Σε νέες δικαστικές περιπέτειες εισέρχεται η Ορθόδοξος Εκκλησία στην Αυστραλία

Ο παπά-Λευτέρης στην τελευταία του λειτουργία. Φώτο: Supplied

ΡΗΡ: Σε νέες δικαστικές περιπέτειες εισέρχεται -δυστυχώς- η Ορθόδοξος Εκκλησία μας στην Αυστραλία, με αφορμή την ποινή που επεβλήθη στον ιερέα Ελευθέριο Τάτση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την συγκατάνευση και της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Η ποινή του Ιερέα, που διακονεί για 55 χρόνια την Παναγιά την Καμαριανή, προβλέπει την παύση της τιμής όλων των οφφικίων του και την απομάκρυνσή του από την Ενορία. Αιτία της ποινής του,  όπως αναφέρεται σε σχετική Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, “η ανάρμοστη συμπεριφορά του αδελφού κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, π. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος επί σειρά μηνών καταφέρεται δημοσίως εναντίον τόσο του Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου μας…”

Η Panhellenic Post δημοσιεύει αυτούσιες τις ανακοινώσεις της μίας και της άλλης πλευράς χωρίς -επί του παρόντος- να τοποθετείται στο ανακύψαν νέο πρόβλημα πέραν της αυτονόητης θέσης ότι η πολύπαθη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, με νέο Αρχιεπίσκοπο, θα έπρεπε να βαδίζει σταθερά στην οδό της συμφιλίωσης  και της εν Χριστό αγάπης, επιλύοντας ειρηνικά με διάλογο τα εσωτερικά της (παλαιότερα και πρόσφατα)  προβλήματα δίχως να τα μετατρέπει σε οξεία ζητήματα που διχάζουν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της ελληνικής ομογένειας.  Η ενότητα της ελληνικής ομογένειας, στην Αυστραλία και παντού, είναι πάνω από πρόσωπα και από Σχήματα.

ΧΜ

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις όπως δημοσιεύθηκαν στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος”:

Από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας στάλθηκε στο «Νέο Κόσμο» ανακοίνωση για τον ιερέα Ελευθέριο Τάτση όπου εξηγούνται οι λόγοι για την παύση της τιμής όλων των οφφικίων του συγκεκριμένου ιερέα.

Ο ίδιος ο παπά-Λευτέρης, όπως γράψαμε στο «Νέο Κόσμο» της Δευτέρας, διαφώνησε με την ποινή που του επιβλήθηκε και την Κυριακή ανακοίνωσε στο εκκλησίασμα της Παναγίας της Καμαριανής την περασμένη Κυριακή.

Εκατοντάδες δε είναι οι πιστοί που εκφράζουν την συμπαράσταση τους προς τον συγκεκριμένο ιερέα.

Τόσο η Αρχιεπισκοπή, όσο και ο παπά-Λευτέρης, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί πως η υπόθεση μπορεί να έχει συνέχεια και στις δικαστικές αίθουσες.

“Έφθασε έως το σημείο να εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ποιμενάρχου μας, για τις οποίες μπορεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη” αναφέρει η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής. Από την πλευρά του ο παπά-Λευτέρης, αφού απαντά σε κάποιες κατηγορίες, συμπληρώνει: “Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε πολύ σύντομα, και μέσω των δικηγόρων μου”.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ

Πιο αναλυτικά τώρα μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής αναφέρει:

Μετά θλίψεως, αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος που αφορά στην ανάρμοστη συμπεριφορά του αδελφού κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, π. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος επί σειρά μηνών καταφέρεται δημοσίως εναντίον τόσο του Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου μας, όσο και ημών, των Επισκόπων και κληρικών που διακονούμε στη Μελβούρνη και ευρύτερα στην Πολιτεία της Βικτώριας, βάλλοντας ουσιαστικά εναντίον σύνολης της Εκκλησίας και έχοντας υποπέσει σε σειρά κανονικών παραπτωμάτων.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας προσφάτως ενημέρωσε το χριστεπώνυμο πλήρωμά της σχετικώς με τη στάση και συμπεριφορά του π. Ελευθερίου, παραθέτοντας αναλυτικά τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες και ενδεικτικές μόνο δημόσιες τοποθετήσεις του, που στοιχειοθετούν τη θλιβερή παρέκκλισή του από τους Ιερούς Κανόνες και από το ορθόδοξο ήθος και φρόνημα. Κατέκλειε δε με την ευχή ο Θεός να τον φωτίσει και να του δώσει λογισμό μετανοίας και επιστροφής.

