Ετήσια Ελληνοαμερικανική Ναυτική Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στο Χιούστον

Από αριστερά: Εμμανουήλ Παπαδάκης, Ρόμπυ Τόμας, Ζαν-Φρανσουά Γκροντίν, Πάτρικ Φέιγκαν και Ανδρέας Γκλεζάκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ

Χιούστον, Τέξας.-  Εδώ και δύο δεκαετίες διοργανώνεται ετήσιο δείπνο της Hellenic American Maritime Association (Ελληνοαμερικανικής Ναυτικής Ενωσης) στο Χιούστον του Τέξας. Συνήθως, η ημερομηνία του δείπνου πέφτει στις 6 Δεκεμβρίου, την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών, των πλοίων και όλων των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Ετσι και φέτος, στις 6 Δεκεμβρίου, έγινε η συνάντηση στο βραζιλιάνικο εστιατόριο «Fogo De Chao», στην οποία παραβρέθηκε και ο ναυτιλιακός ακόλουθος στο Χιούστον του Τέξας, πλωτάρχης Λ.Σ. Ανδρέας Θ. Γκλεζάκος.

Ο κ. Γκλεζάκος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα»: «Είναι γεγονός, πως για μια ακόμα φορά η Ελλάδα, εξελέγη στην πρώτη θέση στην κατηγορία «Α» του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Λονδίνο. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική επιτυχία της χώρας μας επιβεβαιώνει με τον πιο εμφατικό τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια Ναυτιλία καθώς και τη μακρόχρονη και καθοριστική συμβολή της στη διαμόρφωση της διεθνούς ναυτιλιακής πολιτικής καθώς επίσης και την παγκόσμια αναγνώριση της αξιοπιστίας της Ελλάδας, ως παρόχου ποιοτικών ναυτιλιακών υπηρεσιών».

Από αριστερά: Πάνος Πίππος, Σπύρος Πίππος, Ράιν Τόμας, Ηλίας Ψηλός, Σπήλιος Αδαμόπουλος, Τζορτζ Αργυρός και Καρμέλα Ντάιαμπ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΛΙΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ

Και πρόσθεσε: «Στο Χιούστον, το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα λιμάνια του Κόσμου, το ελληνικό στοιχείο είναι παρών και συμβάλλει ενεργά στην προώθηση και προβολή των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα πλοία ελληνικής σημαίας και τον ελληνόκτητο στόλο γενικότερα. Υπό το φως των ανωτέρω και για μια ακόμα χρονιά, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου -προστάτη των ναυτικών και όλων όσων απασχολούνται στον τομέα της Ναυτιλίας-, και με μέριμνα των κ. Αδαμόπουλου Σ. και Πίππου Π. πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα το ετήσιο δείπνο του Hellenic American Maritime Association of Houston. Το δείπνο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να παρευρεθούν τοπικοί ναυτιλιακοί παράγοντες που έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη και το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Ναυτιλία για να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και τεχνογνωσία. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους διοργανωτές του δείπνου και κλείνοντας εύχομαι την συνέχιση και ενίσχυση αυτής της εξαιρετικής περίστασης».

Με τη σειρά του ο κ. Σπήλιος Αδαμόπουλος, μιλώντας στον «Ε.Κ.» για την εκδήλωση, σημείωσε ότι «αυτή η μοναδική εκδήλωση συγκεντρώνει τους Ελληνοαμερικανούς ναυτιλιακούς ενδιαφερομένους στο Τέξας και στην Ακτή του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών για να συζητήσουν, να δικτυωθούν και να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για μια ασφαλή, έξυπνη, πράσινη, βελτιστοποιημένη, καινοτόμο και βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Ο κ. Αδαμόπουλος εξήγησε ότι «μια Ελληνοαμερικανική Ναυτική Ενωση έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετεί το Τέξας και τις ακτές του Κόλπου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος του Συνδέσμου είναι να εντοπίσει τρόπους για να ενισχύσουμε την παρουσία μας για να αποκτήσουμε επιρροή σε τομείς όπου πιστεύουμε ότι τα κύρια συμφέροντά μας δεν εκπροσωπούνται επαρκώς (δηλαδή, λιμάνι του Χιούστον και λιμάνια του Κόλπου, USCG, οργανώσεις πιλότων, άλλοι τοπικοί ναυτιλιακές οργανώσεις κ.λπ.) και να ενισχύσει τη σχέση μεταξύ των ναυτιλιακών συμφερόντων Ελλάδας και ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες προκλήσεις του κλάδου και τις αναδυόμενες τεχνολογικές εξελίξεις».

«Η ποικιλομορφία και η γνώση των Ελληνοαμερικανικών Ναυτιλιακών Ενδιαφερομένων είναι εξαιρετικά σημεία εκκίνησης για τη δημιουργία μιας στέρεας βάσης γι’ αυτήν την Ενωση. Οι Ελληνες και Κύπριοι σύμβουλοι και διοικητές του ναυτιλιακού ακολούθου του Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Χιούστον ήταν πάντα υποστηρικτικοί σε αυτόν τον στόχο», είπε ο ίδιος και σημείωσε ότι η Ακτή του Κόλπου είναι σημαντικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Τόνισε επίσης πως «υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα, επομένως, είναι υψίστης σημασίας η ανταλλαγή πληροφοριών και η αντιμετώπιση θεμάτων της βιομηχανίας, λαμβάνοντας υπόψη το θαλάσσιο ρυθμιστικό τοπίο, τις πρόσφατες αλλαγές στην εμπορική πολιτική μεταξύ της Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και τις επιχειρήσεις εμπορευματοκιβωτίων της Διώρυγας του Παναμά στην Ακτή του Κόλπου».

Πηγή:ekirikas.com