Λ. Μενδώνη: Ενισχύεται το δίκαιο αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για τις κλοπές εκατοντάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσεί

Αθήνα.- Το θέμα ασφάλειας, για το σύνολο των εκθεμάτων, του Βρετανικού Μουσείου μετά τη δημοσιοποίηση της κλοπής αρχαιοτήτων από τον φορέα τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Παράλληλα, αναφέρεται σε ενίσχυση του μόνιμου ελληνικού αιτήματος για την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, ενώ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΡΗΡ: Για το σπουδαίο αυτό ζήτημα η Panhellenic Post αφιέρωσε δύο πρόσφατα άρθρα της με γενικό τίτλο “Φέρτε πίσω τα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα” (Ι και ΙΙ

Η υπουργός Πολιτισμού

«Η απώλεια, η κλοπή, η φθορά αντικειμένων από τις συλλογές ενός μουσείου είναι εξαιρετικά σοβαρό και ιδιαίτερα λυπηρό γεγονός. Όταν μάλιστα αυτό συμβαίνει εκ των έσω, πέρα από την όποια ηθική και ποινική ευθύνη τίθεται μείζον ζήτημα αξιοπιστίας του ίδιου του μουσειακού οργανισμού. Όπως έχω ήδη δηλώσει, το υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος», επεσήμανε η κα Μενδώνη.

«Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, προφανώς τίθεται θέμα ασφάλειας και ακεραιότητας για το σύνολο των εκθεμάτων του μουσείου. Όσον αφορά ειδικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ας θυμηθούμε την άκρως προβληματική κατάσταση με τα νερά της βροχής στις αίθουσες έκθεσής τους το 2019 και το 2021, η οποία τεκμηριώνει την εγκατάλειψη του κτιρίου του Βρετανικού Μουσείου. Όμως, στο Βρετανικό Μουσείο τα αριστουργήματα του Φειδία έχουν κακοποιηθεί περισσότερες φορές…».

«Όλα αυτά που μόλις προανέφερα ενισχύουν το μόνιμο και δίκαιο αίτημα της χώρας μας για την οριστική επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών στην Αθήνα, στο Μουσείο Ακρόπολης».

Τι έχει γίνει γνωστό

Το Βρετανικό Μουσείο αποκάλυψε την «εξαιρετικά ασυνήθιστη» κλοπή αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κοσμημάτων και ημιπολύτιμων λίθων που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ., υπογραμμίζοντας πως απέλυσε έναν υπάλληλο που θεωρείται υπεύθυνος.

Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογής είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο περιστατικό. Ξέρω ότι εκφράζω όλους τους συναδέλφους μου, λέγοντας ότι θεωρούμε πολύ σοβαρή υπόθεση τη διαφύλαξη όλων των αντικειμένων που φροντίζουμε», δήλωσε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ. «Το Μουσείο ζητά συγγνώμη για αυτό που συνέβη», τόνισε και συμπλήρωσε πως έχει κινηθεί νομικά εναντίον του υπαλλήλου που απολύθηκε.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν δεν έκρυψε την ανησυχία των εφόρων για την κλοπή των αντικειμένων «νωρίτερα φέτος».

Διαβεβαίωσε πως προτεραιότητα είναι η ανάκτηση των κλοπιμαίων και η διασφάλιση πως δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον. Συμπλήρωσε πως συνεργάζεται με την αστυνομία για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Το Βρετανικό Μουσείο

Ο αριθμός των αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου που κλάπηκαν ή καταστράφηκαν σε διάστημα αρκετών ετών έχει πλέον ξεπεράσει τα 1.500, ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph, με τη συνολική αξία τους να εκτιμάται σε εκατομμύρια λίρες.

«Το προσωπικό είναι σοκαρισμένο με το μέγεθος των απωλειών, οι οποίες αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας», επισημαίνεται, ενώ ο επιμελητής για τις αρχαιοελληνικές συλλογές του Μουσείου απολύθηκε τον Ιούλιο.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έδωσε -μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον- στη δημοσιότητα τον αριθμό των αντικειμένων που είχαν κλαπεί ή καταστραφεί, ούτε περιγραφές τους, ωστόσο, «πηγές» επιβεβαίωσαν στην Telegraph ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ πάνω από 1.000 και «πλησιέστερα στις 2.000».

Με στοιχεία ΒΗΜΑ/ΑΠΕ /αναδημοσίευση: neoskosmos.com

Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