Δυστυχώς, ο εγωισμός του π. Ελευθερίου, τροφοδοτούμενος πιθανόν από ιδιοτελείς παροτρύνσεις των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, δεν του επέτρεψε να βαδίσει στην οδό της ειρήνευσης και της μετάνοιας, παρά τον εξώθησε σε έναν νέο κύκλο επιθετικής ρητορικής εναντίον της Εκκλησίας και στη διάπραξη νέων κανονικών παραπτωμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, αναλογιζόμενος ακριβώς την πολυετή διακονία του π. Ελευθερίου στην τοπική Εκκλησία – όχι, ασφαλώς, υπερτερούσα σε σύγκριση με τη διακονία πολλών άλλων κληρικών που έχουν προσφέρει ανάλογα ή πολύ περισσότερα χωρίς να το διατυμπανίζουν, χωρίς να αυτοαποθεώνονται και χωρίς να απαξιώνουν τους Αρχιερείς και τους άλλους τους κληρικούς – επέδειξε εξ αρχής μια ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και προάσπισης της ομόνοιας.

Ωστόσο, αυτή η διάθεση του Ποιμενάρχου μας προσέκρουσε στη διαρκώς οξυνόμενη εκ μέρους του π. Ελευθερίου επιθετική συμπεριφορά, χαρακτηριστική της οποίας είναι και η αποστολή προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επιστολής, δια της οποίας κατήγγειλε ψευδώς την εκκλησιαστική του αρχή. Η συγκεκριμένη επιστολή επεστράφη από τον Πατριάρχη στον π. Ελευθέριο ως απαράδεκτη, αντιβαίνουσα γαρ στην κανονική τάξη της Εκκλησίας, και του επεβλήθη, με απόφαση του Παναγιωτάτου, η ποινή της αφαιρέσεως του οφφικίου του Οικονόμου του Οικουμενικού Θρόνου.

Καθίσταται, ως εκ τούτου, σαφές ότι ο ίδιος ο π. Ελευθέριος, με την συμπεριφορά του, προκάλεσε τις εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή σε βάρος του ποινής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενόσω η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και ο Ποιμενάρχης μας επεδείκνυαν καρτερικότητα και σιωπή και ανέμεναν τη μετάνοια και την επιστροφή του.

Εν συνεχεία, ως απόρροια των ανωτέρω εξελίξεων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας οδηγήθηκε στην απόφαση περί παύσης της τιμής όλων των οφφικίων του π. Ελευθερίου, αφαίρεσης της άδειας της πνευματικής πατρότητος και του κηρύττειν τον Θείο λόγο, και κλήσης του σε γραπτή απολογία για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία είχε υποπέσει, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Προς απογοήτευση όλων μας, ο ελεγχόμενος για τα παραπτώματά του αδελφός κληρικός, δια επιστολής του προς τον Αρχιεπίσκοπο και δια του κηρύγματος που εκφώνησε αντικανονικώς την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, όχι μόνο δεν απήντησε επί της ουσίας στα θέματα για τα οποία εκλήθη να απολογηθεί, αλλά επέμεινε στην τακτική της αυτοεπαίνου και της αυτοαποθέωσης, της συκοφαντήσεως του Αρχιεπισκόπου, όσο και ημών των Επισκόπων και κληρικών, ενώ έφθασε έως το σημείο να εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ποιμενάρχου μας, για τις οποίες μπορεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση της παραιτήσεως εκ των καθηκόντων του, όσο και αν μας προκαλεί θλίψη για το γεγονός ότι αποσπάται ένα μέλος από το Σώμα της Εκκλησίας μας, εντούτοις εκτιμούμε ότι συνιστά την ενδεδειγμένη λύση για την ειρήνευση και τη διατήρηση του πνεύματος ομόνοιας, δεδομένων των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί με ευθύνη του π. Ελευθερίου, ο οποίος από καιρό συμπεριφερόταν και δρούσε ως ξένο σώμα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας επιλέξει συνειδητά την οδό της αυτονόμησης.

Εμείς, οι Επίσκοποι και οι κληρικοί που υπηρετούμε τον ελληνορθόδοξο λαό της Βικτώριας, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαζόμαστε με αφοσίωση για τις ανάγκες του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, να ακολουθούμε τους Ιερούς Κανόνες και να υπακούμε στις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου μας, και κυρίως να επιδεικνύουμε τον δέοντα σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, καθώς και προς όλους όσοι διαχρονικά έχουν μοχθήσει για την πρόοδο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο. Καθότι σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει και δεν αποκλείεται κανείς, δηλώνουμε πως δε θα πάψουμε να προσευχόμαστε για τον π. Ελευθέριο, παρακαλώντας τον Θεό να τον φωτίσει και να επαναφέρει τα βήματά του στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα σε πνεύμα αγάπης, ενότητας και αλληλοσεβασμού.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ- ΛΕΥΤΕΡΗ

Στην ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής απάντησε ο παπά-Λευτέρης με γραπτή του δήλωση στο «Νέο Κόσμο».

