ΑΠΟΨΕΙΣ: Η έκδοση Βιβλίου ομογενούς Συγγραφέα από την ελληνική Βουλή

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η είδηση ότι η Βουλή των Ελλήνων  αποφάσισε να εκδώσει και να  κυκλοφορήσει το βιβλίο The Aegis of Hellas: The Continuing Vigour of Philhellenism, (σε ελεύθερη μετάφραση «Η Αιγίδα της Ελλάδος: Το Συνεχές Σθένος του Φιλελληνισμού» το οποίο συνέγραψε ο Καθηγητής Δρ. Αναστάσιος Τάμης αποτελεί αναμφίβολα  τιμή στα ελληνικά γράμματα.

Στα ελληνικά Γράμματα και στους Απόδημους Έλληνες Συγγραφείς, ιστορικούς, λογοτέχνες και υπηρέτες κάθε άλλης πτυχής του γραπτού λόγου, οι οποίοι, με τη σειρά τους, τιμούν και προβάλλουν τα ελληνικά Γράμματα, τον Ελληνικό Πολιτισμό και εν γένει την Ελληνική Κουλτούρα στο εξωτερικό. Συμβάλλοντας, συγχρόνως, στη διάσωση και διάδοση της Γλώσσας μας. Έργο σπουδαίο, ισάξιο Ιεραποστολικού σκοπού.

Δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που ελληνικό κρατικό ίδρυμα αναλαμβάνει την έκδοση βιβλίου ομογενούς συγγραφέα. Τον Σεπτέμβριο του 2008, το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας,  Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ανατύπωσε και κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Ελλάς στο Σταυροδρόμι» το οποίο είχε εκδώσει το Μάιο του 1942, ένας άλλος σπουδαίος Απόδημος Έλληνας, ο μετέπειτα δημοσιογράφος και εκδότης Μπάμπης Μαρκέτος.

Το βιβλίο εκείνο 330 σελίδων «δίδει κυρίως μίαν ζωηράν εικόνα της δράσεως  του Ελληνισμού της Αμερικής και των Φιλελλήνων κατά το διάστημα  της νέας Ελληνικής μεγαλουργίας». (Βας.Ι.Βλαβιανός, Νέα Υόρκη).

Στην πραγματικότητα το βιβλίο του Μαρκέτου καταγράφει «τις καλύτερες ομολογίες των ξένων για το μεγαλείο της ελληνικής φυλής και την προσφορά της στην ανθρωπότητα» την περίοδο 1940-1942.

Ανεκτίμητη και η αξία του βιβλίου του καθηγητή Αναστασίου Τάμη, όπου στις 624 σελίδες του αναφέρονται «πρόσωπα και ιδρύματα μη ελληνικής καταγωγής που βίωσαν τον ελληνικό πολιτισμό, ασπάσθηκαν τις αξίες του και συνέβαλαν στην προώθηση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων, στη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου».

Αναφερόμενος κανείς  στα δύο βιβλία, θα μπορούσε σχηματικά να πει ότι ένα συμπληρώνει το άλλο, αν και το ένα, του κ. Τάμη,  γράφτηκε στην Αυστραλία και το άλλο, του Μαρκέτου, στην Αμερική σε διαφορετικές χρονικές περιόδους με κοινό θέμα: Την προώθηση της διαχρονικής ιστορίας των Ελλήνων.

Μακάρι να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις βιβλίων ομογενών συγγραφέων από ελληνικά Ιδρύματα.  Γιατί υπάρχουν πολλοί και αξιόλογοι ομογενείς υπηρέτες των Γραμμάτων και της Τέχνης του λόγου στην αποδημία, που παραμένουν άγνωστοι στην Ελλάδα. Όπως άγνωστο παραμένει στην Γενέτειρα και το Ομογενειακό Έπος…