Έχει η ΠαΔΕΕ μέλλον; Μέρος ΙΙ

Σωτήρης Δελής*

Πριν μερικές ημέρες έθεσα μερικά ερωτήματα στον πρόεδρο και το ΔΣ της ΠαΔΕΕ για την λειτουργία της και τα αποτελέσματα της εργασίας της όπως ορίζει το παλαιό Καταστατικό του συλλόγου.

Καιτι τα μετέφρασα στα αγγλικά, γιατί δυστυχώς η πλειοψηφία τους δεν γνωρίζει ελληνικά και η ΒτΕ αναγκάζεται να επανδρώσει τα γραφεία των μεταφραστών που κοστίζουν μια μικρή περιουσία κάθε φορά που η ΠαΔΕΕ συναντιέται στην ΒτΕ, δεν εισέπραξα ούτε μια λεξη. 

Προφανώς για τον λόγο του ότι η ΠαΔΕΕ όπως εδώ και χρόνια υποστηρίζω έχει μεταβληθεί σε γραφείο ταξιδιών και επισκέψεις καλής θέλησης σε Βρυξέλλες, Κύπρο κλπ με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Χθες είχα την δυσάρεστη αλλά αναμενόμενη έκπληξη διαδυκτιακα και μέσω του καναλιού της ΒτΕ να διαπιστώσω ιδιοις ομασι το ”καταντημα” που σωστα περιγράφεται στο άρθρο του κ Μαλασπινα στην σημερινή Panhellenic Post με τίτλο ”14η ΓΣ ΠαΔΕΕ: Ψήφισμα για την Κύπρο «γιοκ» πήγε για …επαναδιατύπωση..!”.

Εκει λοιπόν ο θεατής διαπίστωσε το χάος, την προχειρότητα αλλά και τον ερασιτεχνισμό του προέδρου και του ΔΣ του συλλόγου.

Η ζημιά σε ενα εθνικό θέμα, αυτό της Κύπρου, και μάλιστα την ημερα της εισβολής του Αττιλα στην Μεγαλόνησο που έγινε χθες κατά την συζητηση ψηφίσματος για την Κύπρο είναι απερίγραπτη.

Ζημιά που έγινε εξ αιτίας της προχειρότητας και της έλλειψης παντελούς προγραμματισμού εργασίας από πλευράς διοίκησης και προέδρου του συλλόγου που θεωρειται ως το ”πρώτο εργαλείο” της ελληνικής διπλωματίας και Ομογένειας.

Γιατί όλα αυτα; 

Εχω μεγάλη εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις που είναι και σοβαρές και πολύπλοκες. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι τα μελη της ΠαΔΕΕ είναι πολιτικά προσωπα που πρώτα από όλα έχουν ορκιστεί πίστη στην χώρα που πολιτεία υπηρετούν. 

Για να ”περάσει” ενα ψήφισμα χρειάζεται με αλλά λόγια πολύ δουλειά! 

Το ψήφισμα δεν είναι εργαλείο που θα χρησιμεύσει για μάρκετινγκ του προέδρου και επικοινωνιακής προπαγάνδας μια κλίκας που επιθυμεί πληρωμένα ταξίδια, φαγητό, ύπνο και χαιρετούρες.

Αλλά έχουμε την ΠαΔΕΕ που αξίζουμε και μάλιστα με την δυστυχώς απουσία της ΒτΕ που δημιούργησε μια μη ελεγχόμενη και χαώδη οργάνωση με χρήματα Ελλήνων φορολογουμενων πολιτών. 

Με αλλά λόγια το μέλλον της ΠαΔΕΕ είναι σε κίνδυνο!

Σωστά και πολλοί αντέδρασαν στην ψήφιση του ψηφίσματος που ετέθη για την Κύπρο γιατί καθένας από τα μέλη της ΠαΔΕΕ δεν εκπροσωπούσαν την Ελλάδα αλλά φυσικά τα συμφέροντα των χωρών και των κοινοβουλίων που είναι εκλεγμένοι!

Ο πρόεδρος Ραπτάκης και το ΔΣ δεν έχουν τελικά καταλάβει ότι για να περάσει ένα ψήφισμα πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο με τα συμφέροντα όλων των άλλων χωρών που τα μέλη των κοινοβουλίων τους αποτελούν την ΠαΔΕΕ.;

Εκτός αυτού το ψήφισμα θα πρέπει επίσης να γίνει θέμα συζητήσεων  στα κοινοβούλια των μελών με πρωτοβουλία των ίδιων των μελών για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δηλαδή την προώθηση εθνικών θεμάτων στην διεθνή κοινότητα. Έτσι λειτουργούν σωστα τέτοιου είδους επιχειρήματα.

Τα παραπάνω όμως είναι ”ψιλά γράμματα” για τον πρόεδρο Ραπταάκη και το ΔΣ που τελικό στόχο έχει την επανεκλογή τους για άλλα δυο χρόνια ώστε το ”γραφείο ταξιδιών ΠΑΔΕΕ” να συνεχίσει το παρτυ. Αλίμονο!

Θαθελα να ήμουν ένα ζουζούνι στους τοίχους της ΒτΕ και του ΥΠΕΞ για να μπορούσα να ακούσω τι λέγονται για την ΠαΔΕΕ και το σημερινό κατάντημα της από τους αρμόδιους.

Ενα όμως συμπέρασμα μπορεί να βγει από την λυπηρή αυτή ιστορία. 

Η ΠαΔΕΕ στην σημερινή της μορφή δυστυχώς δεν εξυπηρετεί ούτε την Γενέτειρα αλλά ούτε και την Ομογένεια. 

Τουναντίον τις εκθέτει και τις δυο. 

Απαιτείται η δομική της αναθεώρηση και γιαυτο απαιτείται σκληρή και οργανωμένη εργασία. Σε αυτό το σημείο όλοι οι σκεπτόμενοι λογικά θα συμφωνήσουν.

*Σωτήρης Δελής

επ μέλος του σουηδικού κοινοβουλιου

επ. μέλος ΠαΔΕΕ

Σουηδία

ΡΗΡ: Διευκρινίζουμε και δηλώνουμε ότι το παρόν δημοσίευμα εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του συντάξαντος την επιστολή και δεν απηχεί κατ’ ανάγκην τις απόψεις της Panhellenic Post, η οποία δεν υιοθετεί ούτε δύναται να ελέγξει τα αναφερόμενα. Το Panhellenic Post, χάριν της πολυφωνίας, προτίθεται να παράσχει βήμα και σε κάθε διαφορετική ενδεχομένως άποψη παντός ενδιαφερομένου επί των θεμάτων που αναφέρονται στην επιστολή.