Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία: «Σεβαστείτε την Αγιά Σοφιά» – ΣΧΟΛΙΟ PHP

Ουάσινγκτον.- Να σεβαστεί την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία στην πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση της Άγκυρας να δώσει το «πράσινο φως» για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, όπως μεταδίδει από την Ουάσιγνκτον ο ανταποκριτής της real.gr.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του real.gr για το πως σχολιάζει την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια γραπτή δήλωση με διακριτική αιχμή τόνισε: “Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο, συνεπώς προτρέπουμε την Τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει και να το προστατέψει σεβόμενη την σύνθετη ιστορία του” .

Σύμφωνα με πληροφορίες της ίδιας πηγής,  ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος και η ηγεσία της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» έχουν έρθει σε επαφή το προηγούμενο 48ωρο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να πιέσουν την αμερικανική διοίκηση να καταδικάσει τις κινήσεις της Άγκυρας.

Επίσης παράγοντες της ομογένειας, εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σχεδιάζουν να κινητοποιηθούν και προς την κατεύθυνση των δύο προεδρικών υποψήφιων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τράμπ με σκοπό να αποσπάσουν την καταδίκη τους για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληναμερικανική κοινότητα στο παρελθόν είχε κινητοποιηθεί στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Ηταν το 2013 η οργάνωση Hellenic American Leadership (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας – HALC), συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές με αφορμή τις τότε εξαγγελίες Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί. Η αντιπροσωπεία του HALC είχε συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, όπου τους επέδωσε επιστολή με 25 και πλέον χιλιάδες υπογραφές απ’ όλο τον κόσμο, με την οποία εκφραζόταν η έντονη διαμαρτυρία και ζητείτο η παρέμβαση των ΗΠΑ για να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας. Τα στελέχη του σημαντικού αυτού ομογενειακού αυτού φορέα επέδωσαν την ίδια επιστολή με τις υπογραφές και στην UNESCO, η οποία έχει ανακηρύξει την Αγία Σοφία σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

πηγή:real.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ PANHELLENIC POST ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την τύχη τόσο της Αγιας Σοφιας, όσο και για την γενικότερη προστασία των Χριστιανικών μνημείων της Τουρκίας και, ειδικότερα, με απόφαση του Κογκρέσου έχουν απαιτήσει από την Άγκυρα την επιστροφή στους νόμιμους ιδιοκτήτες όλων των κατασχεμένων χριστιανικών κειμηλίων.

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση στην οποία, όμως, δεν δόθηκε συνέχεια ούτε αξιοποιήθηκε σε διπλωματικό επίπεδο από τις ελληνικές κυβερνήσεις! Το πλέον περίεργο είναι ότι η απόφαση αυτή αποσιωπήθηκε και από το ίδιο το Οικουμενικό Πατριαρχείο!..

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, με ψήφους 43 υπέρ και 1 κατά, υπερψήφισε το υπ΄ αριθ. 306 Ψήφισμα, που απαιτεί από την Τουρκία «να προστατέψει την χριστιανική κληρονομιά της και να επιστρέψει την κατασχεμένη εκκλησιαστική περιουσία».

Το Ψήφισμα 306 της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμάτευτο. Απαιτεί από την Τουρκία:

  1. «Να θέσει τέλος σε όλες στις θρησκευτικές διακρίσεις.
  2. Να επιτρέψει στην νόμιμη εκκλησία και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς παρεμπόδιση ή περιορισμούς να οργανώνουν και να τελούν θρησκευτικές λειτουργίες, να παρέχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και ιερατική εκπαίδευση, να διορίζουν και να ορίζουν τους κληρονόμους, να διοργανώνουν συνεδριάσεις θρησκευτικών κοινοτήτων, να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων για την διακονία των φτωχών και των αρρώστων, καθώς και άλλες θρησκευτικές δραστηριότητες.
  1. Να επιστρέψει στους κανονικούς δικαιούχους όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και άλλους τόπους προσευχής, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, ιερούς τόπους και άλλες θρησκευτικές περιουσίες συμπεριλαμβανομένων και των κινητών περιουσιών, όπως έργα τέχνης, χειρόγραφα, ιερά κειμήλια, δισκοπότηρα και άλλα κειμήλια.

        4. Να επιτρέψουν στις κανονικές χριστιανικές εκκλησίες και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς εμπόδιο ή περιορισμό, να διατηρήσουν, να ανοικοδομήσουν και να ανακαινίσουν κατά την κρίση τους όλες τις χριστιανικές εκκλησίες και τους άλλους ιερούς τόπους προσκυνήματος, μοναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία, μνημεία, κειμήλια, και άλλες θρησκευτικές περιουσίες εντός της Τουρκίας.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πότε και πως οι ελληνικές κυβερνήσεις αξιοποίησαν σε διπλωματικό επίπεδο την απόφαση αυτή του 2011 της Αμερικανικής βουλής των Αντιπροσώπων;

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει υπόψη του την απόφαση αυτή; Εάν ναι, πώς δικαιολογεί την “χλιαρή” στήριξη ότι η Αγια Σοφια αποτελεί “σημαντικό μνημείο, συνεπώς προτρέπουμε την Τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει και να το προστατέψει σεβόμενη την σύνθετη ιστορία του”;

Αυτό λέει η απόφαση της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ή να υποχρεωθεί η Τουρκία “…να επιστρέψει στους κανονικούς δικαιούχους όλες τις χριστιανικές εκκλησίες…” καθώς και “να επιτρέψει στην νόμιμη εκκλησία και στους λαϊκούς ιδιοκτήτες των περιουσιών των χριστιανικών εκκλησιών, χωρίς παρεμπόδιση ή περιορισμούς να οργανώνουν και να τελούν θρησκευτικές λειτουργίες, να παρέχουν θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και ιερατική εκπαίδευση…”;

Αντί αυτών τι κάνει σήμερα η Τουρκία του κ. Ερντογάν; Την μετατρέπει σε Τζαμί για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου!