Ο ομογενής επιστήμονας του MIT Μανόλης Καμβυσέλλης τιμάται με το Βραβείο «ΑΡΓΩ»

Ο κορυφαίος Καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό MIT. Μανόλης Καμβυσέλλης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ Ε.Κ. ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Ο ομογενής καθηγητής Δρ Μανόλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) είναι ανάμεσα στους οκτώ επιλεχθέντες που θα τιμηθούν με το Βραβείο «ΑΡΓΩ» το οποίο θα επιδώσει η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα Τετάρτη 1 Νοεμβρίου. Η τελετή θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, στις 7:30 το εσπέρας.

Ο Δρ Κέλλης, ο οποίος θα τιμηθεί με το Βραβείο Επιστημών, είναι τακτικός καθηγητής Υπολογιστικής Βιολογίας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως MIT. Είναι μέλος του Broad Institute of MIT and Harvard, καθώς επίσης και μέλος του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) και διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας του ΜΙΤ.

Τα Βραβεία «ΑΡΓΩ» απονέμονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Αποτελούν πρωτοβουλία της διεθνούς ένωσης ΑΡΓΩ-Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών, των «Αργοναυτών», μιας δεξαμενής σκέψης και πράξης από τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ομάδα έρευνας του ομογενή καθηγητή του ΜΙΤ Βοστώνης Μανόλη Καμβυσέλλη (Κέλλη) κατά την επέτειο των γενεθλίων του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Τα Βραβεία «ΑΡΓΩ» καλύπτουν τους ακόλουθους τομείς:

Αθλητισμού, Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Πολιτισμού και Τεχνών, Προσφοράς στα Κοινά, Ανθρωπιστικής Προσφοράς, Γαστρονομίας και Επιστημών.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Δρ Κέλλης και απαντητικά στην ερώτηση πώς αισθάνεται για τη βράβευσή του, είπε πως «είμαι τόσο ευγνώμων για την ύπαρξη του προγράμματος ‘ΑΡΓΩ’ διότι δείχνει ότι οι Ελληνες του εξωτερικού δεν έχουν λησμονηθεί, αλλά αγκαλιάζονται ως μία Κοινότητα με την Ελλάδα. Κι ακόμα ευγνώμων γιατί το πρόγραμμα ‘ΑΡΓΩ’ επαναφέρει και ενδυναμώνει τις συνδέσεις ανάμεσα στη Διασπορά και την πατρίδα, και ίσως βοηθά στη δημιουργία καινούργιων συνεργασιών και διασυνδέσεων».

Ο Δρ Κέλλης είπε ακόμα, πως «αισθάνομαι συγκινημένος για τη λήψη του Βραβείου Επιστημών και το λαμβάνω κατ’ αρχήν εκ μέρους της ερευνητικής μου ομάδας προς την οποία είμαι τόσο ευγνώμων. Δεύτερον, εκ μέρους τόσων κορυφαίων επιστημόνων του εξωτερικού τόσων πολλών διαφορετικών ειδικοτήτων. Και τρίτον, ως εκπρόσωπος εκ μέρους της εξαιρετικής προόδου που η Βιοτεχνολογία μπορεί να έχει επί της επιστήμης, της ιατρικής και του μέλλοντος της υγείας και ευεξίας των ανθρώπων».

Ο καθηγητής Μανόλης Κέλλης ενθαρρύνει και προωθεί νέα παιδιά στις σπουδές και έρευνες τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΈΛΛΗΣ

Αναφορικά για τα νέα παιδιά, είπε πως «ελπίζω να βοηθήσω νέους Ελληνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να τους ενθαρρύνω να ακολουθήσουν καριέρα στην Επιστήμη και τη Μηχανολογία και να εναγκαλιστούμε τα δώρα που μας έχουν δοθεί από τους δασκάλους μας σε εκπαιδευτικό επίπεδο, από τους γονείς μας που μας καθοδηγούν σε θετική πορεία και από τη γενέτειρά μας που μας εμπνέει πως ο ουρανός είναι το όριο της έφεσής μας, της δημιουργικότητας, της αφοσίωσης και της σκληρής εργασίας».

