Ελληνική φρεγάτα και αεροσκάφη αναζητούν το αεροσκάφος της EgyptAir

Αθήνα
Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Η Ελλάδα συμμετέχει στις έρευνες

32A28D6F4F9F089358192CEFD96FEF2B

Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρισκόταν το πρωί εν πλω προς την περιοχή της εξαφάνισης του αεροσκάφους (Φωτογραφία: Eurokinissi )

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, έχοντας αναπτύξει από νωρίς το πρωί ένα αεροσκάφος C130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H.

Επιπλέον, δεύτερο C-130 βόρεια της Κρήτης κινείται προς την περιοχή, όπως και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση δεύτερο ελικόπτερο S-70.

Δεν υπήρξε εκπομπή «Mayday»

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, το αεροσκάφος εξήλθε του ελληνικού FIR στις 03:26 (ώρα Ελλάδας) κι ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Λιντζεράκος, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν εκείνο βρισκόταν στην Κέα, στις 02:55 (ώρα Ελλάδας) και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον πιλότο της EgyptAir, όταν το αεροσκάφος βγήκε από το ελληνικό FIR και πέρασε στο FIR της Αιγύπτου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή FIR και πύργου ελέγχου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ελεγκτή.

Στις 03:29 κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επτά μίλια εντός FIR Αιγύπτου χάθηκε από το ραντάρ. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Λιντζεράκο.

Αμέσως ενημερώθηκε το Κάιρο, που είχε άγνοια για τα δεδομένα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να εντοπιστεί το αεροσκάφος από στρατιωτικά ραντάρ, σε περίπτωση που πετούσε πολύ χαμηλά. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα.

Έτσι, άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τόνισε ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας.

Από τις δηλώσεις του κ. Λιντζεράκο προκύπτει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους δεν δήλωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και ότι δεν ελήφθη εκπομπή σήματος Mayday, δηλαδή σήματος κινδύνου του αεροσκάφους, από την ελληνική πλευρά, που ήταν και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:15 τοπική ώρα (04:14 ώρα Ελλάδας). Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, χάθηκε από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο.

Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε Mayday, αναφέρει η ελληνική πλευρά, που είναι και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.