Μία ακόμη ομογενειακή έντυπη “φωνή” σίγησε …

Γνώμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία, ακόμη, έντυπη έκδοση του εκτός Ελλάδος Ελληνισμού, μετά από 33 αγωνιστικά χρόνια, διέκοψε την έκδοσή της! Πρόκειται για το διμηνιαίο περιοδικό Acropolis la Revue Hellénique του Yannis STAVRINOU (1991-2023) που με μία λακωνική δήλωση στα ελληνικά ανήγγειλε την θλιβερή είδηση. Στα Γαλλικά, που ήταν και η γλώσσα στην οποία εκδίδονταν, ο εκδότης έγραψε τα περισσότερα.

Στα  198 τεύχη της η «Ακρόπολις» δημοσίευσε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων που αφορούν την ομογενειακή ζωή στην Γαλλία και σε άλλες περιοχές, μερικά από τα οποία αναδημοσίευσε στην τελευταία, κυριολεκτικά, έκδοση με την υπόσχεση ότι «ίσως μια μέρα γράψουμε ένα βιβλίο που θα τα περιλαμβάνει όλα…»

Όπως ο εκδότης Yannis STAVRINOU γράφει: «Πήραμε την απόφαση να σταματήσουμε την έκδοσή του στο τέλος του έτους 2023, μια πολύ δύσκολη απόφαση, αλλά ξέραμε ότι θα έπρεπε να σταματήσει μια μέρα». Οι λόγοι που οδήγησαν στην «δύσκολη απόφαση» δεν αναφέρονται. Εικάζονται, όμως, ότι δεν θα ήταν άσχετοι με την οικονομική συγκυρία που έχει καταστήσει κυριολεκτικά ασύμφορη την έντυπη έκδοση  ενός περιοδικού ή μιας εφημερίδας, του εξωτερικού με την εκ των πραγμάτων περιορισμένη κυκλοφορία.

Πρόσφατα, άλλωστε, μία άλλη εφημερίδα, ο Ημερήσιος «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, με ιστορία 108 ετών, υποχρεώθηκε να περιορίσει τις ημέρες έκδοσης από έξι σε τρείς, ενώ η εφημερίδα «Ο Κόσμος» του Σίδνεϊ (Αυστραλία) με πολυετή, επίσης, ιστορία, διέκοψε πρόσφατα την κυκλοφορία της. Εξάλλου,  μία άλλη ιστορική εφημερίδα του ελληνισμού, η «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης,  ένας πραγματικός θησαυρός της ιστορίας των Ελλήνων της Πόλης, που μαζί με την τουρκική «Cumhurriyet» είναι οι δύο αρχαιότερες εφημερίδες της Τουρκικής Δημοκρατίας διεσώθη χάρις σε δωρεές  αναγνωστών της, αλλά και σε βοήθεια από την γενέτειρα.

Με αφορμή, μάλιστα το κλείσιμο του «Ο Κόσμος», με άρθρο μας είχαμε επισημάνει την ανάγκη διατήρησης του ελληνόγλωσου Τύπου του εξωτερικού σημειώνοντας πως έχει σημαντική αποστολή: «να είναι ο συνδετικός κρίκος που συνδέει τους Έλληνες του Εξωτερικού με την πατρίδα, που θυμίζει ότι η γλώσσα μας συνεχίζει να ομιλείται, ότι οι εκκλησίες μας λειτουργούν και ότι στα σχολεία μας υπάρχουν ακόμη μαθητές», όπως είχε πει ο εκδότης της «Απογευματινή».

Δυστυχώς, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, σιγά σιγά οι έντυπες ελληνόγλωσσες, αλλά και οι ξενόγλωσσες  εκδόσεις του εξωτερικού λιγοστεύουν. Το διαδίκτυο –σαφώς φθηνότερο και περισσότερο άμεσο-  έρχεται να τις αντικαταστήσει. Δεν είναι, όμως, το ίδιο. Όχι μόνο επειδή οι μεγαλύτεροι μετανάστες δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κομπιούτερς και το διαδίκτυο, αλλά και γιατί η εφημερίδα ή το περιοδικό έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι μπορείς να τα διαβάσεις στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, στο καφενείο, παντού κάθε στιγμή, χωρίς να χρειάζεσαι σύνδεση και οθόνη.

Για να επανέλθουμε στην «Ακρόπολη» ο εκδότης ευχαρίστησε τους συνδρομητές και τους χορηγούς και τους διαφημιζόμενους για την πολύτιμη βοήθειά τους. Τα παιδιά του και τη γυναίκα του για τη βοήθεια που του προσέφεραν.

Αν μπορούσε να ευχαριστήσει και τις ελληνικές κυβερνήσεις…

Αλλά για το έκανε αυτό, θα έπρεπε οι τελευταίες να έχουν συνδράμει.

Αλλά τότε, ίσως, δεν θα είχε λόγο να το κάνει!..