“Φρένο” στον Ανασχηματισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής

Αθήνα.- Φρένο στα σενάρια περί άμεσου ανασχηματισμού επιχείρησε να βάλει την Παρασκευή ο πρόεδρος της Βουλής, τοποθετώντας κατ’ εκτίμηση το ενδεχόμενο αυτό μετά τις γερμανικές εκλογές (24 Σεπτεμβρίου) και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πάντως, ο Νίκος Βούτσης, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης την ώρα που διακινούνται φήμες για κλείσιμο αυτής ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι.

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε πως σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές, οι εξελίξεις θα είναι πιο θετικές για την Ελλάδα, καθώς όπως είπε όλοι πλέον μιλούν για την ανάγκη μιας “κοινωνικής Ευρώπης” και μιας νέας αρχιτεκτονικής όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία της.

Αναφορικά με το αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη για το Noor 1, Μάκη Γιαννουσάκη, ο πρόεδρος της Βουλής την προσδιόρισε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια μετά την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Έως τότε αναμένεται να έχει ψηφιστεί πιθανότατα από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη εργασία, το οποίο θα είναι το πρώτο από τα 5 συνολικά που αναμένεται να εισαχθούν σταδιακά μετά το άνοιγμα της Βουλής.

Βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού, θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης για τον αγροτικό συνδικαλισμό, του Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα και του υπουργείου Οικονομικών για τα τυχερά παίγνια, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τέλος, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, εντός της Γ΄ Συνόδου της Ολομέλειας της Βουλής, θα συζητηθούν:

– η Συνταγματική Αναθεώρηση και
– το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων

Παράλληλα, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και οι επαφές με την Κυπριακή Βουλή, με στόχο έως το τέλος του έτους να υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το Φάκελο της Κύπρου με βάση τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής της περιόδου 1986-1988.