Αρνήθηκε ο έγκλειστος Ν. Ντερτιλής να ζητήσει άδεια για την κηδεία του γιου του

Ο χουντικός Νικ. Ντερτιλής

Ο Βασ. Ντερτιλής

Δεν μπορούσε να αντέξει να παραστεί στην κηδεία του 62χρονου γιού του; Δεν ήθελε να «σπάσει» και να ζητήσει την επιείκεια της δημοκρατίας;  Άγνωστο για ποιόν ακριβώς λόγο, ο έγκλειστος εδώ και 38 χρόνια στον Κορυδαλλό Νικόλαος Ντερτιλής, ο αξιωματικός ο οποίος έδωσε εντολή στο τανκ να κινηθεί κατά του Πολυτεχνείου την νύκτα της 17ης Νοεμβρίου 1973, αρνήθηκε να υποβάλλει αίτημα για να του χορηγηθεί άδεια ώστε να παραστεί στην κηδεία του γιού του.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης επικοινώνησε σύμφωνα με πληροφορίες με τον αναπληρωτή  διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού και του είπε πώς σε περίπτωση που ο κρατούμενος Ντερτιλής υποβάλλει άδεια να παραστεί στην κηδεία, να του δοθεί και να μεταβεί με διακριτική επιτήρηση και συνοδεία και χωρίς χειροπέδες, εκείνος αρνήθηκε καν να υποβάλλει αίτηση, δηλώνοντας πώς δεν επιθυμεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του Βασίλης Ντερτιλής, διακεκριμένος αξιωματικός του ναυτικού,  άφησε την τελευταία του πνοή στο Λιντς της Αυστρίας το περασμένο Σάββατο μετά από εγκεφαλικό ανεύρυσμα σε ηλικία 62 ετών και η κηδεία του θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών σήμερα Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2012, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και είχε συμμετάσχει σε αρκετές «μυστικές επιχειρήσεις» του στρατού.

Ο πατέρας του Νίκος Ντερτιλής καταδικάστηκε σε ισόβια για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην εξέγερση του 1973. Δεν συζήτησε ποτέ το ενδεχόμενο να ζητήσει χάρη ή να επικαλεστεί προβλήματα υγείας για να αποφυλακιστεί, όπως έκαναν άλλοι από τους πραξικοπηματίες.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος, ο Νικ. Ντερτιλής μπροστά από το τανκ λίγο πριν δώσει διαταγή να κινηθεί και να ρίξει την πόρτα του Πολυτεχνείου.