Επιστρέφουν στην Ελλάδα 29 αρχαιολογικά ευρήματα

Διακρίνονται οι Μάθιου Μπογδάνος, Λίνα Μενδώνη, Ντίνος Κωνσταντίνου και στο βάθος ο Δημήτριος Παπαγεωργίου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Πηγή άρθρου: ekirikas.gr

Νέα Υόρκη.- Μια σειρά από ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας, τα οποία έφτασαν στα χέρια των κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας μέσω παράνομων ανασκαφών και εντοπίστηκαν σε διαφορετικές συλλογές στην πόλη της Νέας Υόρκης, επεστράφησαν στην ελληνική Πολιτεία από την Γενική Εισαγγελία του Μανχάτταν, το απόγευμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, σε μια τελετή παράδοσης – παραλαβής που έλαβε χώρα στο Γενικό Προξενείο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ομογενής Βοηθός του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάτταν, Μάθιου Μπογδάνος (Matthew Bogdanos) παρέδωσε συνολικά 29 αντικείμενα, τα οποία και πρόκειται σύντομα να κοσμήσουν τα ελληνικά μουσεία, όπου και ανήκουν.

Σύμφωνα με την κ. Μενδώνη, πρόκειται για αρχαιότητες οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, όπως η Μακεδονία, η Ήπειρος και οι Κυκλάδες και θεωρούνται “ιδιαίτερα σημαντικές” για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

“Είναι μια σημαντική μέρα σήμερα, καθώς 29 πάρα πολύ σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες αποτελούν αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας, χάρη στις ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάτταν επιστρέφουν στην Ελλάδα.  Αρχαιότητες ιδιαίτερα σημαντικές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, την Μακεδονία, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες.  Κάθε επαναπατρισμός, κάθε επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα είναι μια ψηφίδα στην ταυτότητα του ελληνικού λαού και στην Ιστορία μας.  Θέλω να ευχαριστήσω τον Μάθιου Μπογδάνο, τους συνεργάτες τους και την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια”, ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές του Μανχάτταν.

“Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών βρίσκονται σε μια σχεδόν καθημερινή συνεργασία, με τους ανθρώπους της Εισαγγελίας του Μανχάτταν προκειμένου να τεκμηριώνουν με αδιάσειστο τρόπο την προέλευση των αρχαιοτήτων που οι συνεργάτες του Εισαγγελέα βρίσκουν μέσα στα δίκτυα της αρχαιοκαπηλίας”, κατέληξε η κ. Μενδώνη.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας που παραδόθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο οποίος εξήρε την συνεισφορά των εισαγγελικών λειτουργών και ερευνητών στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.

“Η χρηματική αξία τους ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια, αλλά η πραγματική τους αξία το υπερβαίνει κατά πολύ αυτό: είναι ανεκτίμητη για τους Έλληνες.  Ο επαναπατρισμός τους έρχεται ως αποτέλεσμα της επιμελούς δουλειάς των αμερικανικών Αρχών, σε εξαιρετική συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο ειδικός πράκτορας – υπεύθυνος στο Ερευνητικό Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας Νέας Υόρκης , Ιβάν Τζέι Αρβέλο (Ivan J. Arvelo), ο οποίος έκανε λόγο για αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία χρονολογούνται από την 5η χιλιετία π.Χ. και τον 4ο αιώνα π.Χ.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Μπογδάνος, διευκρίνησε στον “Εθνικό Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) πως τα 29 αρχαιολογικά κειμήλια εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια τριών διαφορετικών ερευνών και, συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, η πλειονότητα βρίσκονταν στην συλλογή της επενδυτή Σέλμπυ Ουάιτ (Shelby White) και ένα ακόμη σε έναν οίκο δημοπρασίας, με συνολική εμπορική αξία τα 20 εκατομμύρια δολάρια, έστω κι αν “η πολιτιστική τους αξία είναι ανεκτίμητη”.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας που παραδόθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Ως περήφανος Ελληνο-Αμερικανός είναι πάντα λίγο πιο ξεχωριστό για εμένα να επιστρέφω ανεκτίμητες αρχαιότητες στην Ελλάδα.  Έχω ισχυρά για κάθε χώρα αλλά, προφανώς, λίγο πιο ξεχωριστά για την Ελλάδα”, ανέφερε αρχικά ο κ. Μπογδάνος, τονίζοντας το έργο που επιτελείται στην Γενική Εισαγγελία.

“Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται σήμερα είναι από τρεις διαφορετικές έρευνες.  Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάτταν, προκειμένου να επιστρέψουμε στην Ελλάδα 29 εξαιρετικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, κληροδοτήματα της ζωντανής και κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.  Είναι μέρες όπως η σημερινή που μας δίνουν κίνητρο για να συνεχίσουμε την δουλειά που κάνουμε τόσο σκληρά, με τους εταίρους μας εδώ, την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας, αλλά και στο εξωτερικό και την Ελλάδα”, είπε ο κ. Μπογδάνος, καταλήγοντας πως το έργο της ομάδας του δεν σταματάει ποτέ.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μεγάλης αξίας που παραδόθηκαν στην Ελλάδα (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

“Στην συνέχεια έχουμε την επόμενη πρόκληση διότι, ακόμη και αυτήν την στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν αρχαιότητες που λεηλατούνται κάπου στον κόσμο κι εμείς στην Εισαγγελία του Μανχάτταν, εδώ στη Νέα Υόρκη, το παίρνουμε σοβαρά αυτό.  Εκτιμούμε θεωρούμε πολύτιμη την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά όλων των χωρών και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η πολιτιστική κληρονομιά που βρίσκεται εδώ, είναι εδώ νόμιμα”, είπε ο κ. Μπογδάνος.

Την τελετή παράδοσης – παραλαβής κάλυψαν και σημαντικά αμερικανικά ΜΜΕ, καταδεικνύοντας την βαρύτητα που δίνεται στην δραστηριότητα της Γενικής Εισαγγελίας του Μανχάτταν και της ομάδας του Μάθιου Μπογδάνου στην καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας.