Γαλλία: Δάκτυλος της Μόσχας στις ταραχές; Ο Μακρόν χαιρετίζει την αστυνομία

Το «κουράγιο και το μοναδικό επαγγελματισμό» της γαλλικής αστυνομίας για την αντιμετώπιση των σοβαρών επεισοδίων χαιρέτισε χθες Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter, την ώρα που γίνονται αναφορές για χειραγώγηση των ταραχών μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μόνο στο Παρίσι – οπού διαδήλωσαν 10 χιλιάδες άνθρωποι – έγιναν 1.385 συλλήψεις και 974 προσαγωγές, ενώ 126 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες. Σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν 125.000 άτομα.

Στο κενό φαίνεται πάντως να πέφτει η έκκληση για εθνική ενότητα που απηύθυνε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στον απόηχο των χθεσινών (Σάββατο) τάραχων στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις στην τέταρτη κατά σειρά ημέρα διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων». Τα  «κίτρινα γιλέκα» φέρονται αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ο κ. Φιλίπ ανακοινώσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα προτείνει «μέτρα» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο γάλλος πρωθυπουργός – χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες – εξέφρασε την ελπίδα ότι το σύνολο του γαλλικού έθνους θα σταθεί στο ύψος των όσων ήδη διακυβεύονται».

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, εξέφρασε τη λύπη της για «τις σκηνές χάους» στην πρωτεύουσα και τις «ανυπολόγιστες ζημιές» για την οικονομία και την εικόνα της πόλης.

Πηγή: skai.gr