• Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος
  • Φωτογραφία: Τηλέμαχος Παππάς & Αθηνά Πανάγιου

ΑΡΤΑ: Με υψηλούς στόχους και φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Ήπειρο αλλά και την Ελλάδα ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 το Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού, που είχε ως θέμα: ” Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της”.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, ωστόσο η Πρέβεζα ήταν ο πρώτος σταθμός του αφού, εκεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση των Θρησκευτικών Μνημείων της περιοχής.

Περίπου 120 Σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Μητροπολίτες έφτασαν στην Πρέβεζα και έγιναν δεκτοί από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, και εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Αντιπεριφερειάρχης και υπεύθυνος για θέματα τουρισμού Στράτος Ιωάννου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Ν. Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Χρ. Γούσης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας καθώς και της στρατιωτικής ηγεσίας, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κ. Παύλος Τιφτικίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, Δημήτρης Καραμανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πρέβεζας, Αντώνης Μπέζας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου, Γρηγόρης Κομπής κ.α.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτας κ. Καλλίνικος τελεί τον αγιασμό για την έναρξη των εργασιών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού στην Άρτα

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ. Χρυσόστομος, αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους στην Πρέβεζα, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικείας Μητρόπολης.

«Εδώ βρίσκονται οι γνωστές τέσσερις παλαιοχριστιανικές βασιλικές, όπως και σπουδαία βυζαντινά μνημεία αλλά και μεταβυζαντινά, όλα αυτά τα μνημεία εκδήλωσης της πίστεως, έχουν υποχρέωση όλοι οι θεσμικοί φορείς να αναδείξουμε αλλά και να προβάλλουμε όχι μόνο γιατί είναι οι ορατές και έμπρακτες αποδείξεις της πίστεως των ανθρώπων, συνάμα όμως επειδή προβάλλουν ως παραδείγματα προς μίμηση για την δική μας άδουλη πνευματικά εποχή», τόνισε ο Μητροπολίτης Πρεβέζης.

Τέλος, συνεχάρη τον Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικο για την πρωτοβουλία του να αναδειχθούν πανελληνίως οι θρησκευτικοί θησαυροί της Ηπείρου με την διοργάνωση του 4ου θρησκευτικού συνεδρίου στην Άρτα.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Δαρδαμάνης στη ομιλία του ανέφερε πως «είναι γνωστό ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια ειδική μορφή εναλλακτικού τουρισμού με διεθνή εμβέλεια και ένας δυναμικός τομέας που πηγάζει από την ανάγκη να γνωρίσουμε την μεγαλοπρέπεια της πίστης μας και να έρθουμε πιο κοντά στη θρησκεία μας. Αυτή η ανάγκη και η αναζήτηση έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρόνια τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς.

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών (Βουλευτές Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου, Δήμων, Γ.Γ. Τουρισμού) στο Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού

Η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στη χώρα μας προέρχεται από το εσωτερικό. Τα τελευταία όμως χρόνια οι επισκέπτες αυξάνονται συνεχώς από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Από το κέντρο της Πρέβεζας έως το πιο απομακρυσμένο χωριό υπάρχει ένα μνημείο θρησκευτικής και συνάμα ιστορικής αναφοράς, ένα μνημείο που παρά τις φθορές τις οποίες μπορεί να έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, μένει ζωντανό χάρις στην αγάπη, την ελπίδα και την προσδοκία του κόσμου για το θαύμα που ο καθένας περιμένει ή που έχει βιώσει ήδη στη ζωή του.

Η Παλαιοχριστιανική πόλη της Νικόπολης από την οποία πέρασε ο Απόστολος Παύλος, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Πελαγία, η μονή του Αγίου Δημητρίου στο Ζάλογγο, ο Άγιος Βαρνάβας, η Μονή Αβάσσου και πολλές ακόμη εκκλησίες αποτελούν η κάθε μία, μια μικρή κιβωτό για την διάσωση της ιστορίας και της ορθοδοξίας μας, αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό της περιβάλλον αποτελεί ένα ευλογημένο τόπο γεμάτο προσκυνηματικά μνημεία.

Και επειδή οι δράσεις της εκκλησίας αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης, σαν δημοτική αρχή θεωρούμε ότι θα ήταν εύλογη και επιθυμητή από όλους μας, η σύσταση παραρτήματος συνοδικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγήσεων της εκκλησίας της Ελλάδος στην Ήπειρο», συνέχισε ο κ. Δαρδαμάνης.

«Ο Δήμος Πρέβεζας έχει στενή και αγαστή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και τον άξιο Μητροπολίτη μας, κ. Χρυσόστομο. Η συντήρηση και η ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και ανάγκη.

Μέλη του Σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας με τον εκπρόσωπο της Ι. Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. π. Δημήτριο Ευθυμίου.

Στην Ήπειρο είμαστε περήφανοι για τον πολιτισμό μας και τα μνημεία μας, έχουμε το προνόμιο ο τόπος μας να έχει προικιστεί με ασύγκριτης ιστορικής, θρησκευτικής και αισθητικής ναούς και μονές. Η θρησκευτική πίστη των Ηπειρωτών μας κληροδότησε ορισμένα από τα σημαντικά μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, διαφυλαγμένα στο πέρασμα των αιώνων.

Ο επισκέπτης νιώθει κατάνυξη και συγκίνηση αντικρίζοντας τα βυζαντινά ξωκλήσια και τις Ιερές Μονές. Ο Νομός Πρέβεζας αλλά και ολόκληρη η Ήπειρος, αποτελεί έναν ιδεώδη προορισμό για να έρθει σε επαφή ο επισκέπτης με τη βυζαντινή και την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση.

