«Αντίποδες»: Παρά την βροχή συμμετοχή και παλμός πέρα από κάθε προσδοκία

Ο βροχερός καιρός το απόγευμα του Σαββάτου “φόβησε” κάποιους αλλά δεν στάθηκε εμπόδιο να κατέβουν δεκάδες χιλιάδες ομογενείς και να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στη Lonsdale Street της Μελβούρνης

 

Ο βροχερός καιρός της Μελβούρνης μπορεί να «φόβισε» κάποιους ομογενείς και να μην προσήλθαν στη Lonsdale Street για την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ «Αντίποδες» και την συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη αλλά η προσέλευση κόσμου ήταν και πάλι εντυπωσιακή.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις τρεις το απόγευμα της ίδια μέρας, που άρχισε να βρέχει είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο.

Ακόμα περισσότερος κόσμος κατέβηκε την Κυριακή. Δυστυχώς την ώρα της επίσημης έναρξης η παρουσία του κόσμου δεν ήταν, λόγω της βροχής, το ίδιο εντυπωσιακή, όσο άλλες χρονιές.

Πολλά και εντυπωσιακά περίπτερα (κάπου 85) που πρόσφεραν τα πάντα: Από πνευματική τροφή και υπηρεσίες μέχρι ..σουβλάκια.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως ακούστηκαν παράπονα για υπερβολικές τιμές χρέωσης φαγητών.

Από τις τρεις σκηνές που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της Lonsdale Street παρέλασαν πάνω από 500 καλλιτέχνες. Ερμηνευτές, μουσικοί, χορευτές κ.α. Μέχρι και «Καραγκιόζη α λα Αυστραλία» απόλαυσαν οι ομογενείς.

Φυσικά το αποκορύφωμα του διημέρου ήταν η συναυλία της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη.

Η καταξιωμένη ερμηνεύτρια ήταν συγκλονιστική επί σκηνής και ξεσήκωσε το κοινό, κυρίως τους λεγόμενους νεοφερμένους Έλληνες μιας και οι παλαιότεροι δεν έδειχναν να γνωρίζουν καλά τα τραγούδια της.

Όπως σχολίαζαν δε κάποιοι ομογενείς «όταν τα μέσα ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με καψουροτράγουδο φυσικό είναι να μην γνωρίζουμε τα αριστουργήματα του έντεχνου τραγουδιού μας».

Από πλευράς επισήμων φέτος, που δεν είναι χρονιά εκλογών, δεν είχαμε «πρωτοκλασάτους» υπουργούς ούτε και σημαντικές εξαγγελίες. Εξάλλου δεν είναι χρονιά εκλογών.

Είχαμε όμως πολλούς πολιτικούς και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τόσο για το Φεστιβάλ «Αντίποδες» όσο και για την Ελληνική Κοινότητα και τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.

Την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης Andrew Giles, το ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο κόμμα ο βουλευτής Jason Wood.

Και την πολιτειακή κυβέρνηση ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Colin Brooks.

Την παράσταση «έκλεψε» ο ιταλικής καταγωγής αρχηγός του Φιλελεύθερου κόμματος της Βικτώριας, John Pesutto, o οποίος μίλησε και για τις σχέσεις του με τους Έλληνες αφού η σύζυγός του είναι Ελληνίδα.

Εκ μέρους του δήμου Μελβούρνης, μίλησε ο αντιδήμαρχος Nicholas Reece.

Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Εμμανουήλ Κακαβελάκης και την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας οι Επίσκοποι Κυριάκου και Ευμένιος.

Μεταξύ των πολλών επισήμων ήταν ακόμα οι ομογενείς πολιτικοί Μαρία Βαμβακινού, Κέϊτ Θεοφάνους και Λι Ταρλάμης, ο ομοσπονδιακός Εργατικός βουλευτής Peter Khalil, εκπρόσωποι του VMC κ.α.

Τους επισήμους παρουσίασαν ο πρόεδρος του Φεστιβάλ «Αντίποδες», Λεωνίδας Βλαχάκης και η αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Ανθή Σισηδροπούλου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, είπε πως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τον πολυπολιτισμό στην Αυστραλία από το Φεστιβάλ «Αντίποδες».

Αναφέρθηκε στο ιστορικό του θεσμού και την προσφορά του αλλά στάθηκε και στην «σημειολογία» του χώρου της διεξαγωγής του, στην διασταύρωση δυο κεντρικών δρόμων με ελληνική παρουσία σχεδόν ενός αιώνα και απέναντι στο 15οροφο επιβλητικό Ελληνικό Κέντρο.

Δεν παρέλειψε βέβαια να ευχαριστήσεις τους χορηγούς, τους καλλιτέχνες, τους εθελοντές αλλά και τους συνεργάτες του για την επιτυχία του θεσμού.