Ίχνη του «μοναχικού λύκου» στη Βοστώνη

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιήθηκαν στη Βοστώνη είναι τυπικοί αυτού που οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες χαρακτηρίζουν «μοναχικό λύκο”: ο τρομοκράτης που δρα μόνος του, φτιάχνοντας βόμβες με βάση μία ευρέως διαδεδομένη φόρμουλα.

Σύμφωνα με το CNN, η φόρμουλα που χρησιμοποιήθηκε για την συγκεκριμένη επίθεση είναι παρόμοια με εκείνη την οποία συστήνει η Αλ Κάιντα στους υποστηρικτές της: αποτελεσματική χωρίς ιδιαίτερη ακρίβεια και δύσκολη στον εντοπισμό της. Η ίδια «συνταγή» έχει υιοθετηθεί και απο ακροδεξιούς εξτρεμιστές στις ΗΠΑ και αυτό είναι που προβληματίζει περισσότερο τους επικεφαλής των ερευνών.

 

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, στους μηχανισμούς αυτούς χρησιμοποιήθηκαν ένα ωρολογιακό κομμάτι, κάποια βασικά εκρηκτικά συστατικά καθώς και μεταλλικό περιεχόμενο, όπως καρφιά, λεπίδες και βίδες.

Το πακετάρισμα των υλικών σε μύδρους είχε την λογική της αύξησης του αριθμού των θυμάτων.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg δείχνουν περισσότερο προς την «εσωτερική τρομοκρατία». Κάποιος φίλος, γείτονας, συνάδελφος των τρομοκρατών μετέφερε δύο σακούλες και τις απόθεσε κοντά στην γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης. «Κάποιος ξέρει ποιός το έκανε αυτό», λέει ο Ρίτσαρντ Ντελόριερ, επικεφαλής του γραφείου ερευνών του FBI στην Βοστώνη.

Αλλά ακόμη οι αρχές δεν έχουν στα χέρια τους κάποιον ύποπτο.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