Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης κ. Τσούνης, ο απερχόμενος κ. Τζέφρι Πάιατ και οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Φωτογραφία Ίντερνετ

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο ομογενής επιχειρηματίας και εξέχον στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Γιώργος Τσούνης (George Tsunis) είναι από χθες Πέμπτη και επίσημα διορισμένος ως ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, μετά την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του από την Αμερικανική Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσούνης είχε λάβει εδώ και αρκετό καιρό το πράσινο φως και από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Μετά την έγκριση του διορισμού του και από τη Γερουσία, αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων να φθάσει στην Αθήνα προκειμένου – υποβάλλοντας τα Διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου- να διαδεχθεί τον Τζέφρι Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ ορκίστηκε ως Πρέσβης στην Ελληνική Δημοκρατία τον Σεπτέμβριο του 2016. Παρέμεινε στη θέση του περισσότερο από κάθε άλλον Πρέσβη στην Ελλάδα, κοντά έξι χρόνια, καθώς ο συνήθης χρόνος υπηρεσίας για τους Αμερικανούς πρέσβεις στην Ελλάδα, είναι τα τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο διορισμός του κ. Τσούνη έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, με την Ρωσία να εισβάλλει στην Ουκρανία, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Ειρήνη Παγκοσμίως. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι ο διορισμός ενός ελληνοαμερικανού  ως Πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα συντελείται σε μία εποχή όπου οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Τζούνης είναι ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής διπλωμάτης που θα υπηρετήσει στην αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας. Είχε προηγηθεί ο διορισμός του Μάικλ Σωτήρχος (Michael G. Sotirhos) που υπήρξε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1989-1993.

Ο κ. Τσούνης αναμένεται να συντελέσει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και να εργαστεί εντατικά και για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Αυτό συνάγεται από την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου είπε ότι πιστεύει (σ.σ. και ορθά) στο ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις στην ελληνική οικονομία ώστε να ενισχυθεί και η επιρροή της γεωπολιτικά».

Εν αναμονή της ελεύσεώς του κ. Τσούνη στην Αθήνα, να σημειώσουμε σχετικά με την θητεία του απερχόμενου, Τζέφρι Πάιατ, ότι τα χρόνια της δικής του θητείας στην Ελλάδα αναδείχθηκαν στα καλύτερα στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο ίδιος: «Από τη μία πλευρά είναι πραγματικά σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τους Αμερικανούς σχετικά με τη συμβολή της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας στη δημοκρατία μας και από την άλλη πλευρά αξίζει να τονίσουμε τη συμβολή των Αμερικανών φιλελλήνων στην κατάκτηση της ανεξαρτησίας από τη σύγχρονη Ελλάδα. Και οι δύο αυτές ιστορίες είναι σημαντικές».

Το έργο του κ. Πάιατ ως πρέσβη της Αμερικής στην Ελλάδα, πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο, σηματοδοτείται και από το γεγονός ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 2018, οι ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του, ήταν η τιμώμενη χώρα κάτι που όπως είχε δηλώσει ο κ. Πάιατ «άλλαξε εντελώς το υπόδειγμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το Αμερικανικό Περίπτερο συμβόλισε ένα όραμα για το πού θα μπορούσε να φτάσει η συνεργασία με τις ΗΠΑ, με όλες αυτές τις εταιρείες startup να βρίσκονται δίπλα σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Google, η Cisco, η Microsoft, η Pfizer. Είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτή την πρωτοβουλία».