Ένα χριστουγεννιάτικο μήνυμα με σημαντικές προεκτάσεις

ΓΝΩΜΗ: ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  προς τους Απόδημους Έλληνες για τα Χριστούγεννα, είναι μεστό σημαντικών εννοιών. Πρέπει,  ει δυνατόν, να διαβαστεί από όλους τους Απόδημους ανά τον κόσμο.  Πρωτίστως, όμως, πρέπει να διαβαστεί από τους Έλληνες πολιτικούς! Οι πρώτοι, οι Απόδημοι, για να ενδυναμωθούν στον σκληρό καθημερινό τους αγώνα για την επιβίωση και την συλλογική τους  πρόοδο.  Οι δεύτεροι, οι πολιτικοί ηγέτες,  για να επανεξετάσουν την νομοθετική  τους πυξίδα, απέναντι στους πρώτους!

Θα επικεντρώσουμε σε μία μόνο παράγραφο του μηνύματος,  αν και όλες οι παράγραφοι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Γράφει η ΠτΔ:  «…συνοδοιπόροι και ενεργοί συμπαραστάτες θα είστε όλοι εσείς, που με την εργατικότητά σας, τον δυναμισμό σας, τη δημιουργικότητά σας και την ευελιξία σας στην ενσωμάτωση στις χώρες όπου ζείτε, κατορθώσατε, όχι μόνον να ενταχθείτε ομαλά στον κοινωνικό ιστό, αλλά και να ξεχωρίσετε, ο καθένας στον τομέα του, πρωτοπορώντας και καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις ευθύνης στον τόπο όπου οικοδομήσατε τη νέα σας ζωή. Και ταυτόχρονα κρατήσατε ζωντανή την παράδοση της ελληνικότητας ως έννοιας που ταυτίζεται με τους ανοιχτούς ορίζοντες, την ανάγκη για επικοινωνία, τον πολιτισμικό διάλογο, την εξωστρέφεια. Ο δεσμός σας με την Ελλάδα, κράμα ιστορικού βιώματος, μνήμης και αισθήματος, εκφράστηκε και εκφράζεται έμπρακτα και πολυεπίπεδα και σας διαβεβαιώ ότι η πατρίδα αναγνωρίζει πάντοτε την προσφορά σας».

Σ΄ αυτή τη μία παράγραφο εκτιμούμε ότι κρύβονται όλα όσα θα μπορούσε κανείς να πεί για τον Απόδημο Ελληνισμό και την ελληνική Ομογένεια, περιγράφοντας  συνοπτικά τις σημερινές κορυφαίες -σε όλους τους κοινωνικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς χώρους-  κατακτήσεις τους,  στις χώρες εγκατάστασης.  Την ίδια ώρα,  με γλαφυρότητα  παρατίθεται εν συντομία και η υπερούσια λατρεία των αποδήμων για την πρώτη τους πατρίδα.  Αλλά και η διαχρονική ανιδιοτελής  προσφορά τους προς την γενέτειρα.

Αυτή η παράγραφος απονέμει συλλογικά στους απόδημους τα εύσημα  της ελληνικής Πολιτείας, αλλά συγχρόνως αναδεικνύει και τις υποχρεώσεις της τελευταίας προς τα απόδημα τέκνα της.  Υποχρεώσεις που απορρέουν όχι μόνο σαν στοιχείο επιβράβευσης της προσφοράς τους, αλλά και σαν αναγνώριση της προσπάθειας και του μόχθου που καταβάλλουν οι απόδημοι στην ξενιτιά,  τόσο ατομικά όσο και σαν ενιαίο σύνολο και συνέχεια του ελληνικού εθνικού συνόρου. Αναφερόμαστε, με άλλες λέξεις, στην άγνωστη στην Ελλάδα Ιστορία του Απόδημου ελληνισμού!

Αυτή η Ιστορία, θα αποτελούσε διδακτέα ύλη για τους φοιτητές.  Αλλά και θα οδηγούσε διαφορετικά να σκεφθούν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και να μην ολισθαίνουν  συλλογικά,  όπως έπραξαν αποκλείοντας  το 70%  και περισσότερο, των Ελλήνων Αποδήμων Ψηφοφόρων από την διευκόλυνση να ασκούν το εκ του Συντάγματος δικαίωμά τους από τον τόπο κατοικίας τους.  Με το «κομματικής έμπνευσης»  πρόσχημα ότι τάχα οι απόδημοι «είναι αποκομμένοι από την ελληνική πραγματικότητα»! Ή να τους στερούν το δικαίωμα της επιστολικής και ηλεκτρονικής ψήφου, και μάλιστα δίχως καν επαρκή αιτιολόγηση!  «Ο δεσμός σας (τους) με την Ελλάδα, κράμα ιστορικού βιώματος, μνήμης και αισθήματος, εκφράστηκε και εκφράζεται έμπρακτα και πολυεπίπεδα», διαμηνύει, αντίθετα –και ορθώς- η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνδέοντας άρρηκτα το παρελθόν με το σήμερα.

Η ίδια αντίληψη εάν συνείχε συλλογικά και την κυβέρνηση, δεν θα βιώναμε την υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε ένα  άβουλο συνακόλουθο  της Δημόσιας Διπλωματίας των «180», με την ιδιότυπη σκοπιμότητα, την διαφορετική πλεύση και τις αντικρουόμενες στοχεύσεις.

Θα τελειώσουμε με ένα, ακόμη, μήνυμα της  ΠτΔ,  άτυπο αυτό που προκύπτει, όμως, μέσα από το Χριστουγεννιάτικο διάγγελμα της:  Στις 811 λέξεις του κειμένου της προς τον Απόδημο Ελληνισμό, η ΠτΔ δεν αναγράφει  ούτε μία φορά  τη λέξη «διασπορά». Ας το λάβουν υπόψη τους  κι αυτό, όσοι έσπευσαν να μετονομάσουν ακόμη και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Απόδημο Ελληνισμό,  σε Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς!!!