Παράδειγμα προς μίμηση οι Έλληνες της Αυστραλίας, λένε Αυστραλοί πολιτικοί

Bill Shorten,Κωνσταντίνος Βλάσσης, Βασίλης Παπαστεργιάδης και Peter Khalil. Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές

 

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας προς τιμή της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας από την Ελλάδα που βρίσκεται στη Μελβούρνη

ΟΙ ΑΡΧΕΣ της Αυστραλίας σε Ομοσπονδιακό, πολιτειακό αλλά και τοπικό επίπεδο τρέφουν απεριόριστο σεβασμό και εκτίμηση στην ελληνική παροικία και την θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης αυστραλιανής πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Παράλληλα πιστεύουν ότι η Αυστραλία, σε κάθε έκφανση της ζωής της (επιχειρήσεις,. επιστήμες, πολιτισμός, τέχνες, αθλητισμός, κουζίνα κλπ) δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς την συμβολή των Ελλήνων.

Αυτό τονίστηκε από τους Αυστραλούς επισήμους σε εκδήλωση που δόθηκε στο εστιατόριο “Fable Melbourne”, του Ελληνικό Κέντρο, από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης προς τιμήν της Αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής, που βρίσκεται στην Αυστραλία.

Δυο ομοσπονδιακοί υπουργοί στην εκδήλωση: Ο Bill Shorten και ο Andrew Giles

Η αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων της Βουλής των Ελλήνων, η οποία κατέφτασε στην Μελβούρνη με σκοπό να παραβρεθεί στην επίσημη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, αποτελείται από τους, κ. Κωνσταντίνο Βλάση, (Βουλευτή, πρ. Υφυπουργς Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό), την κα. Θεοδώρα Τζάκρη, Α’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την κα. Ευαγγελία Λιακούλη, Β’ Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, και την κα. Ασημίνα Σκόνδρα, Μέλος της ίδια;ς Επιτροπής. Τους βουλευτές συνόδευε ο κ. Κωνσταντίνος Κακούρος, από την Διεύθυνση Διεθνών Υποθέσεων Βουλής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίλεκτα μέλη της παροικίας μας μέλη του κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας ένα ιδανικό κλίμα για μια πολιτιστική και διπλωματική αλληλεπίδραση. Μεταξύ των ήταν ο κ. Σταύρος Βενιζέλος, *Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία) και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης αλλά και οι Επίσκοποι Κυριακός και Ευμένιος.

Η βραδιά αυτή αποτέλεσε μια υπενθύμιση πως καθώς προχωρούμε στο μέλλον, ο στόχος σύσφιξης των πολιτισμικών, κοινωνικών και πολιτικών δεσμών μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της Μητέρας Πατρίδας είναι ακόμη πιο σημαντικός, καθώς και ότι οι κοινές αξίες Ελλάδας και Αυστραλίας συνεχίζουν και ενισχύουν τους δεσμούς των δυο αυτών χωρών.

Ενημέρωση της αντιπροσωπείας από το ΔΣ της Κοινότητας

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Κοινότητας, κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη, εκφράζοντας τη βαθιά του εκτίμηση για την υποστήριξη από όλους τους παρευρισκόμενους, λέγοντας, “Η εκδήλωση αυτή δεν γιορτάζει μόνο τη συνεισφορά της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, αλλά επιβεβαιώνει τον διαρκή δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και της παγκόσμιας διασποράς της, ενσαρκώνοντας το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Η επίσκεψη των αξιότιμων Ελλήνων βουλευτών λειτουργεί ως απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και της ελληνικής διασποράς εδώ στη Μελβούρνη” είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας.

