Στα Δικαστήρια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα δικαστήρια θα καταφύγουν οι Ελληνο-Αυστραλοί της “Επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα”, για την επιστροφή των Γλυπτών,  όπως αποκάλυψε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο The Hellenic Centre in London ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Εμμανουήλ Κομίνο, στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιήθηκε ειδική Ημερίδα για την Επιστοφή του Γλυπτών του Παρθενώνα. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη βρετανική Επιτροπή, την αμερικανική, με επικεφαλή τον κ. Μιχάλη (Μάικλ) Ρέπα,  και την αυστραλιανή επιτροπή υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, με πρόεδρο τον κ. Εμμανουήλ Κομίνο.

Όπως δήλωσε ο κ. Κομίνο, σύντομα θα καταθέσουν μήνυση εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και του Βρετανικού Μουσείου διεκδικώντας την επιστροφή των ελληνικών απαράμιλλων επί λεθκού Πεντελικού Μαρμάρου αριστουργημάτων του Φειδία και των άλλων καλλιτεχνών της εποχής του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους.

Οι νομικοί σύμβουλοι της Αυστραλιανής Επιτροπής, εκτιμούν ότι η Δίκη θα κερδηθεί και έτσι θα υποχρεωθεί το Βρεταννικό Μουσείο  να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Για την προσφυγή στην Βρεταννική Δικαιοσύνη θα συνεργασθούν οι ομογενείς της Αυστραλίας με όλες τις σχετικές ομογενειακές ή μη επιτροπές, που δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο. Την αναγγελία της δικαστικής διεκδίκησης έκανε ο κ. Εμμανουήλ Κομίνος, ο οποίος, ως γνωστόν, ηγείται της πρώτης επιτροπής Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αυστραλία.

Στην ειδική Ημερίδα του Λονδίνου, παρουσιάστηκαν ορισμένα άγνωστα μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία, που ενισχύουν ηθικά και νομικά την διεκδίκηση των Γλυπτών και προσφέρουν νομικά ερείσματα υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Μιλώντας τηλεφωνικά στην ΡΗΡ ο κ. Κομίνο, πριν αφιχθεί στο Λονδίνο, (https://www.panhellenicpost.com/archives/5153) είχε αποκαλύψει τα σχέδιά του και είχε  υποστηρίξει: “εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και είμαστε βέβαιοι ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γυρίσουν στην κοιτίδα τους. Εκεί που δημιουργήθηκαν, εκεί που αναδείχθηκαν και εκεί που για αιώνες καταύγαζαν την ανθρωπότητα, από το ύψος του ανεπανάληπτου Ελληνικού Παρθενώνα”.

Ο επικεφαλής της δυναμικής ομογενειακής ομάδας διεκδίκησης των Γλυπτών του Παραθενώνα κ, Κομίνος, είπε ότι στην προσπάθειά τους,  θα έχουν την ενεργητική  βοήθεια και υποστήριξη του κ. Γεωργίου Μπίζου (George Bizos). Ως γνωστό ο κ.Μπίζος για σειρά ετών είναι ο δικηγόρος του Νέλσωνα Μαντέλα. Οι δύο άνδρες  συναντήθηκαν στο Γιοχάνεσμπουργκ και συζήτησαν για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης της Διεθνούς Επιτροπής  Αυστραλίας για την επιστροφή των Γλυπτών στον Παραθενώνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012. Παράλληλα, ο κ. Κομινός έδωσε σειρά διαλέξεων στην Αφρικανική Ήπειρο για τα ελληνικά γλυπτά.

Στις συζητήσεις που είχε με τον κ. Μπίζο, αποφασίστηκε η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των γλυπτών. Μεταξύ των νομικών που ασχολούνται με την προσφυγή, εκτός του κ. Μπίζου είναι ο Ελληνοαμερικανός δικηγόρος Μάικλ Ρέπας,  και ο Ελληνοαυστραλός Βίκτωρ Μπιζάνης.

Όπως έγινε γνωστό, η δικαστική εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς θα να ανατεθεί στον Αυστραλό νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Λονδίνο και έχει κερδίσει στο παρελθόν δίκη για λογαριασμό των Αβοριγίνων της Τασμανίας.

Ο κ. Μπίζος, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δικαστικά προηγούμενα πάνω στα οποία θα πρέπει να στηριχθεί η προσφυγή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην περίπτωση «Μάμπο», δηλαδή των Αβοριγίνων που μήνυσαν την αυστραλιανή Πολιτεία της Κουϊνσλάνδης το 1992, με το επιχείρημα ότι οι πρόγονοί τους ήταν εκεί, όταν οι λευκοί κατέλαβαν τα εδάφη τους, χαρακτηρίζοντας τα ως «εις ουδένα ανήκοντα». Οι Αβορίγινες κέρδισαν τη δίκη και ανάγκασαν την Πολιτεία να τους επιστρέψει εδάφη, που είχαν καταλάβει οι λευκοί άποικοι από το 1788.

