Προτάσεις Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων για Εθνική Στρατηγική Αποδήμων

Η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής.

Από: anamniseis.net

Το τελευταίο διάστημα με αφορμή την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο στις Ευρωοεκλογές ήρθε έντονα στο προσκήνιο ένα πάγιο αίτημα για χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό.

Αν και πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που αφορά το παρόν και το μέλλον της ομογένειας και κυρίως τους δεσμούς της με τη γενέτειρα εν τούτοις στην ομογένεια των ΗΠΑ επικρατεί «άκρα του τάφου σιωπή» και δεν αποκλείεται για μια ακόμη φορά να αποφασίσουν για την ομογένεια ερήμη της ομογένειας.

Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής, το οποίο όπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα καταθέτει με παρρησία και τόλμη τις δικές του προτάσεις για την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ομογένεια.

Πρόκειται για ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου και το πιο σημαντικό να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκπλήρωση ενός προεκλογικού τους στόχου και συνάμα διακαή πόθου της ομογένειας.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής που φέρει τις υπογραφές του προέδρου Δρα. Σπύρου Μεζίτη, της αντιπροέδρου Δρ. Χριστίνα Λούκα – Βουγιουκλάκη, του γραμματέα, Δρα Ηλία Ηλιάδη, και του ταμία, Δρ. Ντένη Χατζηλιάδη και στις δύο γλώσσες:

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Συλλόγων Βορείου Αμερικής ενέκρινε τις ακόλουθες Προτάσεις Εθνικής Κυβερνητικής Στρατηγικής για την Ομογένεια για δημοσίευση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

1.  Επιστολική ψήφος για όλους με Ελληνικά διαβατήρια και εγγραφή στους Ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν όπως αν βρίσκονταν στην Ελλάδα ή να ψηφίζουν Ομογενείς βουλευτές στις Εθνικές Εκλογές.

2.  Δημιουργία Διευθύνσεων Ομογένειας/Επιτροπών στα Ελληνικά υπουργεία να συνεργάζονται διαδικτυακά με τους ανάλογους φορείς της Ομογένειας, π.χ. γιατρούς, βιοεπιστήμονες, μηχανικούς σε τεχνητή νοημοσύνη και άμυνα, εκπαιδευτικούς, οικονομολόγους, πολιτιστικές οργανώσεις.

3. Επανασύσταση του ΣΑΕ όπως προσβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα με Ομογενεις Ύποψηφίους και χρηματοδότηση από τους φόρους των Αποδήμων.

4. Δημιουργία Ελληνικού Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

5. Οικονομική στήριξη των προγραμμάτων φιλοξενίας στην Ελλάδα νέων και νεανίδων της Ομογένειας για τη βελτίωση του επείγοντος δημογραφικού προβλήματος.

6. Οικονομική στήριξη των Ομογενειακών επαγγελματικών συνεδρίων στην Ελλάδα.

7. Οικονομική στήριξη των διαδικτυακών προγραμμάτων Ελληνομάθειας.

Αναγνώριση των εξετάσεων Ελληνομάθειας του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας από τα κρατικά πανεπιστήμια εξωτερικού,

Αύξηση των αποσπασμένων δασκάλων από Ελλάδα στα σχολεία εξωτερικού.

8. Βελτίωση με ψηφιοποίηση των προξενικών αρχών και ελάττωση της γραφειοκρατίας για επενδύσεις Αποδήμων στην Ελλάδα.