Η ελληνική διασπορά (sic) και η μετανάστευση κεντρικό θέμα επιστημονικών εκδηλώσεων

Θεσσαλονίκη.- Η ελληνική διασπορά (sic) και η μετανάστευση είναι το κεντρικό θέμα σειράς επιστημονικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί στις 18, 19 και 20 Μαΐου το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Μουσειολογία – Διαχείριση Πολιτισμού” του ΑΠΘ.

Το συμπόσιο αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του ερευνητικού προγράμματος “Greek Diaspora and Immigration”, που τελεί υπό την εποπτεία του Institute of International Education των ΗΠΑ και του Ιδρύματος Fulbright. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την έκθεση φωτογραφίας της Νίκης Γλεούδη με τίτλο “A passage”, στο πλαίσιο της οποίας ο επισκέπτης θα δει φωτογραφίες-ντοκουμέντα των Ελλήνων της διασποράς στο Μαϊάμι, αντικείμενα και μνήμες από την πατρίδα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 20.30, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός της ΔΕΘ). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου.

Κύριο μέρος του προγράμματος είναι το συμπόσιο με τίτλο “Ελληνική διασπορά (sic): υλικές, άυλες μαρτυρίες και ταυτότητες” (θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαΐου στον ίδιο χώρο). Οι τέσσερις ενότητες της πρώτης ημέρας αφορούν τις θεματικές “Η έρευνα για τη διασπορά και τη μετανάστευση”, “Η ελληνική διασπορά και μετανάστευση σε συλλογές και αρχεία μέσα και έξω από την Ελλάδα”, “Αρχιτεκτονική και αρχιτεκτονικά δάνεια της ελληνικής διασποράς και μετανάστευσης” και “Διασπορά και μετανάστευση σε μουσειακές εκθέσεις”. Αντίστοιχα τη δεύτερη ημέρα το συνέδριο θα ασχοληθεί με τα θέματα “Εικαστικές τέχνες και ελληνική διασπορά”, “Το παλίμψηστο της ελληνικής διασποράς στην Αμερική – Η πρώιμη περίοδος”, “Αναζητώντας πηγές – Αναζητώντας την εικόνα”, “Κοινωνίες μεταναστών” και “Η ελληνική διασπορά στα γράμματα, στον κινηματογράφο και στη μουσική”.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης η δραματοποιημένη αφήγηση-μεταφορά του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Ο Αμερικάνος” σε σκηνοθεσία Θ. Σαράντου. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός ερμηνεύει μία περσόνα του Παπαδιαμάντη, κρυφοκοιτάζει τη δράση και μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα που αφηγείται. Ο “Αμερικάνος” είναι μία ιστορία αγάπης και ξενιτιάς: Θα μπορούσε να αποτελεί την ιστορία κάθε μετανάστη.

Τέλος το Σάββατο 20 Μαΐου, στις 20.15, θα προβληθεί στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το ντοκιμαντέρ “Ταξισυνειδησία” σε σκηνοθεσία Κ. Βάκκα και σενάριο Κωνσταντίνου Καρπόζηλου, ιστορικού, διευθυντή των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας – ΑΣΚΙ. Πρόκειται για την παρουσίαση της άγνωστης ιστορίας του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού στις ΗΠΑ: Αφορά μία άγνωστη πτυχή της ελληνοαμερικανικής ζωής, η οποία εστιάζει στις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και στη συμμετοχή των ελλήνων μεταναστών στις οργανώσεις της αμερικανικής Αριστεράς και γενικότερα στο αμερικανικό εργατικό κίνημα.
Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το DRIMMI (Diaspora Research and I(m)migration Initiative). Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό σώμα, που συγκροτείται από πρόσωπα-εταίρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ενδιαφέρον για την ελληνική διασπορά (sic), τη μετανάστευση και την προσφυγιά τόσο στην ιστορική διάστασή τους όσο και στην παρούσα. Αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως κέντρο για έρευνα, επικοινωνία και δράση. Το DRIMMI προέκυψε μέσα από το “Greek Diaspora and Immigration Research Program”, το οποίο εγκρίθηκε από το Institute of International Education, USA και το Ίδρυμα Fulbright, στο πλαίσιο του “Greek Diaspora Fellowship Program”, που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.