Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας: Πρόγνωση με αξιοπιστία 100% δεν υπάρχει

Αθήνα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) χρειάζεται περισσότερο προσωπικό και πρόσθετα κεφάλαια, όμως κάνει σε μεγάλο βαθμό σωστά τη δουλειά της και χαίρει της εμπιστοσύνης του κόσμου, παρά τις ελλείψεις της -λόγω της κρίσης- σε ραντάρ (τρία από τα οκτώ δεν λειτουργούν), μετεωρολογικούς σταθμούς (έχουν μείνει σε λειτουργία 60 από τους 140) και εργαζόμενους (χρειάζονται τουλάχιστον 120 ακόμη).

Αυτό επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΕΜΥ μαθηματικός-μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, σήμερα 23 Μαρτίου.

Ο κ.Κολυδάς τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ενοποίηση των μετεωρολογικών υπηρεσιών σε εθνικό επίπεδο και η ΕΜΥ να είναι πλέον υπεύθυνη για τους πολυάριθμους μετεωρολογικούς σταθμούς που σήμερα εγκαθίστανται οπουδήποτε στην Ελλάδα από ποικίλους φορείς χωρίς κεντρικό συντονισμό (υπάρχει πλατεία στη Β.Ελλάδα με επτά σταθμούς από επτά διαφορετικούς φορείς!), πράγμα που αποτελεί σπατάλη πόρων σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, επισημαίνει πως η ΕΜΥ πρέπει να «γεννήσει» νέα έσοδα, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα προωθεί νέες εμπορικές μετεωρολογικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς τους πολίτες.

Για τις προγνώσεις του καιρού, εξηγεί ότι μπορούν να γίνουν μέχρι πέντε μέρες με αξιοπιστία κοντά στο 90%, αλλά στις 15 μέρες η βεβαιότητά τους πέφτει κάτω από το 60%, ενώ ξεκαθαρίζει ότι πρόγνωση με αξιοπιστία 100% δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει λόγω της χαοτικής και απρόβλεπτης φύσης της ατμόσφαιρας.

Για το μελλοντικό κλίμα της Ελλάδας, προβλέπει ότι θα είναι πιο ξηρό και ελαφρώς πιο ζεστό, αλλά δηλώνει ότι δεν πολυπιστεύει τα διάφορα «τρομοκρατικά» σενάρια για επερχόμενη μεγάλη ξηρασία ή για πολύ περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο, για μια μοναδική μέρα του έτους, η ΕΜΥ θα ανοίξει τις πόρτες της στο ευρύ κοινό (12:30 έως 17:00). Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν τα μετεωρολογικά όργανα στο προαύλιο της ΕΜΥ, όπου το προσωπικό της θα εξηγεί σε μικρούς και μεγάλους πώς γίνεται η παρατήρηση του καιρού, ενώ θα γίνεται και επίσκεψη και στο Μετεωρολογικό Κέντρο.

Πηγή:ΑΠΕ