Το δεύτερο δικαστικό αφορά την επιστροφή κρανίων και οστών Αβοριγίνων από τη Βρετανία στην Αυστραλία. Τα είχαν πάρει οι Βρετανοί κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν «σε ανθρωπολογικές έρευνες». Οι Αβορίγινες μήνυσαν τη Βρετανία και κατόρθωσαν να κερδίσουν τη δίκη και να τους επιστραφούν τα κρανία και τα οστά των προγόνων τους.

Ο ίδιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Την εποχή που ο Έλγιν αποκόλλησε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και τα μετέφερε στο Λονδίνο, στην Ελλάδα ζούσαν πραγματικοί δικαιούχοι-απόγονοι των Ελλήνων, οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, ούτε πούλησαν, ούτε επέτρεψαν την αρπαγή τους» είπε ο κ. Μπίζος και πρόσθεσε: «Με ποιον μίλησαν οι άνθρωποι του Έλγιν; Με τον διορισμένο Τούρκο Αγά των Αθηνών. Και πώς είναι δυνατόν να νομιμοποιείται και να ισχύει σήμερα μια τέτοια συνδιαλλαγή; Μια συνδιαλλαγή που διεξήχθη χωρίς την παρουσία έστω ενός Έλληνα».

Στην ημερίδα του Λονδίνου η αρχαιολόγος, προϊστάμενη της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, κυρία Ελένη Κόρκα, παρουσίασε χειρόγραφες επιστολές που είχε ανταλλάξει το 1811 ο λόρδος Έλγιν με τον διάδοχό του Βρετανό πρέσβη στην Υψηλή Πύλη, από τις οποίες συνάγεται πως η αφαίρεση και μεταφορά των γλυπτών ήταν παράνομη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κομινός είχε βρεθεί πρόσφατα και στην Αθήνα  όπου έδωσε διαλέξεις για την επιστροφή των Γλυπτών, μαζί με τον επικεφαλής της Ελληνο-Αμερικανικής Επιτροπής υποστήριξης του αιτήματος για την επιστροφή των Μαρμάρων, ομογενή δικηγόρο κ.  Μιχαήλ Ρέππα.

Να σημειωθεί ότι όπως ήδη έχει γράψει η ΡΗΡ, (https://www.panhellenicpost.com/archives/96) στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσιάστηκε ειδική έκδοση με τον γενικό τίτλο: Ακρόπολις των Αθηνών. Στην έκδοση,  αναπαράγονται πανομοιότυπα (Facsimile) 21 ανέκδοτα έγγραφα τα οποία τεκμηριώνουν την πρώτη διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδος των Γλυπτών του Παρθενώνα, τη δεκαετία 1834-1841. Η παρουσίαση έγινε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου. Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του εγχειρήματος παρουσίασαν ο ειδικός στις εκδόσεις FACSIMILE Γιώργος Κονταδάκης και ο επιμελητής της έκδοσης Νίκος Χατζηγεωργίου.

ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

London International Colloquy on the Reunification of the Parthenon Marbles will be available online thanks to Mr Peter Magiros and Frutex Australia.

In a historic unified effort, three campaigning organizations for the Parthenon Marbles from the UK, USA and Australia convene today in London for an international colloquy on “The Reunification of the Parthenon Marbles”.

We are pleased to announce that thanks to the sponsorship by Mr Peter Magiros and Frutex Australia the event will be recorded and available for a global audience via the YouTube channel of IOC-A-RPM, http://www.youtube.com/parthenonmarblesAU.

In a statement to our Committee, Mr Magiros expressed his passion for his Hellenic heritage and the Parthenon Marbles:

“I would like to bring to the attention of all Hellenes, the Diaspora, the following words that should be embedded in our hearts and minds.

We Hellenes carry with us the spirit and the courage of the migrant.

We carry the torch of the Hellenic Spirit and courage which has seeped so thoroughly into modern culture it has unified and strengthened us.

Our arts, science, technology, commerce and governmental procedure form the basis of our contemporary world, handed down to us from our ancestors.

Literature, drama, music, sculpture are amongst the richest portions of our Hellenic Heritage.

 Democritus excelled in physics and science

 Archimedes marvelled the world of inventions

 Eratosthenes mapped the earth

 Anaxagoras established the theory of evolution

 Aristotle classified the plant and animal kingdoms

 Hippocrates freed medicine from mysticism and ennobled it with science

 Where would we be without Pythagoras’ mathematical genius?

In the work of these men, we breathe the air of reason. Those who cherish freedom, reason and beauty will forever be indebted to Greece.

Greece is the cradle of civilisation.

The aspiration of all Greeks is the safe return of our Hellenic antiquities.

We implore the foreign governments to return to us our heritage, our culture, our history. These antiquities are steeped in the blood of Hellenes, struggling for centuries for our freedom.”

Με κάποια στοιχεία και από ΑΠΕ – ΜΠΕ