Αβραμόπουλος για συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας:

«Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες, προς όφελος των λαών τους, οι οποίοι μπορούν πλέον να ατενίσουν την ένταξή τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει, συνάμα, την προσήλωση των ηγεσιών τους στην ευρωπαϊκή προοπτική, την οποία η Ελλάδα στηρίζει σταθερά.

Η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θέση αρχής της Ελλάδας είναι ότι τα ανοικτά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη διπλωματία και το διάλογο, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να διαιωνίζονται, ούτε μπορούν να εισάγονται ανεπίλυτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινή συμφωνία, με την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά της Ύπατης Εκπροσώπου Κάθριν Άστον, είναι προϊόν μιας τέτοιας διαδικασίας. Ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες, χαράζοντας το δρόμο για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Για το λόγο αυτό έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας».