ΓΝΩΜΗ- Η ψήφος των Αποδήμων και ο κ. Τριανταφυλλίδης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΓΝΩΜΗ

Στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, που έγινε παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Παναγιώτη Κουρουμπλή,  τέθηκαν εκ μέρους του Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ Αναστάσιου Δημοσχάκη, ορισμένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Απόδημο Ελληνισμό.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η σχέση της Δημόσιας Διοίκησης με τον Απόδημο Ελληνισμό. Ο κ. Δημοσχάκης στις παρεμβάσεις του, αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης των Αποδήμων, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν, ενώ έντονη συζήτηση είχε για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, μας εντυπωσίασε η εμμονή του Προέδρου της Επιτροπής Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη στον «17λογο» που έβαλε τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής να ψηφίσουν, για να μπορεί να το επικαλείται  ως θέσφατο!

Τι απάντησε ο κ. Τριανταφυλλίδης όταν ο Τομεάρχης της ΝΔ ζήτησε να υποστηριχθεί το Σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει ήδη  στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, για την ψήφο των Αποδήμων;

Είπε:  «Συμφωνώ απόλυτα με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή,  ο οποίος νομίζω κύριε Δημοσχάκη, βρίσκεται απολύτως μέσα στο πνεύμα του σημείου 12, που νομίζω ότι το έχετε μελετήσει. Όπου ομόφωνα όλα τα κόμματα έχουμε ψηφίσει στην Επιτροπή μας». (σ.σ. Παράδοξο, επίσης, το γεγονός ότι ο παριστάμενος ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός, Παν. Κουρουμπλής, αν και επεξεργάζεται νέο εκλογικό νόμο, εντούτοις ΟΥΔΕΝ συγκεκριμένον είπε για την ψήφο των εκτός Ελλάδος ψηφοφόρων στην Επιτροπή).

Ωραία, λοιπόν! Όταν εφεξής, θα αναφερόμαστε στο άρθρο 51 του Συντάγματος που προνοεί για την ψήφο «των εκλογέων που βρίσκονται  έξω από την Επικράτεια», θα παραπέμπουμε στο σημείο 12 του «17λόγου» της Επιτροπής του  κ. Τριανταφυλλίδη, που αποτελεί –προφανώς εκτιμά- την αυθεντικότερη ερμηνεία των Συνταγματολόγων που έφτιαξαν το Σύνταγμα!

Έτσι, ο κ. Τριανταφυλλίδης θέλει «επιστημονικά και τεχνικά άρτια διαδικασία της απογραφής των ομογενών» ως «προαπαιτούμενη διαδικασία» για την ψήφο των εκτός Ελλάδος Ελλήνων εκλογέων και, μάλιστα, μέμφεται (!) τον Πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν το γνώριζε!

Για να θέσει και την οριστική σφραγίδα στο θέσφατο, προσθέτει: «Αυτό το ψήφισαν και τα οκτώ κόμματα, οπότε και το κόμμα σας, το ψηφίσαμε όλοι μαζί και αποτελεί κεκτημένο της Επιτροπής μας. Δηλαδή, ότι για να υλοποιηθεί το άρθρο 51, παράγραφος 4 του Συντάγματος με την ευρεία πλειοψηφία που απαιτεί των δύο τρίτων «προαπαιτούμενο της ψήφου των ομογενών είναι η απογραφή των ομογενών».

Ε, αφού το αποφάσισε ο κ. Τριανταφυλλίδης και το ψήφισαν οι 33 (από τους …300) βουλευτές της Επιτροπής του, τι μπορεί να πει ο …Πρωθυπουργός και τι να αποφανθούν οι Συνταγματολόγοι! Πάντως, έτσι προς πληροφόρηση, οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού είναι εγγεγραμμένοι και καταχωρημένοι στα Δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους! Για δε τους όποιους νέους, θα εγγράφονται ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΣ οι ίδιοι τα κατάλληλα έγγραφα…

Καθόλου, όμως, δεν θα μας ενοχλούσε το ζήτημα, εάν δεν αφορούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους του Εξωτερικού -και όχι τους ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ όπως άσκεφτα ορισμένοι υποστηρίζουν.

Η παροιμία λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Ο ΣΥΡΙΖΑ κοσκινίζει από το 2009 συνεχώς όταν αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση Νόμου που είχε καταθέσει στη Βουλή η τότε Κυβέρνηση Καραμανλή.

Τώρα μας λέει ο Πρόεδρος της Διακομματικής (παρουσία, μάλιστα του ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ) ότι για να μην πάρει το αεροπλάνο -και χάσει χρόνο και χρήμα- και φθάσει στην Ελλάδα όπου ανεμπόδιστα μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο Έλληνας ψηφοφόρος που διαμένει στο εξωτερικό, πρέπει να περιμένει –και να υποστεί- «…μια Επιτροπή διεθνολόγων, καθηγητών συνταγματικού δικαίου του διοικητικού δικαίου που θα ορίσουν και τα κριτήρια τα επιστημονικά, τα οποία θα κάνει αποδεκτά και η Βουλή»! Έλεος!

Έχουμε την εντύπωση –αν κάνουμε λάθος ζητούμε προκαταβολικώς συγγνώμη- ότι δεν είναι ο κ. Τριανταφυλλίδης ΑΥΤΟΣ που θα συντάξει τον Νόμο που «θα ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Πάλι συγγνώμη, Πρόεδρος της Επιτροπής έγινε όχι Υπουργός Εσωτερικών! Γιατί εκτίθεται;

Αλλά και γιατί ακούγονται τόσες ανακρίβειες στην Επιτροπή; Όπως του Παν. Σκουρολιάκου που υποστήριξε ότι  «… δεν έκανε κανένας κριτική στην προσφάτως κατατεθείσα πρόταση της Ν.Δ., αλλά στο γεγονός ότι στο απώτερο και στο απώτατο μεταπολιτευτικό παρελθόν δεν είχε προχωρήσει το θέμα, δεν το είχε κάνει».

Και όταν έλαβε την απάντηση από τον Τομεάρχη ΝΔ κ. Δημοσχάκη ότι δεν γνωρίζει τα γεγονότα και ότι το 2009 η ΝΔ ως κυβέρνηση είχε καταθέσει Νομοσχέδιο γισ την ψήφο των Αποδήμων ψηφοφόρων, είπε: «…Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι κυβέρνηση ήσασταν, πλειοψηφία είχατε, εκτός αν δεν ήσασταν σίγουροι για τον νόμο σας και δεν τον πιστεύατε πολύ»…

Προφανώς δεν ρώτησε ο κ. Βουλευτής  και δεν έμαθε ότι για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου δεν αρκεί η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά το Σύνταγμα επιτάσσει  «πλειοψηφία τριών τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών…». Ήτοι 200 ψήφους…

Τώρα τα περί «σπέκουλας» που είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, περί αξιοπιστίας και «καρδιές» που χτυπάνε «στο Ντίσελντορφ, μετά πάμε και λέμε το ίδιο στο Τορόντο», ας τα αξιολογήσουν και ας τα κρίνουν οι Έλληνες Απόδημοι και οι Έλληνες Ομογενείς.

Για δε την ακρίβεια απάντων των ανωτέρω,  καταχωρούμε τα Πρακτικά της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της 09 Ιουνίου 2016.