Με κίνητρο την αγάπη για την θρησκευτική μας παράδοση, για τις εκκλησίες μας και τα Μοναστήρια μας, αλλά και έχοντας την ευθύνη της τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου, θέσαμε εξ αρχής τον προσκυνηματικό τουρισμό στη θέση που του αναλογούσε, ως βασικό δηλαδή πυλώνα τουριστικού μας προϊόντος.

Η Ήπειρος με τον αρχαιολογικό της πλούτο και ιδιαιτέρως με τα θρησκευτικά της μνημεία αποτελεί ιδεώδη προορισμό. Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων που διοργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδας θέτει στη σωστή βάση τα ζητήματα του θρησκευτικού τουρισμού και συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του πλούτου αυτού. Η στενή συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Εκκλησίας της Ελλάδας είναι ο τρόπος για να πετύχουμε περισσότερα από κοινού αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος ότι μαζί θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στους μοναδικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ηπείρου», κατέληξε ο κ. Δαρδαμάνης.

Στη συνέχεια, ο π. Δημήτριος Γκαραγκούνης παρουσίασε τα Θρησκευτικά Μνημεία της Πρέβεζας και Άρτας και διαδρομές προσκυνηματικών περιηγήσεων σε αυτά.

Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου Αποφοίτων και Σπουδαστών Θρησκευτικού Τουρισμού & Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας Νίκος Σουτόπουλος, με τη σύζυγό του και μεταπτυχ. φοιτήτρια Θρησκευτικού Τουρισμού Αθηνά Πανάγιου σε σχετική έκθεση βιβλίων του Σωματείου.

Τέλος, οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στον Αγ. Χαράλαμπο και αναχώρησαν για την Άρτα όπου το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κήρυξε την επίσημη έναρξη των εργασιών στο πνευματικό Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού Άρτας.

Εκεί ο οικείος Ιεράρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού για την έναρξη των εργασιών.

Ακολούθησαν προσφωνήσεις και χαιρετισμοί, ενώ προβλήθηκε μαγνητο-σκοπημένα το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο οποίο ο Παναγιώτατος τονίζει ότι το ζήτημα του “θρησκευτικού τουρισμού” αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με δεδομένο μάλιστα, ότι χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα “ως εργαλείον εκκλησιαστικής πολιτικής εις τον χώρον της Ορθοδοξίας”. “Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσωμεν κριτικήν εις την προϊούσαν τουριστικοποίησιν της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπωμεν μίαν Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν να χρησιμοποιή την ευσέβειαν και τον ιερόν πόθον της πιστών της ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον Ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοποιήθη βεβαίως από την Εκκλησίαν της Ρωσσίας και το ιερώτατον «Μυστήριον των μυστηρίων», η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα, κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αναφωνούμεν μετά του Κυρίου: «ει ούν το φως το εν σοι σκότος εστίν, το σκότος πόσον;», (Πρβλ. Ματθ. στ´, 23). Είναι τραγικόν, η αγνή προσκυνηματική διάθεσις των πιστών, οι οποίοι ζούν την Ορθόδοξον ευσέβειαν και πνευματικότητά των εις εν εκκοσμικευμένον περιβάλλον, αντιμέτωποι με τας συγχρόνους προκλήσεις και τας αλλοτριώσεις τας οποίας συνεπάγεται ο τεχνοκρατικός, οικονομοκεντρικός και ευδαιμονιστικός πολιτισμός μας, και οι οποίοι αναμένουν από την Εκκλησίαν την ποιμαντικήν στήριξιν, να γίνεται αντικείμενον εκμεταλλεύσεως προς επίτευξιν αλλοτρίων προς το ορθόδοξον εκκλησιαστικόν ήθος στόχων, και να προωθήται τοιουτοτρόπως εκ των έσω η εκκοσμίκευσις της Εκκλησίας”. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθύνει, μεταξύ άλλων, έκκληση προς όλους τους υπευθύνους να διοργανώνουν τις προσκυνηματικές επισκέψεις με βασικό κριτήριο την πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών.

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυναν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, οι Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Ελλάδας, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ο Γ.Γ του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκης ως εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπρόσωποι των Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και της των Μητροπόλης Δωδεκανήσου κ. Κύριλλος, άλλοι Βουλευτές και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος ετίμησε τον επιχειρηματία κ. Μπόρις Μουζενίδη για την προσφορά του στην Ελλάδα και για την παρουσία του στο Συνέδριο.

Μετά τους χαιρετισμούς, ο Αρχιμ. Μεθόδιος Ντελής-Ηγούμενος Ι. Μονής Γηρομερίου, πραγματοποίησε παρουσίαση των Ιερών Προσκυνημάτων και Προσκυνηματικών Διαδρομών της Ι.Μ. Παραμυθίας, ως έμπειρος γνώστης της τοπικής θρησκευτικής γεωγραφίας, και των σημαντικών μνημείων της με την ξεχωριστή ιστορική και πνευματική τους αξία.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από 82 Ιερές Μητροπόλεις, φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ενώ την παρουσίαση των επισήμων με χαιρετισμό στο Συνέδριο έκανε ο Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Αρχιμ.  π. Σπυρίδωνας Κατραμάδος.

Τέλος ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, από τους Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομο, Ρόδου Κύριλλο, Άρτης Καλλίνικο και τον πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής Λευκάδος Θεόφιλο. Την επόμενη μέρα το Συνέδριο συνεχίστηκε στην πόλη των Ιωαννίνων.

ΡΗΡ

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, καθώς και άλλοι Μητροπολίτες της Ηπείρου στην έναρξη του Συνεδρίου

Print Friendly, PDF & Email