Θα διαβάσουν το Κοράνι στην Αγία Σοφία!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απόσπασμα από το Κοράνι θα διαβαστεί αύριο Παρασκευή 29 Μαίου 2020, στην Αγία Σοφία για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε,  «στο πλαίσιο της τελετής για την άλωση που διοργανώνει ο Υπουργείο Πολιτισμού μας, θα αναγνωστούν απόσπασμα από το Κοράνι για την άλωση στην Αγία Σοφία και θα γίνει προσευχή».

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας κ. Κρις Σπύρου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζονται αποσπάσματα από το Κοράνι στην Μεγάλη Βασιλική της Ορθοδοξίας, την Αγιά Σοφιά. Στο παρελθόν επίσης διαβάστηκαν αποσπάσματα από το Κορτάνι με διάφορες “ευκαιρίες”. Μάλιστα, ο Πρόδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, κ. Κρις Σπύρου, σε σχετική επιστολή που είχε απευθύνει στον Τούρκο Πρόεδρο, με αφορμή και παλαιότερη απόφασή του να πάει να προσευχηθεί στην Αγια Σοφιά,  τον είχε προτρέψει τον κ. Ερντογάν να προσευχηθεί στην Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας καθώς, όπως είχε αναφέρει στην επιστολή του, «η θρησκεία του Ισλάμ επιτρέπει σε Μουσουλμάνους να προσεύχονται σε Χριστιανικές Εκκλησίες. Όπως, επίσης, επιτρέπει και την ανάγνωση του Κορανίου».

«Σας προτρέπουμε να το κάνετε, κύριε Πρόεδρε” έγραφε ο Κρις Σπύρου και τόνιζε:  “Η Αγία Σοφία δεν είναι Μουσείο. Είναι Χριστιανική Εκκλησία. Εσείς, ως πιστός Μουσουλμάνος, από θρησκευτικής πλευράς είστε πλήρως καλυμμένος να προσευχηθείτε στην Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Οθωμανοί και Τούρκοι Σουλτάνοι έχουν προσευχηθεί στην Αγία Σοφία συνεχώς από το 1453 έως το 1934».

Και κατέληγε στην επιστολή του εκείνη ο Πρόεδρος Κρις Σπύρου: «Πρόεδρε Ερντογάν, ελπίζουμε ότι μετά την προσευχή Σας στην Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η Αγία του Θεού Σοφία θα Σας καθοδηγήσει σε μια επιτυχή Προεδρική θητεία. Και θα καθοδηγήσει τους ψηφοφόρους της χώρας Σας να πράξουν το καλύτερο για το έθνος Σας, στο Δημοψήφισμα που θα διενεργήσετε την Κυριακή, 16 Απριλίου 2017. Ο Θεός να Σας έχει καλά».

Στο μεταξύ, δεν έχει διευκρινιστεί αν η προσευχή αύριο Παρασκευή 9 Μαϊου 2020 θα πραγματοποιηθεί εντός ή εκτός του κτιρίου, όπου έχει στηθεί και ένα ομοίωμα τείχους ενόψει των καθιερωμένων εκδηλώσεων και της τηλεοπτικής μετάδοσής τους, όπως συμβαίνει παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια. (Σε προηγούμενη περίπτωση η ανάγνωση των αποσπασμάτων του Κορανίου είχε πραγματοποιηθεί εντός της Αγίας Σοφίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας προέβη στη δήλωση αυτή σε σημερινό του διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.