Ο Κυπριακός Τύπος, 8 Νοεμβρίου 2013

Η θετική αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή του μνημονίου από τους διεθνείς δανειστές και τα ανοικτά ζητήματα που παραμένουν είναι τα βασικότερα θέματα που προβάλλουν όλες οι εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους σήμερα. Γίνεται επίσης αναφορά στο θέμα των ενοικίων με την ψήφιση χθες από τη Βουλή υπέρ της αναπομπής του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ανακοίνωση για μεταφορά νερού από το Λίβανο, η πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, οι κινητοποιήσεις των μαθητών για τα κόμιστρα των λεωφορείων και οι εξελίξεις με την κατάληψη του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ από τα Ματ στην Ελλάδα.

 

«’Ειδικές δυνάμεις’ για τα κόκκινα δάνεια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρει ότι η Τρόικα θα στείλει στην Κύπρο ομάδα ειδικών με αποστολή την εξεύρεση λύσης για τα επισφαλή δάνεια που ούτε θα βλάψει τις τράπεζες ούτε θα αφήσει κόσμο στο δρόμο. Αλλού αναφέρει ότι περάσαμε άνετα το δεύτερο τεστ της Τρόικας και ότι τώρα μεγάλη πρόκληση παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρει ότι η ΕΚΤ σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτρέψει τον πληθωρισμό και να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα μείωσε το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%.

 

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Διαγωγή κοσμιωτάτη διαπίστωσε η τρόικα» και αναφέρεται στην αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου από τους δανειστές και το πράσινο φως για εκταμίευση άλλων 186 εκ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα δίνει συνέχεια στην αποκάλυψη για τα δύο εκ της Focus Maritime που κατέληξαν σε κομματικά ταμεία και το γεγονός ότι μόνο ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αντέδρασαν ζητώντας διερεύνηση. Αλλού ο «Π» αναφέρει ότι το ΔΗΚΟ χθες ψήφισε υπέρ της αναπομπής των μειώσεων στα ενοίκια ενώ στις 17 Οκτωβρίου είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης.

Με τίτλο «Πάμε πρίμα λένε Χάρης και Ντέλια», η «Σημερινή» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στη θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου και τις διαβεβαιώσεις για τις εκποιήσεις αλλά και την παράταση για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αλλού αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας για μεταφορά νερού από το Λίβανο και ότι αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο τρίμηνο του 2014. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην επιστολή της Ελένης Θεοχάρους για πραγματοποίηση έκθεσης για τα βρετανικά πανεπιστήμια στα κατεχόμενα και τις θέσεις του ΥΠΕΞ και του British Council.

«Έξι εβδομάδες  Γολγοθάς» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Φιλελευθέρου» που γράφει ότι η Τρόικα φεύγει ευχαριστημένη και αφήνει τελεσίγραφα για τους ημικρατικούς. Αλλού αναφέρει ότι έντονο παρασκήνιο διαδραματίστηκε χθες για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ να πηγαινοέρχεται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και ότι το πρωί ια γίνει κοινή συνάντηση Ντάουνερ-Μαυρογιάννη-Ερτούγ. Σε άλλο δημοσίευμα ο «Φ» αναφέρει ότι στα χέρια της Τρόικας βρίσκονται τα κρατικά φιλέτα που θα χρησιμοποιηθούν ως εφεδρεία εάν και εφόσον χρειαστεί.

 

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Εκτροχιάζεται η οικονομία» και γράφει ότι παρά την πιστή εφαρμογή των οδυνηρών μέτρων, ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε χθες ότι η ύφεση το 2014 θα είναι ψηλότερη από τις προβλέψεις του μνημονίου. Αλλού αναφέρει ότι ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ εμπόδισαν τη μείωση των ενοικίων και ότι το ΔΗΚΟ υπαναχώρησε. Σε άλλο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Χ» αναφέρεται στις επαφές του Άντρου Κυπριανού στις Βρυξέλλες και τη συνάντησή του μεταξύ άλλων με τον Μάρτιν Σιουλτς.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ο νόμος για τα ενοίκια εγκαταλείφθηκε από τη Βουλή» αναφέρεται στο κύριό της θέμα στην ψήφιση χθες υπέρ της αναπομπής του νόμου για τα ενοίκια και στις επικρίσεις από το ΑΚΕΛ για δύο μέτρα και δύο σταθμά από την Κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι η Πάφος ίσως αποκτήσει νέο ναυαγοσωστικό πύργο στην παραλία μεταξύ Χλώρακας και Κισσόνεργας. Επίσης γίνεται πρωτοσέλιδη αναφορά στη χθεσινή διαμαρτυρία μαθητών για τα κόμιστρα.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily” έχει τίτλο στο κύριό της θέμα «Απερρίφθη ο νόμος για τα ενοίκια» και αναφέρεται στην ψήφιση από τη Βουλή υπέρ της αναπομπής του νόμου για μείωση των ενοικίων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τρόικα έδωσε θετική αξιολόγηση στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στη συμφωνία Κυβέρνησης-Τοτάλ για το τερματικό φυσικού αερίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η ώρα του Αναστασιάδη» και γράφει ότι ο Πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς κοινή δήλωση δεν επαναρχίζουν οι συνομιλίες και ότι εμμένει στις κόκκινες γραμμές. Αλλού φιλοξενεί αφιέρωμα στον Λυσιώτη Ανδρέα Καρουλλά, ήρωα της ΕΟΚΑ, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Σε άλλο δημοσίευμα ο «Α» αναφέρεται στα 50χρονα της ιερατικής διακονίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του Β’.

Η «Γνώμη» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ποντάρει στον φίλο του» αναφέρει ότι η Γραμματεία των ΗΕ προετοίμασε το έδαφος μετά από απευθείας συνεννόηση του ΓΓ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος «φαίνεται ποντάρει στον φίλο του Νίκο Αναστασιάδη για κλείσιμο του Κυπριακού». Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει για ‘έκθεση-καταπέλτη’ για ΚΟΕ και Ουράνιο Ιωαννίδη και για «αυθαιρεσίες και απόσπαση εξουσιών». Αλλού γράφει ότι εσωτερική και εξωτερική τρόικα εκβιάζουν με μη καταβολή 13ων μισθών και συντάξεων αν δεν συμφωνηθεί το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου πριν τα Χριστούγεννα.

Το «Ποντίκι» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Η ύφεση κυριαρχεί» και αναφέρει ότι επικαιροποιήθηκε το μνημόνιο και η ύφεση της οικονομίας βαθαίνει. Σε άλλο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά σε δημοσίευμα των Washington Times ότι η Κύπρος έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου λόγω της ανακάλυψης κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επίσης η εφημερίδα γράφει για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΔΗΚΟ και ότι είναι ριψοκίνδυνο να γίνουν προβλέψεις  για τον νέο Πρόεδρο.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)