Επαφές Κυβέρνησης με τα κόμματα για την ψήφο Αποδήμων

Αθήνα.- Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, ξεκίνησε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το σχέδιο νόμου που προβλέπει την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί η ηγεσία του ΥΠΕΣ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος κατέθεσαν την πρόταση τους για την ψήφο των αποδήμων.

Σύμφωνα με πηγές από την Κουμουνδούρου, οι δύο υπουργοί κατέθεσαν την πρόταση, η οποία είναι ακριβώς ίδια με το αρχικό νομοσχέδιο του Βορίδη που κατατέθηκε τον 4.2021 και δεν είχε υιοθετηθεί. «Το θέμα της ψήφου των αποδήμων είναι σημαντικό και εμείς θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους να ψηφίσουν, διότι εκ του αποτελέσματος η πρόταση που τελικά προκρίθηκε με τον νόμο 4648/2019 δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωναν νωρίτερα οι ίδιες πηγές.

Αντίθετα, όπως αναφέρουν, η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή το 2018 εξασφάλιζε και το εκλέγειν και το εκλέγεσθαι και ήταν σύμφωνη με καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες. Εξάλλου αυτή η πρόταση είχε κατατεθεί και από τον κ. Γεραπετρίτη το 2017 στην έκθεση της επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου, όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίστηκε, επίσης, ότι ένα τέτοιο σοβαρό θέμα απαιτεί χρόνο και χώρο διαλόγου, για να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο και πρέπει να συζητηθεί ουσιαστικά και διεξοδικά αν αναζητούνται πραγματικά συνθέσεις που είναι απαραίτητες σε ένα τέτοιο ζήτημα.

Τέλος, αφού ανοίγει αυτός ο διάλογος, από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους εκλογείς εσωτερικού που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους λόγω εργασίας τους σε διαφορετικό τόπο από τον τόπο κατοικίας τους κάτι που συνετέλεσε στο μεγάλο ποσοστό αποχής στις πρόσφατες εκλογές, θέμα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Τι απαντά το ΥΠΕΣ στον ΣΥΡΙΖΑ
Λίγο αργότερα, στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Αναφορικά με το θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το αντικείμενο συζήτησης επί του παρόντος αφορά μία και μόνο πτυχή της διαδικασίας: Αν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων. Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα. Εξάλλου το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Άλλωστε, το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;

Σχετικά με το ζήτημα χρόνου και χώρου διαλόγου που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που συζητείται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των εκλογέων του εσωτερικού, αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».

ΜΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή) συναντήθηκε το μεσημέρι η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, στο πλαίσιο των επαφών για την άρση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων.

«Συνεχίζουμε τις επαφές με τα κόμματα για την άρση περιορισμών στην ψήφο αποδήμων. Το μεσημέρι συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους του @pasok, το οποίο το 2021 είχε ψηφίσει (μαζί με ΝΔ και Ελλ. Λύση) την ίδια διάταξη για άρση περιορισμών που καταθέσαμε εκ νέου @th_livanios», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως με ανάρτησή της στο twitter.

Πιστό στη λογική περί «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» που διακήρυξε και από το βήμα της Βουλής κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του, διάκειται θετικά προς τις νέες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών στην ψήφο των εκλογέων εξωτερικού.

«Εμείς είχαμε στηρίξει και την προηγούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, άλλοι έβαλαν εμπόδια» σημείωναν στελέχη της Χ. Τρικούπη χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι από το ΠΑΣΟΚ θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως. Στις 15:15 θα έχουν συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΣ ο β’ κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και ο βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής προκειμένου να ακούσουν τις προθέσεις της.

Στη Χ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι μπορεί μεν το ΠΑΣΟΚ να διάκειται θετικά ως προς την διευκόλυνση των αποδήμων ωστόσο τονίζουν ότι από την εφαρμογή του νόμου προέκυψαν προβλήματα και παθογένειες που πρέπει να θεραπευτούν. Για παράδειγμα τι θα γίνει με την επιστολική ψήφο, την εκκαθάριση/επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων, τα εκλογικά τμήματα κοκ. Δείγμα δυσλειτουργίας; Με τον παρόντα εκλογικό νόμο, λένε στο ΠΑΣΟΚ, κάποιος ομογενής από την Λατινική Αμερική για να ψηφίσει έπρεπε να πάει στο… Χιούστον. Το αντίστοιχο και στην Ασία ή σε άλλες ηπείρους. Ως εκ τούτου στη Χ. Τρικούπη θέλουν να διευκρινιστούν τα σκοτεινά σημεία αλλά και εάν η κυβέρνηση έχει «γνήσια πρόθεση πραγματικής διαβούλευσης και όχι να προχωρήσει με fast track διαδικασίες για να κάνει παιχνίδια η ΝΔ».

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το ΠΑΣΟΚ είχε επίσης στηρίξει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών. Μάλιστα δική του πρόταση ήταν να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη της εκπροσώπησης των αποδήμων, με τουλάχιστον τρεις εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και ενός από αυτούς στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου. Ενώ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να συμπληρωθεί το νομοσχέδιο με επιπλέον πρόβλεψη για την επιστολική ψήφο, κάτι που συνιστά πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ από το 2001 και την τότε Συνταγματική Αναθεώρηση. Ωστόσο λόγω των διαφωνιών ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια δεν είχε επιφέρει καρπούς. Ενώ και το 2021 το ΠΑΣΟΚ είχε υπερψηφίσει (όπως και η Ελληνική Λύση) την πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων, ωστόσο τα τρία κόμματα άθροιζαν 190 ψήφους, ενώ απαιτούνταν 200 για να περάσει.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο για την άρση περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2023, και ώρα 8 π.μ. και το περιεχόμενό της έχει αναρτηθεί ΕΔΩ.