Βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου

Το τροποποιημένο «Acinetobacter baylyi» έχει την ικανότητα να ψάχνει σε ένα «περιβάλλον», όπως το παχύ έντερο, και να ανιχνεύει το DNA του καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώιμης έρευνας

 

Ν.Αυστραλία.- Ερευνητές από τη Νότια Αυστραλία δημιούργησαν βακτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου και να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα τεστ κοπράνων στο σπίτι.

Το τροποποιημένο «Acinetobacter baylyi» έχει την ικανότητα να ψάχνει σε ένα «περιβάλλον», όπως το παχύ έντερο, και να ανιχνεύει το DNA του καρκίνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρώιμης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του University of Adelaide, Susan Woods, η οποία συνδιευθύνει την έρευνα στο Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αυστραλίας (SAHMRI), δήλωσε ότι τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός τεστ αίματος για τον έλεγχο του καρκίνου του εντέρου.

«Είναι νωρίς ακόμα για το τεστ, αλλά αυτό που σκεφτόμαστε στο μέλλον είναι να παίρνετε ένα χάπι με ένα από τα βακτήρια που έχουμε δημιουργήσει», δήλωσε η Δρ Woods στο ABC Radio Adelaide.

«Αυτό θα ερευνά το έντερό σας για τυχόν πιθανούς καρκίνους και στη συνέχεια το έχουμε τροποποιήσει έτσι ώστε να μπορεί να απελευθερώσει κάτι που μπορεί να ανιχνευθεί ίσως στο αίμα».

«Τότε ίσως θα πηγαίνατε και θα κάνατε μια εξέταση αίματος και δε θα χρειαζόταν να ασχοληθείτε με κανένα από αυτά τα όχι και τόσο ευχάριστα (yucky) πράγματα των σημερινών εξετάσεων».

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι τα βακτήρια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο άλλων, πιο δύσκολα ανιχνεύσιμων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος.

«Αυτή τη στιγμή ο καρκίνος του παγκρέατος είναι ένας βασικός καρκίνος που έχει πραγματικά άσχημα και θλιβερά αποτελέσματα για πολλούς ανθρώπους, επειδή ανιχνεύεται πολύ αργά», ανέφερε.

«Αν μπορούσαμε να τον εντοπίσουμε νωρίς, αυτό θα ‘άλλαζε το παιχνίδι’».

Επί του παρόντος, οι δικαιούχοι Αυστραλοί ηλικίας 50 έως 74 ετών λαμβάνουν ταχυδρομικώς ένα δωρεάν σετ εξέτασης στο πλαίσιο του National Bowel Cancer Screening Program.

Η τρέχουσα εξέταση αναζητά ίχνη αίματος σε δείγματα κοπράνων.

Η Δρ Wood είπε ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους που έλαβαν τα τρέχοντα σετ εξετάστηκαν και ήταν η χαμηλή «αποδοχή» που ενέπνευσε την ομάδα της να αναπτύξει κάτι πιο εύκολο.

«Το ‘τρελό’ για εμάς είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους που λαμβάνουν το τρέχον τεστ το κάνουν πραγματικά», είπε.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε μπορεί να χρειαστεί ακόμη «λίγος χρόνος» μέχρι να διατεθούν στο κοινό τα βακτήρια και το νέο τεστ και έως τότε προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες εξετάσεις.

«Εργαζόμαστε όσο πιο σκληρά μπορούμε σε αυτό από την πλευρά μας, αλλά χρειάζεται αρκετή περαιτέρω ανάπτυξη προτού είναι ασφαλές να τεθεί σε ανθρώπους και να δοκιμαστεί σε κλινική δοκιμή».

Οι ερευνητές στην Αυστραλία δημιούργησαν τους προηγμένους «βιολογικούς αισθητήρες» σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της California του San Diego.

Η καινοτομία τους ανίχνευσε καρκίνο στο έντερο των ποντικών.

Τα βακτήρια είχαν σχεδιαστεί στο παρελθόν για να εκτελούν διάφορες διαγνωστικές και θεραπευτικές λειτουργίες, αλλά δεν είχαν την ικανότητα να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες αλληλουχίες DNA και μεταλλάξεις έξω από τα κύτταρα.

Η νέα «Κυτταρική δοκιμασία για στοχευμένη οριζόντια μεταφορά γονιδίων με διάκριση CRISPR» ή «CATCH», σχεδιάστηκε για να κάνει ακριβώς αυτό.

Όπως έγραψε πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος» οι Αρχές στην Αυστραλία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αύξηση του αριθμού των πολιτών που κάνουν τις εξετάσεις τους για την ανίχνευση του καρκίνου του εντέρου, καθώς ο αριθμός του μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών.

Μόλις το 40,9% από αυτούς που μπορούσαν να έχουν κάνει τις εξετάσεις τις πραγματοποίησαν το 2020-21, έναντι 43,9% το προηγούμενο έτος.

Περισσότεροι από 15.600 Αυστραλοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου κάθε χρόνο και ένας στους δέκα είναι κάτω των 50 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι δε δικαιούνται να συμμετέχουν στο εθνικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος αυτός είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, με 5.300 ασθενείς να πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Βάσει του National Bowel Cancer Screening Program δωρεάν σετ εξετάσεων αποστέλλονται σε άτομα ηλικίας 50 έως 74 ετών.

Όμως, τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε αύξηση 260% στον αριθμό των ατόμων κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου σε πρώιμη έναρξη, σύμφωνα με το Bowel Cancer Australia.

Πηγή:neoskosmos.com