Η ελληνόφωνη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης που σε λίγο συμπληρώνει τα 100 χρόνια!

Υπάρχει μία εφημερίδα άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλούσια αλλά και τραυματική ιστορία της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Ο λόγος για την εφημερίδα «Απογευματινή», η οποία σε έναν χρόνο συμπληρώνει έναν αιώνα παρουσίας στην αλλοτινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου όπου η ελληνική κοινότητα διέπρεπε και μεσουρανούσε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Πόλη μας, η Βασιλεύουσα, μια από τις τρεις αιώνιες πόλεις του κόσμου (οι άλλες δυο είναι η Ιερουσαλήμ και η Ρώμη), έχει μακρά ιστορία όση και ο ελληνισμός.

Όποιος Έλληνας την επισκεφθεί για πρώτη φορά, δεν μπορεί, θα το νοιώσει, θα νοιώσει τη λησμονιά, τη θλίψη, αυτά που είχαμε και χάσαμε.

Η πορεία του ελληνισμού στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας δεν ήταν ποτέ εύκολο, κάποτε, όμως, είχε μια αίγλη που όσοι κατάγονται από εκεί ή έστω ακούν ιστορίες της Πόλης δεν μπορούν ποτέ να την ξεχάσουν.

Πολη

Στην τουρκική, πλέον, μεγαλούπολη, υπάρχει μία αξιοθαύμαστη σπίθα του ελληνικού πολιτισμού και του γένους μας που κάποτε μεσουρανούσε στα στενά της Πόλης, μία ελληνική εφημερίδα που μόλις συμπλήρωσε 99 χρόνια ιστορίας και μέσα από αμέτρητες δυσκολίες φιλοδοξεί να κλείσει, σύντομα, έναν αιώνα κυκλοφορίας.

Κάθε χάραμα, έναν αιώνα, παρά έναν χρόνο, τώρα, το φρεσκοτυπωμένο φύλλο της βρίσκεται στο κατώφλι σχεδόν καθεμιάς από τις περίπου 600 οικογένειες Ελλήνων (Ρωμιών) που απέμειναν στην Πόλη.

Η ιστορική ελληνική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Απογευματινή» ιδρύθηκε στις 12 Ιουλίου 1925, με το πρώτο φύλλο της να κυκλοφορεί δύο μέρες μετά, και μαζί με την τουρκική «Cumhurriyet» αποτελούν τις αρχαιότερες εφημερίδες της Τουρκίας.

Για πολλά χρόνια, τα γραφεία της στεγάζονταν στην εντυπωσιακή ιστορική Στοά της Συρίας (Suriye Pasajı), στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, παρόλο που για ένα δεκαετές διάστημα, η επιμέλεια της γινόταν από το σπίτι του Έλληνα γιατρού Γιώργου Αδόσογλου.

Ο αρχικός τυπογραφικός εξοπλισμός της, αποτελούμενος από λινοτυπικά μηχανήματα και τυπογραφική πρέσα, εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Τύπου της Κωνσταντινούπολης στο Σουλταναχμέτ.

Ενάντια στις αμέτρητες προκλήσεις, από τη μοιραία συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού στην Πόλη μέχρι την αυξανόμενη φίμωση και λογοκρισία του Τύπου στην Τουρκία, η ελληνόφωνη εφημερίδα εξακολουθεί να αντιστέκεται και να επιβιώνει, να αποτελεί μια διαχρονική γέφυρα της Ομογένειας με τον κόσμο.

ελλαδα πρεσβεια κωνσταντινουπολη

Ο στόχος που έχουν βάλει οι εκδότες της, ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Βασιλειάδη που κατείχε την αρχική άδεια έκδοσης, είναι το φύλλο της να μπαίνει σε κάθε ελληνικό σπίτι της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα η «Απογευματινή» έχει τιράζ 600 φύλλων, και φτάνει στα χέρια των Ελλήνων Ρωμιών μέσω διανομέων αλλά και μερικών περιπτέρων που βρίσκονται διάσπαρτα στις γειτονιές στις οποίες κατεξοχήν κατοικεί η μειονότητα, όπως το Πέρα, η Πρίγκηπος και το Φερίκιοϊ.

Πηγή:hellenicdailynewsny.com