Ο κ. Παπαστεργιάδης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της κοινής ιστορικής διαδρομής μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα Συγκεκριμένα είπε: “Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 416.000 Αυστραλοί πολέμησαν γενναία, μεταξύ των οποίων υπήρχαν τουλάχιστον 80 Έλληνες που υπηρέτησαν. Η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση στην οποία έλαβαν μέρος ήταν η εκστρατεία της Καλλίπολης, με τις δυνάμεις του Σώματος να φτάνουν στη Λήμνο το1915. Επίσης Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 900.000 Αυστραλοί πολέμησαν. Στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων, από την πρώτη κιόλας μάχη εναντίον των Γερμανών σε ένα μικρό χωριό της Φλώρινας, δημιουργώντας διαχρονικούς δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Περίπου 2.500 Ελληνοαυστραλοί υπηρέτησαν στις Αυστραλιανές Αμυντικές Δυνάμεις. Η Ελλάδα και η Αυστραλία στάθηκαν η μια δίπλα στην άλλη, αγωνιζόμενες για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. ”

Οι βουλευτές από την Ελλάδα με μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, τον πρέσβη της Ελλάδας και το Γ. Πρόξενο. Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Ντεβέ

Ο Andrew Giles, (Υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας, Μεταναστευτικών Υπηρεσιών και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων), ξεκίνησε την ομιλία του επαναλαμβάνοντας την ελληνική εκδοχή του επωνύμου του, όπως του δόθηκε από τον κ. Παπαστεργιάδη, αστειευόμενος πως το επίθετο ‘Gilopoulos’ του ταιριάζει απόλυτα. Συνέχισε τονίζοντας τη σημασία αυτής της βραδιάς, λέγοντας: “Ο εορτασμός του πλούσιου ελληνικού πολιτισμού συνεπάγεται την αναγνώριση των επιτευγμάτων του παρελθόντος, σε συνδυασμό με το βλέμμα μας στραμμένο στα μελλοντικά κατορθώματα που θα έρθουν. Η ΕΚΜ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς τιμώντας τα ήθη και τις παραδόσεις, κοιτάζει και στοχεύει στο καλύτερο μέλλον”. Ο υπουργός Giles πρόσθεσε: “Ως θεματοφύλακας της διαδικασίας μετανάστευσης στην αυστραλιανή κυβέρνηση, είναι τιμή, αλλά και ευθύνη να προάγουμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Οι Έλληνες μετανάστες και η ελληνική παροικίας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και για υπόλοιπες κοινότητες.”

Ο Επίσκοπος Σωζοπόλεως, κ. Κυριακός, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μίλησε για το διαχρονικό πνεύμα του Ελληνισμού και την παγκόσμια επίδρασή του, “Οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας άνοιξαν το δρόμο για την εθνική μας ανεξαρτησία, προωθώντας την πρόοδο και την ευημερία που αγαπάμε σήμερα. Ο κομβικός τους ρόλος αντηχεί μέσα από την πολύπλευρη πρόοδο και τα επιτεύγματα που γιορτάζουμε σήμερα με υπερηφάνεια”.

Οι βουλευτίνες από την Ελλάδα με Ελληνίδες της Μελβούρνης

“Η παρέλαση για την εορτή της Εθνικής Επετείου του 1821 συμπίπτει φέτος με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Αρχιεπισκοπής στην Αυστραλία, σηματοδοτώντας έναν αιώνα βαθιάς επίδρασης και αφοσίωσης στην Αυστραλία”, κατέληξε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ορόσημου αυτού.

Ο κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, (Βουλευτής, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό), εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θερμή υποδοχή δηλώνοντας: “Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια βρίσκομαι σήμερα κοντά σας στη Μελβούρνη. Η 25η Μαρτίου κατέχει τεράστια σημασία στην ιστορία του έθνους μας. Αντικατοπτρίζει τον αγώνα για ελευθερία και την ακλόνητη δέσμευσή μας για τη διατήρηση της γλώσσας, των παραδόσεων και της εθνικής μας ταυτότητας. Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ενισχύονται από τα κοινά μας ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όπως αποδεικνύεται από την αμοιβαία υποστήριξή μας σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας”.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της επιστολικής ψήφου για τη διασπορά λέγοντας: “Η άφιξή μας συμπίπτει με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, μιας ιστορικής πολιτικής μεταρρύθμισης που διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων του απόδημου ελληνισμού κατοίκων. Δεν είναι απλά μια τεχνική αλλαγή στη διαδικασία των εκλογών αλλά μια ουσιαστική αναγνώριση της σπουδαιότητας της φωνής του απόδημου ελληνισμού στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας.”

