Εμμανουήλ Βεληβασάκης: Η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή της σε αυτήν την νέα ομογένεια

Με αφορμή το άρθρο μας “Σημαντικό μήνυμα των αποδήμων που δεν πρέπει να μείνει χωρίς παραλήπτη!”, ο γνωστός ομογενής  Εμμανουήλ Βεληβασάκης, διάσημος πολιτικός Μηχανικός, από τις ΗΠΑ μας έστειλε το ακόλουθο μήνυμα το οποίο και δημοσιεύουμε:

Αγαπητέ φίλε Χρήστο,

Για άλλη μια φορά, θέλω να σε συγχαρώ για το ενδιαφέρον σου και την έγνοια σου για την «ομογένεια», άσχετα αν μερικές φορές οι απόψεις μας αποκλίνουν ολίγον τι.

Τώρα για το συγκεκριμένο άρθρο σου σχετικά με την πρόσφατη εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, στην Αθήνα, την οποία δυστυχώς δεν είχα την τύχη να παρακολουθήσω λόγω φόρτου εργασιών, επίτρεψε μου να εκφράσω μερικές σκέψεις, που ακολουθούν:

Στην Κρήτη έχουμε δυο παροιμίες: η πρώτη λέει:  «Πάλι τυρί κουμπάρε!» Και η δεύτερη, «Έβγαλε το σώβρακο του ο Μανωλιός, και το’ βαλε αλλιώς!»! Και οι δυο έχουν το ίδιο νόημα!

Έτσι λοιπόν και τώρα, για πολλοστή φορά, εκφράστηκαν απόψεις που έχουμε ήδη ακούσει πολλοστές φορές σε διάφορες μορφής!  Ένας ζητά υπουργεία, ο άλλος ζητά γιορτές, και κάποιος  άλλος τρίτος την νεκρανάσταση ενός αποτυχημένου οργανισμού!  Και αν τα κάνουμε οκά αυτά, σίγουρα θα εξασφαλίσουμε το μέλλον της ομογένειας! Το κοινό στοιχείο βέβαια, είναι πως όλοι οι ζητούντες, και τούτη τη φορά, και στο παρελθόν, τυγχάνει να είναι κατά πλείστον πρωτοπόροι,  παλαίμαχοι, στους οποίους μπορώ να πω πως κυριαρχεί ένας ρομαντισμός για την πατρίδα που τους γέννησε και που ήξεραν πριν μεταναστεύσουν! Ακόμη φαίνεται όμως πως ίσως δεν έχουμε καταλάβει πως άλλαξαν οι καιροί! Άλλαξαν οι καταστάσεις! Άλλαξε η ίδια η ομογένεια, άλλαξαν και οι προτεραιότητες και της πατρίδας και αυτής της ομογένειας! Και τα ζητούμενα από την Ελλάδα, ίσως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης ομογένειας!

Σήμερα, η «ομογένεια» αποτελείται κατά πλείστον από άτομα δεύτερης και τρίτης γενιάς, με πανεπιστημιακή μόρφωση και επαγγελματικές επιτυχίες, αλλά και άλλες προτεραιότητες από αυτές εμάς των παλαιμάχων της πρώτης γενιάς!

Μήπως λοιπόν η Ελλάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή της σε αυτήν την νέα ομογένεια, που βλέπει την πατρίδα των γονιών τους περισσότερο σαν έναν τόπο προορισμού καλοκαιρινών διακοπών και όχι δίκη τους πατρίδα; Να μελετήσει τα προβλήματα της, τις πραγματικές  ανάγκες της, και το πως θα μπορέσουν να κρατήσουν την «Ελληνικότητα» τους, την Ελληνική  κουλτούρα, την Ελληνική γλώσσα και την Ορθόδοξη  θρησκεία τους!

Μήπως θα ήταν χίλιες φορές χρησιμότερο, αν η Ελληνική Κυβέρνηση συν-χρηματοδοτούσε για παράδειγμα μερικά κέντρα Ελληνικού Πολιτισμού στην Νέα Υόρκη, η στο Σαν Φραγκίσκο, κτλ, η πέντε Πανεπιστημιακές έδρες Ελληνικών σπουδών, η ακόμη να στείλει 20 δασκάλους στα κοινοτικά μας σχολεία, παρά να μας στήνει πανηγύρια και γιορτές κια’ς είναι και στην Ελλάδα! Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματικό  ένα θερινό  πρόγραμμα νεολαίας στην πατρίδα, παρά ένα ένα ΣΑΕ;

Μην κοροϊδευόμαστε! Ακόμη και η περίφημη ψήφος των αποδήμων, που τόσα και τόσα έχουν γραφτεί και ειπωθεί, κατά πλείστον ενδιαφέρει μόνο τους «απόδημους» και όχι όλη την ομογένεια! Ποιος νέος η νέα τρίτης γενιάς θα ενδιαφερθεί να ψηφήσει στις εκλογές της πατρίδας των γονιών η των παππούδων τους; Εγώ μάλλον  θα  έλεγα πως θα ήταν πολύ προτιμότερο να ψήφηζαν στον ίδιο τον τόπο που ζουν, η και να πήγαιναν οι ίδιοι για πολιτικό αξίωμα, γιατί έτσι ίσως να ήταν πολύ χρησιμότεροι και στον τόπο τους, αλλά και στον τόπο καταγωγής τους!

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα πρότεινα λοιπόν στην Ελληνική Κυβέρνηση, πως θα ήταν καλό και χρήσιμο να επανεξετάσει το όλο θέμα της Ομογένειας, και να «ξεχωρίσει» εμάς τους «απόδημους» από τους πολυπληθέστερους μεταγενέστερους! Μόνο έτσι θα μπορέσει να καλύψει  όλο το πλατύ φάσμα της πραγματικής «Ομογένειας» και μετά να φροντίσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλων και όχι μόνο των ολίγων…….!

Πριν λοιπόν καταστρώσουν το τελικό σχέδιο τους για την απανταχού Ομογένεια, καλό θα ήταν να μας «μελετήσουν» λίγο πρώτα.

Και πάλι ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη.

Με εκτίμηση,

Μανώλης Βεληβασάκης 

Emmanuel E. Velivasakis, PE, F.ASCE