Τι αλλάζει στις ελληνικές Τράπεζες

(από το Βήμα της Κυριακής)

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στον τραπεζικό τομέα, καθώς μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης ανοίγει ξανά ο φάκελος της αναπόφευκτης λόγω των ζημιών από το PSI αναδιάρθρωσης του εγχώριου… χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το νέο οικονομικό επιτελείο θα δώσει από τις πρώτες του αποφάσεις το στίγμα των προθέσεών του σε σχέση με την επόμενη ημέρα που «βλέπει» για τον κλάδο. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η οριστικοποίηση σε συνεργασία με την τρόικα των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία μπαίνει στη δεύτερη και πιο καθοριστική της φάση, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των υπό δημόσιο έλεγχο των τραπεζών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα προσδοκιών για άμεσες κινήσεις στην τραπεζική σκακιέρα, κυκλοφόρησαν εκ νέου σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων για τη συνένωση μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν. Την ίδια στιγμή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει αρχίσει να μπαίνει στο «πετσί» του ρόλου, συμμετέχοντας στα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) που έχει στηρίξει κεφαλαιακά με την πρώτη δόση των 18 δισ. ευρώ. Ηδη τα στελέχη του, σε συνεργασία με τους συμβούλους (Ernst & Young, Deloitte) που έχουν προσληφθεί, πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους στα συγκεκριμένα πιστωτικά ιδρύματα, ώστε το αργότερο ως και το ερχόμενο φθινόπωρο να είναι έτοιμα τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, τα οποία θα κατατεθούν προς έγκριση στις Βρυξέλλες.
«Το τραπεζικό σύστημα όπως το ξέρουμε ως σήμερα θα αλλάξει δραματικά τους επόμενους μήνες» υπογραμμίζει έμπειρος τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη διαδικασία συγκέντρωσης θα υπάρξουν και απώλειες σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα καταγραφεί σημαντική συρρίκνωση του δικτύου των καταστημάτων. «Οι ορκωτοί ελεγκτές που πρσέλαβε το ΤΧΣ βρίσκονται ήδη στα data rooms των τραπεζών, όπου αντλούν κάθε πληροφορία που τους είναι απαραίτητη για την αποτύπωση της πλήρους εικόνας του κάθε ιδρύματος» τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι. Τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα αποτελέσματα της μελέτης της BlackRock για τα επισφαλή δάνεια, θα χρησιμοποιηθούν από τα στελέχη του ΤΧΣ, ώστε να προχωρήσει η κατάρτιση των πλάνων ανασυγκρότησής τους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ κ. Χ. Κύρκο, τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν τον οδικό χάρτη για τον αναγκαίο μετασχηματισμό των τραπεζών που θα λάβουν κρατική βοήθεια.
Ο πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Π. Θωμόπουλος έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στόχος της διοίκησης του Ταμείου είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη απεμπλοκή του από τις τράπεζες. Για τον λόγο αυτόν θα επιλεγούν δραστικές πολιτικές προς την κατεύθυνση επιστροφής των πιστωτικών ιδρυμάτων το συντομότερο δυνατόν σε κερδοφορία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η υλοποίηση σχεδίων περιορισμού των δαπανών μέσω του κλεισίματος ακόμη και ολόκληρων επιχειρησιακών μονάδων.
Σε σχέση με το προσωπικό, θα γίνει προσπάθεια οι αποχωρήσεις να περιοριστούν σε όσους βρίσκονται πολύ κοντά στη σύνταξη τα επόμενα δύο χρόνια, το ποσοστό των οποίων κινείται πέριξ του 10% στις μεγάλες τράπεζες. Από εκεί και πέρα θα εξεταστούν οι δυνατότητες συγχωνεύσεων με γνώμονα τη δημιουργία ισχυρών και χρηματοδοτικά αυτόνομων σχημάτων.
Οι όροι της στήριξης Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βρεθεί η χρυσή τομή που θα διασφαλίζει από τη μία πλευρά τα συμφέροντα του έλληνα φορολογουμένου, ενώ από την άλλη θα παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, παράμετρος που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη από την τρόικα για την αποφυγή του ενδεχομένου κρατικοποιήσεων. Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που παραμένει από τον περασμένο Απρίλιο καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεώρησε σκόπιμο οι σχετικές αποφάσεις, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία του τραπεζικού κλάδου τα επόμενα χρόνια, να ληφθούν από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση. Βέβαια, η καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα λόγω της νέας εκλογικής αναμέτρησης του Ιουνίου έχει ρίξει έξω τα χρονοδιαγράμματα καθιστώντας αναγκαία τη μετάθεση των προθεσμιών, ενώ για την επαναφορά των δεικτών Core Tier 1 στο 9% εκτιμάται ότι θα δοθεί παράταση τουλάχιστον ως και το τέλος του χρόνου.