Ο Δρ Μανόλης Κέλλης (Καμβυσέλλης) γεννήθηκε το Μάρτιο του 1977 στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι τα 12 του χρόνια. Το 1989 η οικογένειά του μετακόμισε στη Γαλλία όπου συνέχισε το σχολείο μέχρι τα 16 του. Αμέσως μετά μετακόμισαν στις ΗΠΑ και ολοκλήρωσαν το γαλλικό Baccalauréat στο γαλλικό σχολείο στη Νέα Υόρκη, και έγινε δεκτός στο ΜΙΤ με τα δύο αδέλφια του το 1995. Ο Μανόλης τελείωσε τις βασικές σπουδές του στην Πληροφορική στο ΜΙΤ και συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο αποκτώντας Master of Engineering το 1999 στην Τεχνητή Νοημοσύνη και Διδακτορικό το 2003 στην Πληροφορική Βιολογία. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Cold Spring Harbor Laboratory και στο Broad Institute of MIT and Harvard.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανόλης Κέλλης με την ομάδα του έρευνας σε ορειβασία.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Η ερευνητική ομάδα που διευθύνει ο καθηγητής Κέλλης στο ΜΙΤ από το 2004 αποτελείται από 40 επιστήμονες με εξειδίκευση στην Υπολογιστική Βιολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Γονιδιωματική Ιατρική. H ομάδα του ασχολείται με την αποκρυπτογράφηση των περίπλοκων γονιδιωματικών μηχανισμών που βρίσκονται πίσω από τη νόσο Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιακές παθήσεις και πλήθος άλλων ασθενειών. Η δουλειά τους τα τελευταία χρόνια έχει αποκαλύψει τα μοριακά κυκλώματα και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών, σε μία σειρά δημοσιεύσεων στα υψηλότερα επιστημονικά περιοδικά. Ταυτόχρονα, έχει συμβάλλει στη χαρτογράφηση των γονιδίων και των ρυθμιστικών περιοχών του γονιδιώματος του ανθρώπου και πολλών άλλων οργανισμών.

Τονίζεται ότι η Υπολογιστική Βιολογία είναι ένας ταχέως εξελισσόμενος κλάδος της Βιολογίας, ο οποίος αξιοποιεί υπολογιστικές μεθόδους και αλγορίθμους πρόβλεψης, ώστε να ερμηνεύσει ή να προβλέψει βιολογικά φαινόμενα και διαδικασίες. Η ερευνητική ομάδα του Δρα Κέλλη επιδιώκει να κατανοήσει τη μηχανιστική βάση των ανθρώπινων νόσων, να αναπτύξει νέες θεραπείες που αντιστρέφουν το κύκλωμα ασθενειών, και να κατορθώσει την εξατομικευμένη ιατρική, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Η εργασία του εκτείνεται σε έξι τομείς: (1) Κατανόηση των γονιδιωμάτων, της γλώσσας προγραμματισμού τους, των κυκλωμάτων τους και της επιγονιδιωματικής. (2) Μηχανισμοί γενετικής ασθένειας και ηλεκτρονικών αρχείων υγείας για εξατομικευμένη ιατρική. (3) Εφαρμογές στη νευροεπιστήμη, τη νόσο Αλτσχάιμερ, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την παχυσαρκία, τον καρκίνο. (4) Θεραπευτική ανακάλυψη και επαναχρησιμοποίηση φαρμάκων για την αναστροφή των ασθενειών. (5) Στατιστική Γενετική, αιτιώδης συναγωγή, γεωμετρική υπολογιστική χημεία και θεραπευτικός σχεδιασμός. (6) Τεχνητή νοημοσύνη για την ενσωμάτωση δεδομένων, και την οπτικοποίησή τους για πλοήγηση στη μάθηση, ανακάλυψη, εφεύρεση και συνεργασία.

Ο καθηγητής του ΜΙΤ Μανόλης Κέλλης με αποφοιτούντες μεταπτυχιακούς φοιτητές του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΕΛΛΗΣ

Η έρευνά του δημοσιεύεται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature, το Science, το PNAS και το Cell, και σε 280 δημοσιεύσεις με 150.000 αναφορές, ενώ κατά την επιστημονική του πορεία τού έχουν απονεμηθεί μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις, όπως το US Presidential Early Career Award (του απονεμήθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα), το Βραβείο Mendel για τη Γενετική, το Alfred Sloan Foundation Award, το National Science Foundation Award, το ΑΙΤ Niki Award for Science and Engineering, το Βραβείο Top Young Innovators, το «Ruth and Joel Spira» Teaching Award και το MIT Sprowls Award για την καλύτερη διατριβή PhD στην Πληροφορική στο ΜΙΤ. Η έρευνά του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και το National Science Foundation.

Πηγή: ekirikas.com