Στην δήλωση αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με μεγάλη θλίψη, μετά τα τελευταία γεγονότα που έγιναν στην Παναγιά την Καμαριανή, αναγκάζομαι εκ’ των πραγμάτων και μετά την τελευταία ανακοίνωση που σας έστειλε η Αρχιεπισκοπή, ν’ απαντήσω σε όλα αυτά στα οποία ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μου καταλογίζει και μάλιστα με κοινή απόφαση Επισκόπων, κληρικών, διάκων, και δεν ξέρω από ποιους άλλους, ζήτησε να συμπεριληφθούν στην λίστα της συγκεκριμένης επίθεσης εναντίον μου.

Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να πω, ότι για όλους και για όλα υπάρχει η ιστορία που κρίνει και αποφασίζει για την συνέχεια.

Βλέπουμε εδώ στην δική μου περίπτωση, έναν χθεσινό αρχιεπίσκοπο, που μέχρι πρόσφατα ήταν απλά ένας βοηθός επίσκοπος στην Εσθονία να βρίσκεται από το πουθενά στην Αυστραλία και να μας συστήνεται σαν αρχηγός του Ελληνισμού.

Φαίνεται ότι η «δόξα» και τα «έτοιμα πλούτη» που βρήκε, κάπου τον ζάλισαν και βλέπει συνεχώς εχθρούς και εφιάλτες μπροστά του.

Ένας λοιπόν εφιάλτης του είμαι και εγώ, που ήθελε με κάθε τρόπο, αλλά και με «τηλεκοντρόλ», αφού τον περισσότερο καιρό του βρίσκεται εκτός Αυστραλίας, να με απορρίψει από την Εκκλησία μετά από 55 χρόνια παρουσίας μου στην Αυστραλία σαν κληρικός, και με αποφάσεις που πάρθηκαν μέσα σε μια νύχτα, με ανάγκασε να απομακρυνθώ από την Παναγιά Καμαριανή, που όλοι γνωρίζουν πως και με τι κόπο, κατάφερα να δημιουργήσω.

Αν και δεν θα έπρεπε να απαντήσω σε όσες κατηγορίες μου επιρρίπτει, αφού αυτή είναι δουλειά των δικηγόρων μου, θα περιοριστώ μόνο σε λίγα λόγια.

Με κατηγορεί ότι παρέκκλινα των ιερών κανόνων της εκκλησίας μας. Μόνο που δεν αναφέρει αν οι συγκεκριμένοι κανόνες αφορούν μόνο εμένα, ή, και άλλους κληρικούς που από καθηρημένους και κυνηγημένους από την Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, τους επανάφερε με δόξα και τιμές και πάλι στους κόλπους της εκκλησίας από την οποίαν είχαν διωχθεί με βαρύτατες εις βάρος τους κατηγορίες.

Βέβαια εκκρεμούν ακόμη δικαστικές υποθέσεις, και για άλλους κληρικούς. Ακόμη και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος στην ανακοίνωση που έστειλε απέφυγε να γνωστοποιήσει στην Ελληνική παροικία, σε πόσες δίκες εντός και εκτός Αυστραλίας πρωταγωνιστεί και ο ίδιος αλλά και για ποιους λόγους, έτσι για να πάρει και ο Ελληνισμός μια ιδέα από πρώτο χέρι.

Το πιο θλιβερό όμως είναι, ότι στην ανακοίνωση που σας έστειλε, γράφει ότι ναι μεν αναγνωρίζει την πολυετή διακονία μου στην Εκκλησία, αλλά προσέξτε το αυτό, υπάρχουν και άλλοι κληρικοί αναφέρει που έχουν προσφέρει πολλά περισσότερα χωρίς να το διατυμπανίζουν, και χωρίς ν’ απαξιώνουν άλλους κληρικούς και αρχιερείς.

Μόνο που ο Αρχιεπίσκοπος δεν μας αναφέρει ποιοι είναι αυτοί οι κληρικοί που έχουν προσφέρει στην Αρχιεπισκοπή και δεν το διατυμπανίζουν.

Μήπως είναι αυτοί που δεν δήλωναν τους γάμους των συμπαροίκων;

Γι’ αυτούς τους κανόνες της Εκκλησίας, μας μιλάει ο Αρχιεπίσκοπος;

Το ποιος είναι ο καθένας μας θα τον κρίνει η ιστορία και η παροικία, που γνωρίζει πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας μας και το ποιος είναι ποιος. Και θα ήταν καλό να ρίξει και μια ματιά ο Αρχιεπίσκοπος στο Facebook, για να πάρει μια ιδέα και για την «αγάπη» που τρέφει η Ελληνική παροικία, απέναντί του. Τα υπόλοιπα θα τα πληροφορηθείτε πολύ σύντομα, και μέσω των δικηγόρων μου. Η παροικία ξέρει και κρίνει, και αυτό θα το καταλάβουν όλοι πολύ γρήγορα.