Προβληματισμός, αλλά και Οικονομική Ενίσχυση για τα Κοινοτικά σχολεία Γλώσσας στην Αυστραλία

Τη δέσμευση 15 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια για τα κοινοτικά σχολεία Γλώσσας, ανακοίνωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Andrew Giles, σε συνέντευξη Τύπου προς τα πολυπολιτισμικά μέσα ενημέρωσης, την Τετάρτη.

Οι επιχορηγήσεις «ανοίγουν» την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου, και τα έντυπα των αιτήσεων, τα οποία «θα είναι εύκολο να συμπληρωθούν», θα βρίσκονται στο Grant Connect (help.grants.gov.au/).

Πάνω από 700 σχολεία ξένων γλωσσών σε ολόκληρη την Αυστραλία μπορούν να επωφεληθούν από τις νέες επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τον κ. Giles.

«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι προσαρμοσμένο σε όλα τα διαφορετικά σχολεία γλώσσας, αναγνωρίζοντας την ποικιλομορφία της δέσμευσης σε όλες τις κοινότητές μας, που συνιστούν τη σύγχρονη πολυπολιτισμική κοινωνία μας, από τα πολύ μικρά σχολεία έως τα πολύ μεγάλα.

«Νομίζω ότι υπάρχει ένα τέτοιο σχολείο με 3000 μαθητές – προφανώς, τα περισσότερα έχουν πολύ λιγότερους μαθητές».

Ο κ. Giles δήλωσε ότι τα κοινοτικά σχολεία γλώσσας καλύπτουν τις ανάγκες καθιερωμένων κοινοτήτων όπως η ελληνική «και έχουν συνάφεια με ορισμένες νέες και αναδυόμενες κοινότητες».

«Τα κοινοτικά σχολεία γλώσσας έχουν διαδραματίσει ιδιαίτερα αποτελεσματικό ρόλο στο να διατηρούν τους Αυστραλούς συνδεδεμένους με τον πολιτισμό και μεταξύ τους», πρόσθεσε ο κ. Giles.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΤΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ο «Νέος Κόσμος» ρώτησε γιατί δεν υπάρχει καμία αναφορά στις γλώσσες στην Ενδιάμεση Έκθεση της Συμφωνίας για τα αυστραλιανά πανεπιστήμια, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας Jason Clare.

Στην Ενδιάμεση Έκθεση γίνεται λόγος μόνο για τις γλώσσες των Πρώτων Εθνών για την εκπαίδευση σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας. Δεν κάνει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε άλλη εκμάθηση γλωσσών.

«Με δεδομένο το αφήγημα του υπουργού Clare γύρω από τις δεξιότητες για το μέλλον, «δεν θα ήταν ζωτικής σημασίας η εκμάθηση γλωσσών;», ρώτησε ο «Νέος Κόσμος».

Ο υπουργός Giles δήλωσε ότι η πολυγλωσσία έχει «πολιτιστική σημασία για μια κοινωνία όπως η δική μας».

«Γνωρίζουμε ευρύτερα τα οφέλη της πολυγλωσσίας, οικονομικά και κοινωνικά. Αυτό είναι κάτι καλό, από μόνο του».

Ο υπουργός επεσήμανε τα μαθήματα γλώσσας ως μέρος αυτής της ευρύτερης συζήτησης και δήλωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνησή του ανέλαβε αυτή τη δέσμευση.

Αναγνώρισε ότι η ελληνική κοινότητα αγωνίστηκε για τη διάσωση της νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο La Trobe, η οποία επρόκειτο να περικοπεί.

Το ίδιο συνέβη και με την ινδική κοινότητα για τα «χίντι» και την ινδονησιακή για την «μπαχάσα».

«Στον πανεπιστημιακό τομέα, και γνωρίζω ότι αυτό αποτέλεσε ιδιαίτερο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό, και μάλιστα οι αναγνώστες σας θα γνωρίζουν τη συζήτηση γύρω από τη συνέχιση του προγράμματος της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο La Trobe, μια συζήτηση που επεκτάθηκε και στα Χίντι και την Bahasa.

Χαίρομαι που μετά από μια έντονη αντίδραση της κοινότητας, οι αρχικές αποφάσεις – [του Πανεπιστημίου La Trobe] – ανατράπηκαν».

Ο «Νέος Κόσμος», είπε ο κ. Giles, δεν είναι το μόνο μέσο που προβληματίζεται με το θέμα της γλωσσομάθειας, διότι, στο «The Economist» αυτή την εβδομάδα, «η μεγάλη εστίαση είναι στο γεγονός ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι σπουδάζουν Μανδαρινικά».

«Νομίζω ότι χρειάζεται όντως μια ευρύτερη συζήτηση όχι μόνο για τη διατήρηση της γλώσσας και την εκμάθηση γλωσσών από νεότερες κοινότητες, αλλά και για το πώς εμείς, ως κοινωνία, συμμετέχουμε ιδανικά στο να είμαστε μια πολυγλωσσική καθώς και μια πολυπολιτισμική κοινωνία».

Πηγή:neoskosmos.com