Η κα. Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής, Α’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, συμφωνώντας με τον κ. Βλάση σχετικά με τη σημαντικότητα της επιστολικής ψήφου τόνισε τη λειτουργική επανένωση του οικουμενικού ελληνισμού και τη σπουδαιότητα της συμμετοχής της παροικίας στις εκλογές. Επίσης τόνισε τη σημασία της ελληνικής κληρονομιάς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821. Αν δεν γινόταν η επανάσταση δεν θα είχαμε ελληνική ταυτότητα παγκοσμίως. Το να είναι κανείς ελληνικής καταγωγής και να κρατάει όρθιο και ζωντανό το πνεύμα της Ελλάδος παγκοσμίως, είναι τιμή, είναι καθήκον και πάνω απ ‘όλα προνόμιο».

Αναμνηστικό στιγμιότυπο

Η κα. Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής, Β’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς εκφράζοντας τη συγκίνηση της, εμπνευσμένη απ’ την ομιλία του μεγάλου ποιητή Γιώργου Σεφέρη το 1963 όταν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, είπε “Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. ”

Η κα. Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής, Μέλος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, προέτρεψε και εκείνη την παροικία να συμμετάσχει ενεργά στις επερχόμενες εκλογές με τη χρήση της επιστολικής ψήφου και τόνισε τη σημασία της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος χωρίς περιορισμούς. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της προς την Ομογένεια για την καλλιέργεια μιας νέας γενιάς φιλελλήνων, δηλώνοντας: “Οι φιλέλληνες έχουν συνεισφέρει σημαντικά στην Ελλάδα. Όντας σήμερα εδώ, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ένιωθα σαν να μην είχα φύγει ποτέ από την Ελλάδα. Η πατρίδα στέκεται δίπλα σας και δεσμευόμαστε να γεφυρώσουμε το χάσμα με τη διασπορά.”

Στην ομιλία του, ο Bill Shorten, υπουργός του Εθνικού Συστήματος Ατόμων με Αναπηρίες και Χρόνιες Παθήσεις (NDIS), αναφέρθηκε στη διαρκή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, δηλώνοντας: “Οι δεσμοί μεταξύ των δύο εθνών είναι ανθεκτικοί και εξελίσσονται συνεχώς.”

Τόνισε τον αναπόσπαστο και σημαντικό ρόλο των Ελλήνων στη Μελβούρνη και την Αυστραλία, σημειώνοντας τη σημασία της εκδήλωσης αυτής λέγοντας, “η βραδιά εκτείνεται πέρα από τον εορτασμό της επίσκεψης των Ελλήνων βουλευτών, της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και της υπενθύμισης των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν στην Κύπρο πριν από 50 χρόνια. Απόψε γιορτάζουμε τους Έλληνες, το όραμά τους και την επίδραση του ελληνισμού στην Αυστραλία. ” Κλείνοντας, απέτινε φόρο τιμής στην ανεκτίμητη συμβολή των Ελληνίδων μεταναστριών και τόνισε τη σημασία της διασποράς στη διατήρηση των πολιτιστικών και οικογενειακών αξιών.

Ο Peter Khalil, Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας, τόνισε τη βαθιά συμβολή του Ελληνισμού και της ελληνικής ταυτότητας στην ανάπτυξη της Αυστραλίας και στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της Μελβούρνης. Τόνισε την ανεκτίμητη συνεισφορά των Ελληνοαυστραλών σε διάφορους τομείς, δηλώνοντας: “Αυτή η πόλη, αυτή η χώρα δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς τη συνεισφορά των Ελληνοαυστραλών. Έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτής της χώρας σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στον πολιτισμό, στις τέχνες, τις επιχειρήσεις καθώς συνεχίζουν και διαμορφώνοντας την μορφή της σύγχρονη Αυστραλίας”.

Ο Lee Tarlamis, η Θεοδώρα Τζάκρη, Ο Νικ Στάικος, ο John Pessuto και ο Βασίλης Παπαστεργιάδης

Τόνισε τη σημασία της σχέσης μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας, όχι μόνο σε πολιτιστικό επίπεδο, αλλά και σε τομείς όπως είναι ο στρατιωτικός και η κρατική ασφάλεια, αναφερόμενος στις κοινές αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Υπογράμμισε τη σημασία της Ελλάδας ως φίλου και συνεργάτη σε θέματα δικαίου και ασφάλειας, υποστηρίζοντας μια βαθύτερη συνεργασία σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια.

