Συνάντηση για περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

Συνάντηση με την διακεκριμένη Ομογενή ιστορικό και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Berkeley των ΗΠΑ, κα Christine Philliou, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημοσίων Σχέδεων, Ιωάννης Χρυσουλάκης,  ενόψει της προγραμματισμένης επίσημης έναρξης, την άνοιξη του 2023, του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar». To πρόγραμμα οργανώνεται με χορηγία του Modern Greek Studies Foundation και την στήριξη του Modern Greek and Hellenic Studies Program. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν ευρύτερα οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών σπουδών στο διάσημο Πανεπιστήμιο Berkeley.
Ο κ. Χρυσουλάκης υπογράμμισε την σημασία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, του μοναδικού διεθνώς που φέρει το όνομα του «Νίκου Καζαντζάκη», και την σημαντική ώθηση που αναμένεται να προσφέρει στις ελληνικές σπουδές καθώς και στην γενικότερη κατανόηση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, γλώσσας και πολιτισμού, ειδικά στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η υποστήριξη ερευνητών που ασχολούνται με τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, ενώ αναμένεται στο μέλλον η χρηματοδότηση έδρας που θα φέρει το όνομα του Νίκου Καζαντζάκη.
Επιπροσθέτως ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε την βούληση της Γενικής Γραμματείας να συνεχίζει να στηρίζει ανάλογες δράσεις —με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της εικόνας της χώρας διεθνώς— με κάθε πρόσφορο μέσο.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνάντηση που είχε το περασμένο καλοκαίρι με τον κ. Chris Gus Kanios, επικεφαλής του Modern Greek Studies Foundation το οποίο χρηματοδότησε το «Nikos Kazantzakis Endowment Fund», και μέσω αυτού την δημιουργία του προγράμματος «Nikos Kazantzakis Visiting Scholar». Κατά την επίσκεψη αυτή συζητήθηκαν ευρύτερα οι συστηματικές προσπάθειες του Ιδρύματος για την προαγωγή των ελληνικών σπουδών και πολιτιστικών εκδηλώσεων ελληνικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Σαν Φραντσίσκο και ευρύτερα στις ΗΠΑ.
Κείμενο/φωτο: facebook