Στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης τα νέα Γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Λύση (και μάλιστα αξιοπρεπή) στο χρονίζων πρόβλημα της ακατανόητης  αξίωσης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, να εξώσει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) από το κτίριο Δωρεάς Μακρίδη στη Θεσσαλονίκη -η οποία είναι και παραμένει η έδρα του Απόδημου Ελληνισμού- ενδέχεται να δώσει πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρα. Όπως ο ίδιος ο Υφυπουργός αποκάλυψε στην ΡΗΡ,  έχει έλθει σε συμφωνία με τον συνάδελφό του Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου να παραχωρηθούν τρία-τέσσερα γραφεία για τις διοικητικές ανάγκες της έδρας του ΣΑΕ, μέσα στο κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες, όπως έγκυρα πληροφορείται η ΡΗΡ, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μπουτάρης, απηύθυνε εκ νέου -και σε ύφος Βοναπάρτη, …τελεσίγραφο (!) προς τον Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στέφ. Ταμβάκη να του παραδώσει προς χρήση τα γραφεία και τα κλειδιά του κτιρίου Μακρίδη, με …δικαίωμα παραμονής των δύο διοικητικών υπαλλήλων του Συμβουλίου σε ανοικτό χώρο, πάνω από το ισόγειο του κτιρίου (πατάρι!) Σε όλο το υπόλοιπο κτίριο (πολλών τετραγωνικών μέτρων) θα στεγασθεί μία από τις αντιδημαρχίες του Δήμου και, ειδικότερα, η υπηρεσία …πρασίνου!

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση της ουσιαστικής έξωσης των γραφείων του ΣΑΕ από το κτίριο δωρεάς Μακρίδη, “σέρνεται” το τελευταίο εξάμηνο, εντούτοις η αδημονία που επιδεικνύει ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τις τελευταίες ημέρες, καταντά ύποπτη εκ του γεγονότος πως δεν μπορεί να του διαφεύγει το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ψήφιση νέου Νόμου για τη δομή και τη λειτουργία του ΣΑΕ. Συνέπεια αυτού θα είναι η εκλογή νέου προεδρείου περί τα τέλη Ιουνίου 2013, όπως έχει δεσμευθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τσιάρας.

Τούτου δονθέντος, ομογενειακές πηγές εξέφραζαν έκπληξη για το ότι ο κ. Μπουτάρης πιέζει αυτή την ώρα τα πράγματα ώστε να του παραχωρηθούν άρων-άρων η χρήση και τα κλειδιά των γραφείων πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του νέου Νόμου και πριν εκλεγεί το νέο προεδρείο του ΣΑΕ.

Μία άλλη παράμετρος, σημαντική που επίσης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τα κίνμητρα του Δημάρχου Θεσσασλονίκης απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό, είναι η προφανής επιδίωξή του να δημιουργήσει δεσμευτικά τετελεσμένα για το νέο προεδρείο του ΣΑΕ. “Δεν μπορεί να μη λένε στο Δήμαρχο οι Νομικοί του Σύμβουλοι, ότι ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, στη μεταβατική αυτή φάση του οργανισμού, δεν μπορεί να προχωρήσει μόνος του στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που θα δεσμεύει το ΣΑΕ και την μέλουσα να αναδειχθεί νέα του διοίκηση”, σχολίαζαν ενημερωμένες πηγές… Επομένως, και να θέλει δεν μπορεί να παραδώσει το κιτίριο αυτή την ώρα στον κ. Μπουτάρη, εάν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με έντονη κριτική στο ΣΑΕ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ,  μόλις πρόσφατα σημειώθηκε οξεία -και έγγραφη- αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Στεφ. Ταμβάκη και του Συντονιστή Ευρώπης κ. Αμαραντίδη. Αντικείμενο, η “υπενθύμιση” του Συντονιστή προς τον Πρόεδρο ότι επί ένα και πλέον έτος δεν έχει συνεδριάσει το προεδρείο του ΣΑΕ και, επομένως, ο Πρόεδρος δεν  μπορεί να αποφασίζει εξ ονόματος και για λογαριασμό του ΣΑΕ. “Οι όποιες αποφάσεις σας αυτό το διάστημα είναι προσωπικές και δεν δεσμεύουν το ΣΑΕ”,  φέρεται να διαμήνυσε στον κ. Ταμβάκη ο κ. Αμαραντίδης.

Ανεξάρτητα, πάντως από τις επιδιώξεις Μπουτάρη, η λύση που προωθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει το νέο προεδρείο του ΣΑΕ το οποίο εκ των πραγμάτων ένα από τα πρώτα του μελήματα όταν εκλεγεί τον Ιούνιο, θα είναι η εξεύρεση γραφείων του οργάνου στην συμπρωτεύουσα.  Εκτιμάται ότι τότε η πρόταση-λύση του Υφυπουργού Εξωτερικών θα συζητηθεί με πολλές πιθανότητες να υιοθετηθεί, αφού βρίσκεται πόρρω μακράν της αρχικής  μιζέρικης “προσφοράς” του κ. Μπουτάρη να φιλοξενήσει σε δύο χώρους του Δημαρχείου τα γραφεία του ΣΑΕ ή να μεταφερθούν αυτά σε κτίριο εκτός κέντρου της πόλεως Θεσσαλονίκης, στην Καλαμαριά.

Να σημειωθεί ότι το επιβλητικό κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης είναι ένα ιστορικό κτίσμα της πόλης.  Χτίστηκε το 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, σε εκλεκτικιστικό ρυθμό. Φιλοξένησε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ’ αυτό κατέλυσε ο σουλτάνος Μεχμέτ Ρεσάτ το 1911, όταν επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη. Μετά την απελευθέρωση, στέγασε τις υπηρεσίες της Γενικής Διοίκησης και σήμερα είναι έδρα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Μάλιστα, το αυτοχρηματοδοτούμενο -τότε- ΣΑΕ, θα έχει να αντιμετωπίσει τα έξοδα της γραμματειακής υποστήριξης στην συμπρωτεύουσα που συμποσούνται στους δύο μισθούς των διοικητικών υπαλλήλων και στα λοιπά λειτουργικά έξοδα. Στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προεξοφλείται ότι δεν θα πληρώνει ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνα. Και αυτό θα συνιστά σημαντική βοήθεια…