Η Επιστολική Ψήφος, οι Ευρωεκλογές και το Αίτημα της Ομογένειας

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

«Διστακτική», «βλέποντας και κάνοντας» ή  «κάθε βήμα τη φορά», ό,τι και εάν τελικά ισχύει, η Κυβέρνηση με το σταγονόμετρο προχωρά στην παραχώρηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχουν (και) οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού,  με την θεσμοθέτηση της Επιστολικής Ψήφου.

Βέβαια, η τακτική αυτή δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά καθώς ενώ απαιτείται η συναίνεση των 2/3ων της Βουλής σε κάθε αλλαγή του σχετικού Νόμου -με την πολιτική δυστοκία- η «μέθοδος του σαλαμιού» παρουσιάζει το παράδοξο για δημοκρατίες φαινόμενο να ισχύουν  -έστω και πρόσκαιρα- διαφορετικά μέτρα και σταθμά  για το ίδιο πράγμα. Π.χ. Επιστολή ψήφο στις ευρωεκλογές, κάλπες στις βουλευτικές.

Μάλιστα,  η υπουργός Εσωτερικών  κα Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» και απαντώντας σε παρεμφερές ερώτημα, απάντά:  «Με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα, προχωρούμε σε ένα μεγάλο, δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό βήμα, στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Θα αποτυπώσουμε το πώς θα λειτουργήσει και θα ανοίξουμε τη συζήτηση με τα κόμματα για τα επόμενα βήματα».

Μεγάλο μεταρρυθμιστικό βήμα ήταν, όμως, και ο με προϋποθέσεις αρχικός Νόμος για τη συμμετοχή των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στις εθνικές εκλογές της γενέτειρας. Άλλο μεγάλο βήμα ο νεώτερος Νόμος που αναιρούσε τις απαράδεκτες προϋποθέσεις και τις παράλογες απαγορεύσεις. Άλλο μεγάλο βήμα, τώρα,  η επιστολική  ψήφος για τις ευρωεκλογές.

Έτσι, όμως, η χωρο-διασκορπισμένη, πολυάσχολη και πολύ προβληματισμένη Ομογένεια, μάλλον αδυνατεί να παρακολουθήσει και να καταλάβει τα κατά καιρούς  «μεγάλα βήματα» με κίνδυνο η όλη, όντως σπουδαία,  πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη –που τόλμησε να κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της ομογένειας- να  φαίνεται  ότι  πηγαίνει, δυστυχώς, στα χαμένα…

Αλήθεια, να δοκιμάσει τι, η κυβέρνηση, με την επιστολική ψήφο ΜΟΝΟ στις ευρωεκλογές; Δηλαδή, εκλογές για την ανάδειξη  Ελλήνων βουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο που ελάχιστα ενδιαφέρουν την μεγάλη μάζα της ομογένειας, αφού και καμία έχει επίπτωση στη ζωή τους,  με εξαίρεση τους ομογενείς που ζουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;  Περιμένει η κυβέρνηση να συντρέξουν και να ψηφίσουν πολλοί περισσότεροι από ό,τι στις πρόσφατες εθνικές εκλογές όπου οι περιορισμοί κλπ. έφεραν στις κάλπες  μια χούφτα μόνον Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού;

Το αίτημα των Ελλήνων Ψηφοφόρων του Εξωτερικού είναι ανεμπόδιστη συμμετοχή τους στις εθνικές κλπ. εκλογές, με επιστολική ψήφο και ψήφο στις Εκλογικές Περιφέρειες όπου είναι εγγεγραμμένοι.  Στις βουλευτικές, τις Δημοτικές τις Ευρωεκλογές.  Όταν φθάσουμε σ΄αυτό το επίπεδο της ίσοις όροις συμμετοχής των Αποδήμων στην εκλογική διαδικασία, τότε και μόνον τότε θα φανεί το μέγεθος και η αξία της συμμετοχής Ελληνων Αποδήμων Ψηφοφόρων στις ελληνικές εκλογές. Αυτό επισημάνθηκε και στο Ειδικό επί του θέματος Συνέδριο που οργάνωσε το Hellenic Congress of America στην Νέα Υόρκη τον Μάϊο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι  το Συνέδριο του HECA  έγινε σε συνεργασία με το σύλλογο των Αρκάδων, το σύλλογο των Καστοριανών,  το σύλλογο των Ευρυτάνων «Το Καρπενήσι» και με την Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά, και στο οποίο έλαβαν μέρος  διαδικτυακά, διακεκριμένοι Έλληνες, όπως ο π. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γεώργιος Κατρούγκαλος πρώην υπουργός εξωτερικών, ο διακεκριμένος επιστήμονας Νικόλαος Αλιβιζάτος, που ταξίδευσε από την Ελλάδα για το Συνέδριο, και άλλες ομογενειακές προσωπικότητες των ΗΠΑ, αλλά και, από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες.

Στο αναμεταξύ, μέχρις την χαραυγή του ολοκληρωμένου Νόμου για την ψήφο των Αποδήμων,  χαιρετίζουμε τα «διστακτικά», «δοκιμαστικά» βήματα, κρατώντας, όμως,  μικρά καλάθια…