Παγκόσμιος Μαθητικός Ομαδικός Αγώνας Πεντάθλου στη Λήμνο

Λήμνος. Ο Δήμος Λήμνου σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου και τον Αθλητικό Όμιλο «Ηφαιστία» διοργανώνει από τις 7 έως τις 10 Ιουλίου 2016 Ομαδικό Αγώνα Πεντάθλου με την ονομασία «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΗΜΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ 2016».

Πρόκειται για μία αθλητική-πολιτιστική διοργάνωση με διεθνή χαρακτήρα, που βασίζεται στη σχέση της Λήμνου με την καθιέρωση του Αρχαίου Πεντάθλου, ενός από τα πιο σημαντικά αρχαία ολυμπιακά αγωνίσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν Δήμοι από χώρες, με τις οποίες η Λήμνος διατηρεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Στόχος των διοργανωτών είναι φέτος να συμμετάσχουν τουλάχιστον 6 χώρες στους αγώνες του Αρχαίου Πεντάθλου, μεταξύ των οποίων και η Αυστραλία, με την οποία υπάρχουν πολύ ισχυροί ιστορικοί δεσμοί.

pentathlon

Μαθητές-αθλητές από διάφορα μέρη του κόσμου θα αγωνιστούν στα αγωνίσματα της δισκοβολίας, του ακοντισμού, του άλματος σε μήκος, του δρόμου 80μ. και της πάλης στην άμμο.

Οι συμμετέχοντες αθλητές θα πρέπει να είναι γεννημένοι από το 2000 έως και το 2003, ενώ οι αποστολές θα απαρτίζονται από 5 αγόρια, 5 κορίτσια και 2 συνοδούς. Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Μύρινας, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή αρχαιολογικών χώρων.

Το αθλητικό μέρος της διοργάνωσης θα πλαισιωθεί από μία σειρά εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, που θα φέρουν τους συμμετέχοντες πιο κοντά στην ιστορία και τον πολιτισμό της Λήμνου.

Μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε η θεσμοθέτηση των αγώνων Πεντάθλου Λήμνου να αποτελέσει το κυρίαρχο αθλητικό, πολιτιστικό, και τουριστικό γεγονός το οποίο θα λαμβάνει χώρα στο νησί στις αρχές Ιουλίου κάθε έτους και θα περιλαμβάνει δράσεις που θα τιμούν τον τόπο μας στην Ελλάδα και τη Διεθνή Κοινότητα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία Ολυμπιακά Αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων» όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης.

Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες. Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.

Ο μύθος που προδίδει τη μεγάλη σημασία που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες στους αγώνες πεντάθλου ανήκει στον αργοναυτικό κύκλο και συγκεκριμένα στο πέρασμα των Αργοναυτών από τη Λήμνο. Στο νησί του Ηφαίστου, η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε τους αργοναύτες και τέλεσε αγώνες προς τιμήν τους με πλούσια βραβεία. Τότε ο Ιάσονας, αρχηγός της εκστρατείας, για να τιμήσει τον πατέρα του Αχιλλέα, τον Πηλέα, που βγήκε πρώτος στην πάλη και δεύτερος σε όλα τα άλλα, ένωσε τα πέντε αθλήματα κι έτσι ο Πηλέας ανακηρύχτηκε πενταθλητής για τις αθλητικές του επιδόσεις και την πολεμική του ανδρεία. Ο Κάλαϊς διακρίθηκε στο άλμα, ο Τελαμώνας στο δίσκο, ο Λυγκεύς στο ακόντιο, και ο Ζήτης στο δρόμο.

* Για περισσότερες πληροφορίες: Γραφείο Τύπου Δήμου Λήμνου (Κατερίνα Φίκαρη), e-mail: dlimnou.press@gmail.com, τηλ: +30-22543-50019