Η Επιτροπή για την ψήφο των Αποδήμων Ψηφοφόρων

Αθήνα.- Την βούληση της κυβέρνησης να δοθεί «δίκαιη και βιώσιμη λύση» στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης κατά την πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει ως αντικείμενο την κατάθεση σχετικής πρότασης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η επιτροπή αυτή έρχεται να σπάσει μια αρνητική παράδοση, καθώς «μέχρι τώρα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και υπευθυνότητας, ενώ πολλές φορές αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».

Ο υπουργός ανέφερε ότι η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών, ωστόσο επειδή η επόμενη χρονιά είναι εκλογική, στόχος είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της νωρίτερα, και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης με τη μετανάστευση στο εξωτερικό δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, ιδίως νέων, επισημαίνοντας ότι «είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα».

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ενώ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος, Νομικής, Σπύρος Βλαχόπουλος, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσθένης Δώδος, Εκλογικής Κοινωνιολογίας, Ηλίας Νικολακόπουλος και Συγκριτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χριστόπουλος, καθώς στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΣΧΟΛΙO PANHELLENIC POST: … Συμμετέχοντες, πολλοί και, φυσικά… ουδείς Απόδημος! Ωστόσο, πέντε μήνες δουλειά για την ψήφο. Και αρχίσαμε τις κομματικές… εκπτώσεις χρόνου, ώστε να προλάβουμε τις εκλογές του 2019 και να “καρπωθούμε” εκλογικά τα εύσημα… Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θέμα. Διότι εάν χρειαζότανε πέντε μήνες η Επιτροπή για να καταλήξει, πώς θα συρρικνώσει τον κύκλο των εργασιών της σε τρείς μήνες; Κατά τα λοιπά, ρίχνουμε και << … ένα πολλές φορές αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων»…

Λοιπόν, η φράση “δίκαιη και βιώσιμη λύση”, στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων ψηφοφόρων που βρίσκονται στο εξωτερικό, είναι πυροτέχνημα για εντυπωσιασμό των αφελών. Το Σύνταγμα είναι σαφές. Ποιοι ψηφίζουν. Οι Έλληνες Ψηφοφόροι που βρίσκονται στο εξωτερικό. Και ουδείς άλλος! Και πως ψηφίζουν. “Επιστολικά”. Ή όπως αλλιώς εξυπηρετεί.  Όλα τα άλλα, είναι τερτίπια. Του τύπου του Προέδρου της Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να δοθεί ψήφος στους Απόδημους εάν προηγουμένως δεν γίνει απογραφή της ομογένειας!.. Δηλαδή, ποτέ!

Το θέμα της ψήφου δεν απέκτησε “μεγαλύτερη σημασία” τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά του brain drain. Την ίδια σημασία είχε πάντα. Τώρα απόκτησε “κομματική αξία” μεγαλύτερη! Και αυτό, όχι επειδή θα ψηφίσουν οι εκτός, αλλά επειδή  οι ψήφοι των ανθρώπων αυτών θα λείψουν από τις προσεχείς εκλογές… Οι “μικροπολιτικές σκοπιμότητες” που λέγαμε…

ΤΙ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού» και όχι απλώς ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με το «Βήμα» εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να στηθούν κάλπες στα προξενεία ή στις πρεσβείες (ακόμα και στα ελληνικά σχολεία όπου υπάρχουν) είτε η ψήφος να μεταβιβάζεται στην Ελλάδα ηλεκτρονικά.

Στόχος, όπως είπε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, είναι «οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να έχουν την ανάγκη να πάρουν το αεροπλάνο».

Δεν έγινε γνωστό, πάντως, αν η αναφορά αυτή γίνεται για τους Έλληνες της Ευρώπης ή όλου του κόσμου.

Εκτιμάται ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν αυτοί που είναι γραμμένοι στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους.

Η επιτροπή αυτή πήρε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να ετοιμάσει σχετικό πόρισμα με τις εισηγήσεις το οποίο θα το υποβάλει σε γενική διαβούλευση τον Γενάρη.

Το δεύτερο θέμα είναι η διεξαγωγή τεσσάρων (προς το παρόν) εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο. Δηλαδή εκλογές για κοινοτάρχες (προβλέπονται από τον «Κλεισθένη»), δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Εξετάσθηκε το κόστος των εκλογών και κυρίως πώς θα διεξαχθεί η πολλαπλή αυτή ψηφοφορία, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια σε περίπτωση που διεξαχθούν πενταπλές εκλογές, δηλαδή η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση πραγματοποιεί συσκέψεις για εκλογές. Να σημειωθεί ότι στις συνεδριάσεις αυτές δεν συμμετέχει η υφυπουργός Εσωτερικών (προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ο λόγος; Επειδή η αρμοδιότητά της είναι η ισότητα των δύο φίλων.