Καθυστερεί η Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας Αυστραλίας-Ελλάδας

O ομογενής Εργατικός ομοσπονδιακός βουλευτή Αδελαΐδας, Steve Georganas (Στάθης Γεωργανάς). Φώτο: Supplied

Αδελαϊδα.- «Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό επεξεργασία» για τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης Αυστραλίας-Ελλάδας, επισήμανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers, σε επιστολή του, πρόσφατα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του είχε θέσει ο ομογενής ομοσπονδιακός βουλευτή Αδελαΐδας, Steve Georganas (Στάθης Γεωργανάς).

«Σας γράφω εκ μέρους της κοινότητας των Ελλήνων στην εκλογική μου περιφέρεια της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία, και τις ελληνικές κοινότητες σε όλη την Αυστραλία», ανέφερε ο κ. Γεωργανάς.

«Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων από όλη τη Νότια Αυστραλία και την Αυστραλία με έχουν ενημερώσει ότι επιθυμούν να θέσουν μία σειρά από εκκρεμεί για καιρό θέματα ενδιαφέροντος που αφορούν την ελληνική και την αυστραλιανή κυβέρνηση».

Τα θέματα αυτά, τα οποία υπογραμμίζει ο ομογενής βουλευτής των Εργατικών, δεν είναι άλλα από την έκκληση για μία συμφωνία Υγειονομικής Περίθαλψης Αυστραλίας-Ελλάδας και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για την περίφημη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Και τα δύο αυτά θέματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις ελληνικές κοινότητες μας … είχα συναντήσεις στην Αθήνα με υπουργούς και πολιτικούς, μιλήσαμε γι’ αυτά τα ζητήματα, και όπως κατανοώ υπήρχε σαφή συναίνεση πως είναι έτοιμοι να προχωρήσουν με τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ώστε αυτά να επιλυθούν», πρόσθετε ο κ. Γεωργανάς, σημειώνοντας ότι:

«Δεδομένων αυτών των πληροφοριών και την προθυμία από τη δική τους πλευρά να προχωρήσουν, σας ζητώ παρακαλώ μία ενημέρωση για την πρόοδο σχετικά με τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης με την Ελλάδα, από τη δική μας πλευρά».

Αναφέρει δε ότι έχει ζητήσει πληροφορίες από τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, Mark Butler σχετικά με τη συμφωνία Υγειονομικής Περίθαλψης, ενώ έχει ενημερώσει σχετικά και με τα δύο ζητήματα την υπουργό Εξωτερικών, Penny Wong.

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ για τη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο Εθνών μας», κατέληγε ο κ. Γεωργανάς, με την επιστολή του να έχει ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Στην απαντητική του επιστολή -με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2024- ο κ. Chalmers, ανέφερε ότι «οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών εργάζονται σκληρά για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τη φορολογική σύμβαση».

«Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό επεξεργασία».

«Η Αυστραλία παραμένει προσηλωμένη στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά σημειώνω ότι οι συμβάσεις αυτές μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν, καθώς ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα (is dependent on the availability) και τη συμφωνία του έτερου μέρους της διαπραγμάτευσης (agreement of the negotiating partner)».

«Και μόλις συμφωνηθεί μια σύμβαση, συνήθως χρειάζονται ένα έως δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της και να νομοθετηθεί, εντάσσοντάς τη στο Δίκαιο της Αυστραλίας».

«Εκτιμώ την έντονη επιθυμία να γίνει η διαπραγμάτευση και η εφαρμογή της σύμβασης το συντομότερο δυνατό. Γνωρίζω τους σημαντικούς πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Αυστραλίας και της Ελλάδας και την προοπτική (σ.σ. περαιτέρω) ανάπτυξης των οικονομικών μας σχέσεων μόλις αντιμετωπιστούν πολλά από τα φορολογικά εμπόδια στο εμπόριο και τις επενδύσεις μέσω μιας φορολογικής σύμβασης», κατέληγε ο κ. Chalmers.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου πέρυσι, κατά την -πρώτη επίσημη- επίσκεψη στη Μελβούρνη του τότε πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία στην Καμπέρα, Γεωργίου Παπακώστα είχε αναφερθεί πως οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης είναι σε καλό δρόμο και εκτός απροόπτου αναμενόταν να… πέσουν και το 2024.

