Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Greeknewsonline.com

Η οργανωμένη Ομογένεια της Νέας Υόρκης τίμησε την 78η επέτειο του ΟΧΙ των Ελλήνων στις 28 Οκτωβρίου 1940, με εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με τους συλλόγους Ερρεικουσίων, Λαογραφικό όμιλο Ελλήνων Αμερικής, Ποντίων «Κομνηνοί», Ηπειρωτών «Αναγέννηση – Σουλιώτισσες» και Χειμαριωτών.

Το πρωί της Κυριακής 28 Οκτωβρίου, μετά την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης Αστόριας, οι οργανωτές πραγματοποίησαν και φέτος παρέλαση μέχρι το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, ακολουθώντας τη διαδρομή 33η Οδό, 23η Λεωφόρο, 31η Οδό, Λεωφόρο Ντίτμαρς και 29η Οδό.

Συμμετείχαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας και Αλέξης Φαίδωνος, η πρόξενος της Ελλάδας Λάνα Ζώχιου, οι στρατιωτικοί και ναυτικοί ακόλουθοι της Ελλάδας σε Νέα Υόρκη και ΟΗΕ και διπλωμάτες άλλων υπηρεσιών.

Η πολιτιστική εκδήλωση που ακολούθησε στο «Σταθάκειο» περιελάμβανε καταθέσεις στεφάνων, χαιρετισμούς των επισήμων, τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Δρα Χαράλαμπο Βασιλειάδη, μουσικοθεατρική παρουσίαση από την Θεατρική Ομάδα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη και παραδοσιακούς χορούς από τα συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου και των «Κομνηνών».

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και τέως πρόεδρος, Πέτρος Γαλάτουλας, που αναφέρθηκε στο τραγικό συμβάν του θανάτου του Βορειοηπειρώτη Κατσίφα. Ο κ. Γαλάτουλας συνεχάρη όλους όσοι έδωσαν το παρών για να διαδηλώσουν ότι οι Ομογενείς ξέρουν να τιμούν όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν το 1940.

«Το 1940 φανερώνει τις αρετές του Ελλληνα, οι οποίες αναδεικνύονται όταν θίγεται η αξιοπρέπειά του. Η Ελλάδα αν και μικρή χώρα, έχει πολλές φορές αγωνιστεί για την τιμή της ανθρωπότητας».

Είπε πως σήμερα που τιμούμε την επέτειο της 28η Οκτωβρίου, τα πράγματα για πολλούς λόγους δεν πλάνε καλά στην Ελλάδα.

«Εμείς όμως έχουμε καθήκον να στηρίξουμε την Ελλάδα, η οποία δεν έχει άλλο φίλο από την Ομογένεια», είπε.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς που είπε το ΟΧΙ την 28η Οκτωβρίου.

Print Friendly, PDF & Email