«Νωπό» επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι που θα το λάβουν εφάπαξ

Οι προϋποθέσεις για την καταβολή του.

Ένα «νωπό» επίδομα ύψους 1.000 ευρώ παρεχέται σε οικογένειες που το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη.

Αυτό επίδομα δίνεται τις οικογένειες των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι σε καιρό ειρήνης φονεύθηκαν, απεβίωσαν ή εξαφανίσθηκαν, εφόσον δεν δικαιούνται πολεμικής σύνταξης, μπορεί να χορηγείται, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του Ειδικού Λογαριασμού Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (ΕΛΧΑΟΣ) και στο τέλος κάθε έτους, εφάπαξ χρηματική αρωγή, μέχρι του ύψους ενός βασικού μισθού λοχαγού, σε κάθε ανήλικο τέκνο, καθώς και σε κάθε ενήλικο άγαμο μέχρι ηλικίας 25 ετών, εφόσον αυτό αποδεδειγμένα σπουδάζει ή υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία, ανεξάρτητα αν αναγνωρίζεται ως προστατευόμενο μέλος της οικογένειας.

Τι ανέφερε ο υπουργός

Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Χορήγηση του ετήσιου βοηθήματος στις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που πέθαναν καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

«Η διαδικασία χορήγησης της χρηματικής αρωγής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίστηκαν με την υπουργική απόφαση, υπό στοιχεία Φ.952/5/710653/1-4-2003 (Β΄432), ύστερα από πρόταση των οικείων Διοικητικών Συμβουλίων, με ημερομηνία έναρξης, την 25η Ιουλίου 2002», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Για το έτος 2021, το ύψος της υπόψη χρηματικής αρωγής, καθορίστηκε με την ΚΥΑ, υπό στοιχεία Φ.952/8/114297/Σ.19316/21-10-2021 (Β΄5010), στο ποσό των χιλίων ευρώ», ξεκαθάρισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Τα Γενικά Επιτελεία στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό», τόνισε ο υπουργός, «έχουν καθορίσει με σχετικές διαταγές σε όλη την κλίμακα των διοικήσεων, την υποχρέωση ορισμού ενός στελέχους, το οποίο εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ της οικογένειας του θανόντος ή εξαφανισθέντος στρατιωτικού και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, το οποίο, εν συνεχεία, προβαίνει στην ενημέρωση της οικογένειας σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των δικαιούχων, καθώς και στη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών και την διασφάλιση της άμεσης υποβολής αυτών στις αρμόδιες υπηρεσίες».

«Για το σύνολο των παρεχόμενων βοηθημάτων», συνέχισε, «υφίστανται σχετικοί σύνδεσμοι στις αντίστοιχες ιστοσελίδες των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Κατά τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης συνταξιοδότησης από τις οικογένειες των θανόντων, πραγματοποιείται ενημέρωση επί των πάσης φύσεως βοηθημάτων από τα αρμόδια γραφεία των Γενικών Επιτελείων, των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών αυτών», διευκρίνισε.

«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει και αξιολογεί τις προτάσεις εκσυγχρονισμού των υπόψη διαδικασιών, με γνώμονα την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, την υποστήριξη των οικογενειών των θανόντων και την αποφυγή απώλειας των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους», κατέληξε στην απάντησή του ο Ν. Παναγιωτόπουλος.