Το ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των δύο υπαλλήλων του ΣΑΕ

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων που υπηρετούν στο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, κατέθεσαν προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Προβλήματα των εργαζομένων που υπηρετούν στο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού.

Με το πρόσχημα της έλλειψης διοίκησης στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (η θητεία του Προεδρείου του ΣΑΕ έχει λήξει στις 31.12.2012), οι δύο εργαζόμενες στο κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού» παραμένουν απλήρωτες όλο το έτος 2013, το τρέχον έτος 2014, καθώς και 5 μήνες από το 2012. Σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνονται και οι μη εξοφλημένες εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ.

Εύλογες λοιπόν οι δυσκολίες της καθημερινής διαβίωσης των δύο εργαζόμενων, που αγγίζει πλέον τα όρια της εξαθλίωσης, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά παρατεταμένη περίοδο απλήρωτης μισθοδοσίας.

Να σημειωθεί πως σκοπός του Ιδρύματος ορίζεται, ανάμεσα στα άλλα, «η οργανωτική, γραμματειακή και οικονομική στήριξη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, και ενέργειες και δραστηριότητες που συνάδουν με τους θεσμοθετημένους σκοπούς του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού».

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να πληρωθούν στο σύνολό τους τα δεδουλευμένα, και να υπάρξει πλέον τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στο «Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού».

  • Να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία τους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.