Ο Nick Staikos, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της Πρωθυπουργού της Πολιτείας της Βικτώριας, τόνισε τη σημασία του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της ελευθερίας του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι ως υπερήφανος Ελληνοαυστραλός, κατανοεί ότι ένα σημαντικό μέρος της Ελλάδας κατοικεί εκτός των συνόρων της. Ο Staikos εξύμνησε τη ελληνική διασπορά της Μελβούρνης, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο δυναμική και υπερήφανη. Επαίνεσε την ελληνική κοινότητα που αποτελεί αξιέπαινο παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Βικτώρια, John Pesutto MP, δήλωσε: “Ακούγοντας όλες τις προηγούμενες δηλώσεις και συμφωνώντας απόλυτα, δεν μπορώ παρά να σκέφτω πως είναι η βραδιά αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού. Βρισκόμαστε σε αυτό το εμβληματικό κτίριο της Κοινότητας, σε έναν δρόμο μεγάλης ιστορικής σημασίας. Στην καρδιά μια πολυπολιτισμικής πόλης. Η ισχυρή ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης δεν έχει διαμορφώσει μόνο την πόλη της Μελβούρνης αλλά και τον πολιτισμό μας. Χρειάστηκε θάρρος για να αφήσει κανείς αγαπημένα πρόσωπα και τον τόπο του για να πάει σε μια ξένη χώρα. Οι δεσμοί των δύο χωρών ξεπερνούν την ιστορία- έχουν τις ρίζες τους σε μια ιερή εμπιστοσύνη και μια δέσμευση στην ελευθερία. Πρέπει να εργαζόμαστε επιμελώς κάθε μέρα για να δείξουμε ότι η δημοκρατία, η ποικιλομορφία και οι ευκαιρίες είναι εφικτές μέσα από τις συλλογικές μας προσπάθειες”.

Τέλος, τις ομιλίες αυτές ολοκλήρωσε, ο Αντιδήμαρχος της Μελβούρνης, Cr Nicholas Reece, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς της Μελβούρνης με την Ελλάδα. Ο κ. Reece ξεκίνησε την ομιλία του χαιρετώντας στα Ελληνικά λέγοντας “Καλησπέρα” και τόνισε ότι «η Μελβούρνη είναι μία από τις μεγάλες ελληνικές πόλεις του κόσμου. Δήλωσε, “Η Μελβούρνη είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο, με μια απ΄ την ομορφότερες και πιο δυναμική ελληνική κοινότητα “. Ο Reece αναφέρθηκε κλείνοντας και στους βαθύτατους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανά τα χρόνια μεταξύ Μελβούρνης και Ελλάδας.

Στο τέλος δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους εκπροσώπους της αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων της Βουλής των Ελλήνων, ως αναγνώριση και εκτίμηση για την επίσκεψή τους και την αξιοσημείωτη συμβολή τους στην ελληνική διασπορά της Αυστραλίας.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαλόγους που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της κοινοτικής ανάπτυξης και της διμερούς συνεργασίας, αντανακλώντας τις κοινές ανησυχίες και προσδοκίες των δύο κοινοτήτων.

Ο Κωνσταντίνος Βλάσσης με συμπατριώτες του Αρκάδες
Πολλοί γνωστοί ομογενείς στην δεξίωση της Κοινότητας
Ο Nick Staikos, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας της Πρωθυπουργού της Πολιτείας της Βικτώριας στο βήμα
Ο Nicholas Reece, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Κωνσταντίνος Βλάσσης, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ηΕυαγγελία Λιακούλη και η Ασημίνα Σκόνδρα.
Η Ασημίνα Σκόνδρα με μέλη του ΔΣ και τον αντιδήμαρχο Μελβούρνης
Ο Επίσκοπος Κυριακός, η Ευαγγελία Λιακούλη, Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο Επίσκοπος Ευμένιος