«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα!» ΙΙ

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με τίτλο: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα!» και με αφορμή την υπόθεση που αποκαλύφθηκε με την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου για ένα μέλος του προσωπικού που απολύθηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι αντικείμενα από τη συλλογή του, έλειπαν, είχαν κλαπεί ή είχαν υποστεί ζημιές, ανάμεσά τους, ίσως και αρχαιοελληνικά, γράφαμε ότι «τα έωλα επιχειρήματα,  κατέρρευσαν. Οι «εν αμαρτίες» αιτιάσεις επίσης καταρρίφθηκαν. Και, εν τέλει,  ο Βασιλιάς απέμεινε γυμνός!»  Και καταλήγαμε με την χαρακτηριστική φράση: “Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα”!

Πριν περάσουν μερικά 24ωρα από όταν αναρτήσαμε το συγκεκριμένο άρθρο στην Panhellenic Post, η τηλεόραση του Σκάι πραγματοποίησε επιτόπιο ρεπορτάζ στην Ακρόπολη όπου ρώτησε Βρετανούς τουρίστες ζητώντας την άποψή τους για το θέμα της κατοχής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η άποψη των Βρετανών πολιτών είναι, κατά την άποψή μας, η καλύτερη απάντηση τόσο προς την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου όσο και προς τους Βρετανούς πολιτικούς, εκείνους τους λίγους που αντιδρούν στο αίτημα της Ελλάδος να επιστραφούν τα Γλυπτά στον τόπο που δημιουργήθηκαν.

Χωρίς περαιτέρω δικό μας σχολιασμό, παραθέτουμε τις απόψεις των Βρετανών Τουριστών όπως τις κατέγραψε το τηλεοπτικό συνεργείο του Σκάι, κάτω από τον ίσκιο του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως.

Βρετανοί τουρίστες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα:

-Πιστεύω ότι ανήκουν στην χώρα προέλευσής τους.

Άλλος (η) -«Είναι από την Αθήνα, θα έπρεπε να είναι στην Αθήνα. Ο κόσμος θα έπρεπε να έρχεται εδώ να τα δει και όχι στο Λονδίνο».

Άλλος (η): «Με τον καιρό είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουν…»

Άλλος (η): «Πρέπει να επιστρέψουν αλλά να φθάσουν σε μία συμφωνία».

Άλλος (η): «Έχω επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο και έχω δει τα Γλυπτά. Για μένα ήταν περίεργο που δεν ήταν στη χώρα τους».

Άλλος (η): «Τα έχω δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο.  Από εκπαιδευτική άποψη είναι ωραίο να τα βλέπεις εκεί, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν».

‘Άλλος (η): «Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στην Ιστορία είναι να πάρεις κάτι που ανήκει σε ένα άλλο έθνος. Από άποψη πολιτισμού οι άνθρωποι μαθαίνουν πολλά για την ιστορία στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά δεν είναι δίκαιο που τα έχουν κλεμμένα από διάφορες χώρες».

Άλλος (η): «Νομίζω ότι πρέπει να επιστραφούν αφού είναι η χώρα προέλευσής τους.  Γιατί να είναι στο Λονδίνο;»

Άλλος (η): «Ένας άνθρωπος έκανε κάτι που δεν θα έπρεπε. Γιατί είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο; Εσείς έχετε χτίσει ένα ολόκληρο Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Άλλος (η): Είναι ειρωνικό που σχεδόν, όλα τα εκθέματα στο Μουσείο του Λονδίνου είναι κλεμμένα ενώ τα έκοψαν και σε πολλά κομμάτια που ανήκουν εδώ στην Ακρόπολη. Δεν ξέρω πολλές λεπτομέρειες αλλά δεν μου αρέσει που ακούω ότι κάποιος τα έκλεψε από εδώ και τα έφερε στο Λονδίνο».

Άλλος (η): «Πάντα θα υπάρχει ένα ρίσκο παντού για την Ασφάλεια αφού εμπλέκονται άνθρωποι. Είναι εύκολο να παρατηρηθούν φαινόμενα διαφθοράς, παντού, ακόμη και εδώ (στην Αθήνα). Ξεκάθαρα αυτό συνέβη στο Βρετανικό Μουσείο».

Για την αντιγραφή από τo skai TV: ΧΜ