Εν αναμονή λοιπόν, για το αν τα αναφερόμενα στην απαντητική επιστολή του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών «εκκρεμή ζητήματα που βρίσκονται υπό επεξεργασία» θα επιλυθούν εντός του έτους, δεδομένης και της έτερης αναφοράς του, ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις «μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν, καθώς ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και τη συμφωνία του έτερου μέρους της διαπραγμάτευσης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η απάντηση του κ. Butler προς τον κ. Γεωργανά σχετικά με μία διμερή συμφωνία Υγειονομικής Περίθαλψης Αυστραλίας-Ελλάδας (Reciprocal Health Care Agreement – RHCA), ήταν πιο άμεση (με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 2023), αλλά και πιο…. κατατοπιστική για τη μη εξέλιξη του ζητήματος.

«Ενώ η κυβέρνηση δεν εξετάζει επί του παρόντος νέες RHCA, έχω σημειώσει τις δικές σας παρατηρήσεις (representations) και θα ληφθούν υπόψη σε κάποια (in any) μελλοντική εξέταση των RHCAs», επισήμανε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας.

Για την ιστορία, σύμφωνα με το Services Australia η χώρα έχει συνάψει RHCA με 11 εταίρους (Βέλγιο, Φινλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) και φορολογικές συμβάσεις (Tax Treaties), κατά το ΑΤΟ, με 45 (Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Χιλή, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κιριμπάτι, Κορέα, Μαλαισία, Μάλτα, Μεξικό, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φιλιππίνες, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη. Σλοβακία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Βιετνάμ).

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο κ, Butler ζητούσε συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση του προς τον κ. Γεωργανά ενώ στη συνέχεια υπενθύμιζε ότι η τελευταία RHCA που υπέγραψε η Αυστραλία ήταν το… μακρινό 2009.

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση ενθαρρύνει τους επισκέπτες … από το εξωτερικό να κάνουν μία ασφάλεια υγείας που τους καλύπτει όσο βρίσκονται στην Αυστραλία και (αντίστοιχα) τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν εκτός συνόρων…», πρόσθετε.

«Αποτέλεσμα μία νέας RHCA θα είναι μία ομάδα προσωρινών επισκεπτών με βίζα να προστεθούν στο Medicare, το οποίο χρηματοδοτούν Αυστραλοί φορολογούμενοι».

«Δεν υπάρχουν αντισταθμίσματα (offsetting savings) που να συνδέονται με τη χώρα εταίρο … καθώς το Medicare δεν πληρώνει επί του παρόντος τη θεραπεία που λαμβάνουν Αυστραλοί στο εξωτερικό. Συνεπώς, η προτεινόμενη αύξηση των δαπανών πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία Προϋπολογισμού και να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης του συνόλου της κυβέρνησης».

«Επιπλέον, τα δημόσια νοσοκομεία συγχρηματοδοτούνται από την αυστραλιανή κυβέρνηση και τις Πολιτείες και τις Περιοχές. Ένας επισκέπτης που καλύπτεται από RHCA δικαιούται δωρεάν θεραπεία ως ασθενής σε δημόσιο νοσοκομείο για καταστάσεις υγείας που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Κατά συνέπεια, πριν από τη σύναψη μιας νέας RHCA, η αυστραλιανή κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να συμβουλευτεί τις κυβερνήσεις των Πολιτειών και των Περιοχών», υπογράμμιζε και κατέληγε, όπως προαναφέρθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν εξετάζει επί του παρόντος νέες RHCA».