Παραιτείται από την Άνω Βουλή της Νότιας Αυστραλίας η Ειρήνη Πνευματικού

Η κα Ειρήνη Πνευματικού. Φώτο: Supplied

«Λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Πολιτείας Peter Malinauskas

Για την απόφασή της να παραιτηθεί από την πολιτειακή Άνω Βουλή (Legislative Council) ενημέρωσε η ομογενής Ειρήνη Πνευματικού (Irene Pnevmatikos MLC) τον πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Peter Malinauskas και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Εργατικού Κόμματος της Πολιτείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν από το Γραφείο του κ. Malinauskas η κα Πνευματικού παραιτείται «λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας» ενώ η ίδια θα παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ομιλία της στο Κοινοβούλιο.

Η κα Πνευματικού, σημειώνεται στην ανακοίνωση, υπηρέτησε στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Γερουσία) για πεντέμισι χρόνια και υπερασπίστηκε σθεναρά τα συμφέροντα των κατοίκων της Πολιτείας.

Έχει προεδρεύσει της Επιτροπής Νομοθετικού Ελέγχου (Legislative Review Committee) και των Επιτροπών που εξέτασαν την «κλοπή μισθών» (wage theft) εργαζομένων από εργοδότες και την οικονομική δραστηριότητα από διάφορες εκδηλώσεις/φεστιβάλ/συναυλίες κτλ (gig economy).

Ακόμη, υπογραμμίζεται από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Νότιας Αυστραλίας ότι η κα Πνευματικού είναι κόρη μεταναστών της εργατικής τάξης (working-class migrants) «που ήρθαν σε αυτή τη χώρα αναζητώντας δημοκρατία και οικονομική δικαιοσύνη».

Πριν από την εκλογή της στο Κοινοβούλιο το 2018, υπηρέτησε σε διάφορους ρόλους στο Δικαστήριο Αποζημίωσης Εργαζομένων (Workers Compensation Tribunal) και εργάστηκε ως δικηγόρος και μέτοχος στη δική της νομική εταιρεία.

Ο κ. Malinauskas δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια των πεντέμισι ετών της θητείας της στο Νομοθετικό Συμβούλιο, η Ειρήνη υπήρξε παθιασμένη υπέρμαχος της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας (fair go)».

«Αγωνίστηκε σκληρά για να εκπροσωπήσει εκείνους των οποίων η φωνή δεν έχει ακουστεί».

«Ο ενθουσιασμός, η πεποίθηση της Ειρήνης και η υπεράσπισή της (στις Αρχές που πιστεύει – advocacy) θα μας λείψουν. Την ευχαριστώ για τις υπηρεσίες της στην Πολιτεία».

«Θα έχω περισσότερα να πω για την καριέρα της Ειρήνης, καθώς και για τη διαδικασία πλήρωσης της κενής θέσης στο Νομοθετικό Συμβούλιο περιστασιακά, εν ευθέτω χρόνω».

Η κα Πνευματικού, ανέφερε πως «με μεγάλη λύπη προτίθεμαι να παραιτηθώ από μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας».

«Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια».

«Εύχομαι στο επερχόμενο μέλος (της Γερουσίας) κάθε επιτυχία. Γνωρίζω ότι θα υπηρετήσει καλά τους πολίτες της Νότιας Αυστραλίας».

Μετά την εκλογή της στο Κοινοβούλιο, το 2018, η κα Πνευματικού είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον «Νέο Κόσμο» και στη συνεργάτη μας Θεοδώρα Μαΐου.

Κόρη μεταναστών από τη Μικρά Ασία και τη Λέσβο και μητέρα δυο ενήλικων κοριτσιών σπούδασε Νομικά στην Αδελαΐδα και αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση μειονοτήτων και διαφόρων εθνοτήτων.

Υπήρξε πάντα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό και τις μειονότητες στην Αυστραλία, αντιμετωπίζοντας την πολιτική ως μέσο απόδοσης Δικαιοσύνης.

«Οι γονείς μου, Ευάγγελος και Κυριακούλα Πλωμαρίτη, μετανάστευσαν από την Ελλάδα στην Αυστραλία στις αρχές της δεκαετίας του ’50, γι’ αυτό και με ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και τις μειονότητες, αλλά την ίδια στιγμή είμαι και μητέρα δυο νέων κοριτσιών και η καταπολέμηση της ανεργίας, επίσης, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, είναι για μένα στην κορυφή της πολιτικής μου ατζέντας» ανέφερε η κα Πνευματικού.

«Θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολιτικά ζώα. Προσωπικά, σε πολιτικό επίπεδο με ενέπνευσε το έργο και η φιλοσοφία δύο ιδιαιτέρως σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής σκηνής της Αυστραλίας και αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας Gough Whitlam, καθώς και στον πρώην πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας, Don Dunstan».

Η κα Πνευματικού δεν είναι μόνο εκ των πρώτων ελληνικής καταγωγής γυναικών πολιτικών που εκλέχθηκε -την ίδια χρονιά με την Κωνσταντίνα Μπονάρου- στην Γερουσία της Νότιας Αυστραλίας, αλλά και η πρώτη Ελληνοαυστραλή στην Πολιτεία  που ολοκλήρωσε το σχολείο της ενώ ήταν ήδη παντρεμένη.

«Δυστυχώς, χάσαμε τον πατέρα μου σε ηλικία μόλις 45 χρόνων και αναγκάστηκα να διακόψω το σχολείο για να εργαστώ και να βοηθήσω τη μητέρα μου να μεγαλώσει εμένα, την αδελφή και τον αδελφό μου. Δεν επέστρεψα στη 12η τάξη του σχολείου παρά μόνο μερικά χρόνια αργότερα, όντας πλέον παντρεμένη οπότε και συνέχισα τις νομικές σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο».

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας με τα παιδιά μας, ειδικά εμείς οι γονείς, ώστε να καταφέρουμε σταδιακά να εξαλείψουμε το στίγμα που υπάρχει όσον αφορά τις γυναίκες και ειδικά τις εργαζόμενες μητέρες που προσπαθούν να εργαστούν και να προσφέρουν στην οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο αλλά ακόμα αντιμετωπίζουν το στίγμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, των άνισων ευκαιριών και φυσικά του πολυσυζητημένου ‘gender pay gap’, της άνισης δηλαδή πληρωμής μέσα στον εργασιακό χώρο».

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ισότητα όλων μέσα στην κοινωνία που ζούμε και αποτελεί χρέος μας να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας, με τέτοιο τρόπο ώστε να σέβονται, να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν τη δουλειά και την προσφορά κάθε πολίτη στην κοινωνίας».