Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας στην Αυστραλία

Η Κοινοτική Συμβουλευτική Επιτροπή στο Μουσείο της Μελβούρνης. Διακρίνονται στην μπροστινή σειρά, από αριστερά, Βαρβάρα Ιωάννου, Linda Sproul, Steve Dimopoulos MLA, Anastasia Sarakinis, Dr Gillian Shepherd. Στην πίσω σειρά, από αριστερά, Sarah Craig, Bill Papastergiadis OAM, Demi Markogiannaki, Kat Theophanous MLA. Φώτο: Supplied

 

Μελβούρνη.- Αρχαία κειμήλια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στην Αυστραλία, με αφορμή τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει τα ταξίδια των Αρχαίων Ελλήνων, και πώς μέσα από τις εμπορικές συναλλαγές και την ανταλλαγή ιδεών αναπτύχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, ο οποίος με τη σειρά του επηρέασε τον αρχαίο κόσμο.

Η έκθεση με τίτλο «Ανοιχτοί Ορίζοντες: Αρχαία ελληνικά ταξίδια και διασυνδέσεις» (Open Horizons: Ancient Greek Journeys and Connections) εγκαινιάζεται το Σάββατο, 23 Απριλίου, στο Μουσείο Μελβούρνης, όπου για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στην αρχαία Ελλάδα μέσα από σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Την συμφωνία για την έκθεση είχε συνάψει η Τζένη Μικάκου, όταν ήταν υπουργός  της πολιτειακής κυβέρνησης, σε ένα ταξίδι της στην Ελλάδα και σε συνομιλίες που είχε με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Μερικά από τα πιο εξαιρετικά αντικείμενα της συλλογής έφυγαν για πρώτη φορά από την Αθήνα για να φτάσουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Η έκθεση περιλαμβάνει 44 ευρήματα που χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή Περίοδο και αντιπροσωπεύουν περιόδους οικονομικών και πολιτιστικών συναλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της.
Μεταξύ άλλων, το Μουσείο Μελβούρνης θα φιλοξενήσει μία εντυπωσιακή μαρμάρινη σφίγγα με γυναικείο κεφάλι και το σώμα ενός φτερωτού λιονταριού, όπως και μια συλλογή ευρημάτων που απεικονίζουν τον Ηρακλή, από τους σημαντικότερους ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας.

Ο κόσμος πιστεύει ότι τα Μουσεία είναι σκονισμένοι χώροι, είπε στη συνέντευξη Τύπου, η Linda Sproul, διευθύντρια Εκθέσεων και Δημοσίων Σχέσεων του Μουσείου Μελβούρνης, ένα στερεότυπο που καταρρίπτει η συναρπαστική έκθεση «Ανοιχτοί ορίζοντες» που έρχεται σύντομα στη Μελβούρνη και θα διασφαλίσει ότι η εμπειρία των επισκεπτών θα είναι μοναδική και θα έχει ενδιαφέρον για όλους.
Σε αυτό, όπως τόνισε η κα Sproul, βοήθησε σε κάθε βήμα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, καθώς κατανοούν τη φύση της ελληνικής Διασποράς και τη σημασία αυτής της έκθεσης στη Μελβούρνη που είναι η τρίτη πόλη στον κόσμο με τους περισσότερους Έλληνες μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Καθώς το θέμα της έκθεσης είναι να φέρουν αυτά τα πανέμορφα κειμήλια στο σήμερα μέσα από το ταξίδι και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, έψαξαν στη συλλογή τους και βρήκαν εκείνους τους θησαυρούς που έχουν μια ιστορία να πουν για τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών».

Αυτή η έκθεση εξετάζει τον πολιτισμό και τις κοινότητες που δημιουργούνται από την ανταλλαγή μεταξύ των λαών, εξήγησε η κα Sproul. «Γι’ αυτό και καλέσαμε τις κοινότητες να μας στείλουν εικόνες που θα αναδείξουμε στα ‘Ταξίδια από το παρελθόν και το παρόν’, που θα παρουσιαστούν στο τέλος της ξενάγησης των επισκεπτών στο μουσείο».
Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, εξήγησε ότι θα πραγματοποιηθεί ένας διαγωνισμός ποίησης με τα σχολεία και με την υποστήριξη του «Νέου Κόσμου», «για να συνδέσουμε τη λογοτεχνία από την Αρχαία Ελλάδα με το σήμερα, όπου οι συμμετοχές θα είναι τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα», ενώ το Σαββατοκύριακο που εγκαινιάζεται η έκθεση στις 23 Απριλίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου θα πραγματοποιηθούν μίνι φεστιβάλ τόσο στο Ελληνικό Μουσείο όσο και το Μουσείο της Μελβούρνης.

«Από την αρχαιότητα, οι Έλληνες ακολουθούσαν πάντα τους ανοιχτούς θαλάσσιους ορίζοντες, ταξιδεύοντας συνεχώς σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η εξωστρέφεια, η ευρύτητα πνεύματος και η κοσμοπολίτικη αντίληψή τους, καθώς και η ικανότητα να αγκαλιάζουν και να αξιοποιούν τις ξένες επιρροές με δημιουργικό και πρωτότυπο τρόπο, υπήρξαν αναπόσπαστα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού» αναφέρει η Δρ Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τη διοργάνωση της μοναδικής αυτής έκθεσης, στην Αυστραλία.

Αυτή την κουλτούρα, προσθέτει, κουβαλούν οι Έλληνες μαζί τους, όσο μακριά κι αν βρίσκονται από την πατρίδα τους. «Η έκθεση αποτελεί έκφραση και φόρο τιμής, στους πολυάριθμους Έλληνες της Μελβούρνης και ολόκληρης της Αυστραλίας, που διατηρούν το ελληνικό πνεύμα ακμαίο παρά το γεγονός ότι οι ανοιχτοί ορίζοντες τους οδήγησαν τόσο μακριά από την Ελλάδα, όσο και στη χώρα που τους υποδέχτηκε γενναιόδωρα, επιτρέποντάς τους να βρουν εκεί μια νέα φιλόξενη πατρίδα».

Από την πλευρά του, ο Danny Pearson, υπουργός Δημιουργικότητας (Creative Industries), δήλωσε ότι «η επιρροή της Αρχαίας Ελλάδας είναι έντονη στον σύγχρονο κόσμο. Η αποκλειστική αυτή έκθεση του Μουσείου της Μελβούρνης θα συνδέσει τους επισκέπτες με αυτή την επιρροή, ενώ παράλληλα θα τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις ιστορίες των ελληνικών κοινοτήτων της Βικτώριας».

Τον ενθουσιασμό της γι’ αυτή τη συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας, εξέφρασε και η Lynley Crosswell, διευθύνουσα σύμβουλος των Μουσείων της Βικτώριας, και για το γεγονός ότι θα εκτεθούν στη Μελβούρνη μερικά από τα πιο αξιόλογα ευρύματα από την ελληνική αρχαιότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τις διαπολιτισμικές συνδέσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχαίας Ελλάδας.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, OAM, πρόεδρος της Κοινοτικής Συμβουλευτικής Ομάδας που συστάθηκε για την υποστήριξη της έκθεσης εξηγεί ότι μέσα από την έκθεση αναδεικνύονται οι σημαντικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας καθώς και τον σημαντικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά στην ανάπτυξη του πολυπολιτισμικού και κοσμοπολίτικου ιστού της Αυστραλίας.

Πηγή:neoskosmos.com