Ενδιαφέροντα Γεγονότα που Συνέβησαν Κάποτε στο Παρελθόν

28 Δεκεμβρίου

  • 1895: Η κινηματογραφική αίθουσα των αδελφών Λιμιέρ. Οι αδελφοί Λιμιέρ ανοίγουν το πρώτο σινεμά στο Παρίσι και προβάλουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί ένα λεπτό. O ζωγράφος Ανρί Μπρισπό παρουσιάζει την πρώτη κινηματογραφική αφίσα.
  • 1895: Γουλιέλμος Ρέντγκεν. Ο Γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως θα τις ονομάσουν προς τιμήν του.
  • 1909: Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.
  • 1919: Ο όμιλος των Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.
  • 1935: Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των Χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση. Τα Χριστούγεννα στη Ρωσία εορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού στις 7 Ιανουαρίου με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Στις πρώτες δεκαετίες της Σοβιετικής Ένωσης, οι θρησκευτικοί εορτασμοί αποθαρρύνονταν. Από το 1936, ωστόσο τα Χριστούγεννα άρχισαν να ξανάεορταζονται στη Σοβιετική Ένωση στις 25 Δεκεμβρίου. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η επίσκεψη από τον Ντεντ Μορόζ (Παππούς του ψύχους) και τη Σνεγκούροτσκα (Κόρη του Χιονιού), οι οποίοι έφεραν τα δώρα ήταν τα βασικά έθιμα για τα Χριστούγεννα στη Σοβιετική Ρωσία. Τα στολίδια ήταν κυρίως σοβιετικά σύμβολα, μπάλες και μενταγιόν με τα σύμβολα των Σοβιέτ. Λίγο πριν και τα χρόνια που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κύριες φιγούρες ήταν οι στρατιώτες και οι νοσοκόμες, ενώ στην πορεία των χρόνων η διακόσμηση άρχισε να αντικατοπτρίζει την ειρηνική ζωή.
  • 1973: Ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν σε Γκουλάγκ. Ο Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κυκλοφορεί το αριστούργημά του «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ».

 

ekklisiaonline.gr