ΓΝΩΜΗ: Τρία χρόνια, τρία τέρμινα… Όσο ήθελε χρειασθεί!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει  με τους «έξι στόχους»,  ή με ορισμένους από αυτούς, της «Εθνικής Στρατηγικής» για τον Απόδημο Ελληνισμό που το Υπουργείο Εξωτερικών έβαλε σε δημόσια  διαβούλευση η οποία θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2024. Ακόμη μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή και να διαφωνήσει και με κάποιες από τις παρατηρήσεις, προτάσεις κλπ. που θα υποβάλουν (όσοι υποβάλουν) ομογενείς και ομογενειακοί παράγοντες, Οργανώσεις κλπ. συνεισφέροντας στην δημόσια διαβούλευση, έστω και εάν θα επιθυμούσαν να έχει προηγηθεί ο «διάλογος».

Μπορεί, ακόμη, ο καθένας να προβληματισθεί για το σκάνδαλο με τα Ε-mails που χρησιμοποίησε η π. Ευρωβουλευτής κ.  Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για να ενημερώσει τους Απόδημους  για τις Ευρωεκλογές.

Εκείνο, όμως, στο οποίο θα πρέπει, από σεβασμό στην αντικειμενικότητα και στη σοβαρότητα, να αποδεχθούμε, είναι η πιστοποιημένη,  πλέον, ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ …βραδύτητα με την οποία το Υπουργείο Εξωτερικών και οι διοικητικές βαθμίδες του, αντιδρούν ή ενεργούν στα θέματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Και εξηγούμεθα:

Στις 31 Μαρτίου 2021 ο τότε Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό,  κ. Κώστας Βλάσσης,  και ο τότε πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, π. βουλευτής κ. Σάββας Αναστασιάδης,  έλαβαν επιστολή από τον Πρόεδρο του Hellenic Congress of America (HECA),  κ. Νίκο Αποστολόπουλο με την οποία πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση την θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Λόγω της Καραντίνας του Κορωνοϊού, την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της βουλής συνεδρίασε με αντικείμενο την προετοιμασία φακέλου για την καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», ενώ ορίστηκε και νέα διαδικτυακή Συνεδρίαση της Επιτροπής ώστε να προσκληθούν περισσότεροι ομογενειακοί σύλλογοι να εκφέρουν άποψη επί της προτάσεως.

Στη δεύτερη και τελευταία επί του θέματος σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής στη Βουλή (17 Ιουνίου 2021) περισσότεροι από 40 πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Ελληνικών Κοινοτήτων, από σχεδόν κάθε γωνιά της γης  όσο και οι βουλευτές- Μέλη της Διακομματικής Επιτροπής αποδέχτηκαν ομόφωνα την πρόταση του Hellenic Congress of America (HECA) και του –τότε- Προέδρου της, κ.  Νίκου Αποστολόπουλου, για τη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού».

Και φθάνουμε στο σήμερα, 17 Μαρτίου 2024. Ακριβώς τρία (3) χρόνια από την υποβολή της πρότασης από το HECA και την καθολική αποδοχή της από εκπροσώπους της Ομογένειας και βουλευτές της Επιτροπής της Βουλής. Θα ανέμενε, κανείς, λογικά, να εορτάζουμε ήδη την δεύτερη (τουλάχιστον) επέτειο της “Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού…

Φευ! Στους προαναφερθέντες «έξι στόχους» της «Εθνικής Στρατηγικής» για τον Απόδημο Ελληνισμό που το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει σε δημόσια Διαβούλευση με καταληκτική ημερομηνία 31 Μαρτίου 2024, υπάρχει ο εξής «Στρατηγικός Στόχος 1»

Αντιγράφουμε από την ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικών:

<<Τίτλος

∆ράσης:

Εορτασµός της ηµέρας του Απόδηµου

Ελληνισµού

Αφορά σε επιλογή ηµεροµηνίας που θα

καθιερωθεί ως Ηµέρα του Εορτασµού >>

Δηλαδή, ΤΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ από την ημέρα αποδοχής από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής της πρότασης για θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού ΕΜΕΙΣ  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΗΝ <ΗΜΕΡΑ>, ΑΛΛΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ» ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ!!!

Επιμύθιον : Στην Διαδικτυακή Σύσκεψη της Διακομματικής επιτροπής (17/6/2021) ο –τότε- Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, Νίκος Αποστολόπουλος (στο μεταξύ εξελέγη νέος Πρόεδρος στον  HECA ο Δρ. Δημήτρης Μαρκουϊζος ο οποίος επίσης στηρίζει το αίτημα)  είχε αναφέρει:

 <<Στην έγγραφη πρόταση που έχουμε υποβάλλει στην Επιτροπή Σας ήδη από τον περασμένο Μάρτιο (31/Μαρτίου/2021)  αναφέρουμε για ημερομηνία της Ημέρας του Απόδημου Ελληνισμού την 23η Αυγούστου, επειδή είναι η γιορτή της Παναγίας και η Παναγία είναι η Παναγία των Ελλήνων και την εποχή εκείνη είναι περισσότεροι ομογενείς από κάθε άλλη φορά στην πατρίδα που θα μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις εκδηλώσεις>>.

Δεν τους έκανε η Ημέρα της Παναγιάς; Ούτε η αθρόα παρουσία Ομογενών στην γενέτειρα τους συγκίνησε; Μήπως έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα στις ομογενειακές παροικίες ανά τον κόσμο; Ας όριζαν οι ίδιοι μία ημέρα, όποια, που να τους έκανε! Έπρεπε να περάσουν ΤΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ …αναζητώντας ακόμη την πανηγυρική ΗΜΕΡΑ;

Και μια και η «εθνική Στρατηγική» προσδιορίζεται να  έχει χρονικό ορίζοντα τα «τρία χρόνια», σοβαρά τώρα; Τρία χρόνια για να υλοποιήστε κοντζάμ΄ «Εθνική στρατηγική» για τον Απόδημο Ελληνισμό και «τρία χρόνια» για να αποφασίσετε την ημέρα που θα γιορτάζουμε τον Απόδημο Ελληνισμό;;;

Σε πρόσφατη δήλωσή της στην Panhellenic Post η Πρόεδρος Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας και εκλεγμένη Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας είχε δηλώσει: <<Με ενθουσιασμό to 2021 αποδέχθηκε η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής την πρόταση του Hellenic Congress of America,  μέχρι στιγμής, όμως, δεν είδαμε την κυβέρνηση να προχωρήσει  στην νομοθέτηση της προτάσεως ανακηρύσσοντας «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» και αναμένουμε στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής για τους Έλληνες Αποδήμους».

Και ‘μεις, αναμένουμε. Τρία χρόνια, τρία τέρμινα… Όσο ήθελε χρειασθεί!