Οι τρεις Τρόποι και η Επιστολική Ψήφος

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Επειδή τα σοβαρά πράγματα λέγονται ή και γράφονται υπό τύπο αστείου, θα πούμε ότι κατά την ταπεινή μας άποψη,  τρεις τρόποι υπάρχουν για να επιχειρήσει κάποιος στην Ελλάδα να κάνει ό,τιδήποτε. 1) Ο σωστός τρόπος. 2) ο Λάθος τρόπος. Και 3) Ο…ελληνικός τρόπος!..

Με αυτόν τον τελευταίο, τον …ανορθόδοξο, δηλαδή, τρόπο,  προσπαθούν κυβέρνηση και κόμματα να διαχειριστούν και το θέμα που προέκυψε με τα E-mails που απέστειλε η νυν και εκ νέου υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε απόδημους Έλληνες Ψηφοφόρους,  ενόψει των νέων Ευρωεκλογών σε περίπου 100 μέρες από σήμερα.

Το θέμα είναι ευαίσθητο γιατί αφορά βεβαίως την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αλλά και διότι συνδέεται με το αδιάβλητο των εκλογών που τη φορά αυτή για την Ευρωβουλή θα διεξαχθούν εν Ελλάδι και με επιστολική ψήφο, ενώ για τους εκτός Επικράτειας Έλληνες ψηφοφόρους μόνο με επιστολική ψήφο.

Αλλά και για ένα τρίτο, πρόσθετο λόγο: Γιατί η μέθοδος της συμμετοχής από μακριά στην εκλογική διαδικασία με επιστολική ψήφο, και πρώτη φορά εφαρμόζεται και, οπωσδήποτε,  οφείλει η Επιστολική Ψήφος  να επιτύχει διότι εξυπηρετεί την συντριπτική πλειοψηφία των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων και -για τον λόγο αυτόν οι απόδημοι ζητούν να ισχύσει η Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές.

Πώς, λοιπόν, θα επιτύχει ο νέος θεσμός, που πραγματοποιεί τόσο «επεισοδιακή» έναρξη;  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άπαντες οφείλουν να προστατέψουν το κύρος του. Δηλαδή, την μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψήφου. Και ναι μεν η αποστολή των επίδικων E-mails δεν αφορά στην αλλοίωση της ψήφου, ο τρόπος, όμως, με τον οποίο εικάζεται –από την αντιπολίτευση- ότι  απέκτησε το γραφείο της  υποψήφιας Ευρωβουλευτή τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις,  πρέπει να διερευνηθεί διότι ενδέχεται -πάντως η ίδια η κα Ασημακοπούλου το αρνείται- να συνιστά παραβίαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Να αποκτήθηκαν, δηλαδή,  συλλογικά οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις ατόμων που δεν είχαν ερωτηθεί εάν επιθυμούν την διασπορά των ηλεκτρονικών τους διευθύνσεων, και τη χρήση τους  χωρίς την γνώση και την συγκατάθεσή τους,

Και ενώ κανείς θα ανέμενε δικαίως κυβέρνηση και κόμματα  ομόθυμα να συνδράμουν προς την κατεύθυνση της υπεύθυνης διερεύνησης της υπόθεσης, αφού αφορά θέμα ευαισθησίας και θέμα Δημοκρατίας, επιδόθηκαν τα κόμματα αστραπιαία και με θόρυβο στον …ελληνικό τρόπο λειτουργίας τους, δηλαδή σε μία άκρατη κομματικοποίηση του θέματος.

Βέβαια η Κυβέρνηση και το καθ ύλη αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών φέρονται σοβαρά αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε διερεύνηση των πραγματικών δεδομένων καθώς η αποστολέας των E-mails κάνει λόγο για «λίστες» που νομίμως –όπως υποστηρίζει- συνέλλεξε τα τελευταία πέντε χρόνια με την ιδιότητα τής Ευρωβουλευτού και όσων πολιτών είχαν έλθει σε επικοινωνία μαζί της.  Η αντιπολίτευση, ωστόσο, αξιωματική και μη,  άκριτα σπεύδει να προκαταλάβει κάθε έρευνα, εξάγοντας το …τελεσίδικο (;) δικό της …συμπέρασμα ότι πρόκειται για σκάνδαλο!

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με την εσωτερική έρευνα του υπουργείου, έρευνες θα διεξάγει και η Αρχή Προστασίας  Προσωπικών Δεδομένων.

Και φθάνουμε στο κρίσιμο σημείο: Ναι, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Αν υπάρχουν παραβάτες της κείμενης νομοθεσίας,  να τιμωρηθούν. Και να ληφθούν αποτρεπτικά μέτρα για το μέλλον.  Η Επιστολική ψήφος, όμως, πρέπει να προφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, από όλους. Όσους την θέλουν αλλά και όσους δεν την θέλουν. Όσους την πιστεύουν και όσους την απορρίπτουν. Όσους ζητούν να επεκταθεί και στις εθνικές εκλογές και όσους δεν θέλουν.

Ιδιαίτερα  δε τα κόμματα που καταψήφισαν την επιστολική ψήφο,  ας μην “αδράξουν” την δήθεν ευκαιρία να επιχειρήσουν την ανατροπή της.  Δεν είναι αυτό πολιτική, δεν είναι αυτό πολιτισμός. Πολιτική και Πολιτισμός είναι να συμβάλουν και αυτά στην ομαλή διερεύνηση του θέματος ώστε να παγιωθούν οι προστατευτικές δικλείδες που θα εξασφαλίσουν το απαραβίαστο της λαϊκής ετυμηγορίας, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων, όταν η Επιστολική Ψήφος θα ισχύσει και για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να εξευρεθεί και ο νόμιμος τρόπος με τον οποίο οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές σήμερα, εθνικοί βουλευτές αύριο θα μπορούν να επικοινωνούν με τους απόδημους ψηφοφόρους για να προωθούν τις θέσεις τους οι βουλευτές και τα προγράμματά τους τα κόμματα…

Διαφορετικά, χωρίς ενημέρωση και πληροφόρηση, τι θα ψηφίζουν οι Απόδημοι Έλληνες ψηφοφόροι από το εξωτερικό; Στα «κουτουρού»; Αλλά αυτός θα είναι  ο ελληνικός τρόπος  και όχι ο σωστός!