Επιστολική ψήφος και Οικουμενικός Ελληνισμός

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσιάζουν το ψηφοδέλτιο σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές


ΣΤΟ ίδιο έργο θεατές ξανά, με πρωταγωνίστρια τη φοβική Αριστερά της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και με επιστολική ψήφο, στις ευρωεκλογές του Ιούνη του 2024 και ενδεχομένως και σε μελλοντικές εθνικές εκλογές.

Αριστερά έντυπα, το ΚΚΕ κ.ά., συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν και να μη μαθαίνουν απολύτως τίποτα για τη σημερινή, στο 2023, πολιτική και πολιτισμική σχέση του Οικουμενικού Ελληνισμού με την Ελλάδα.

Ας υπενθυμίσουμε ξανά τα αυτονόητα, λοιπόν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων υπερπόντιων χωρών, πολιτικά, πολιτισμικά, ταυτοτικά, είναι πρωτίστως Αυστραλοί, Αμερικανοί, Καναδοί, κ.ο.κ..

Η εθνοτική ταυτότητα των πολιτών αυτών των χωρών συγκροτείται πλέον κυρίως με ατομικούς βιωματικούς όρους. Αυτοί οι πολίτες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, στην πλειοψηφία τους, ούτε καν παρακολουθούν ούτε καν συμμετέχουν στα δρώμενα των ιδίων τους των κοινοτήτων στις δικές τους πατρίδες, δηλαδή στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, αντίστοιχα. Πολίτες με αυτά τα χαρακτηριστικά δεν παρακολουθούν, δε νοιάζονται και δε θα επηρεάσουν στο ελάχιστο τις εκλογικές αναμετρήσεις της Ελλάδας, γιατί απλούστατα δε θα συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτός ο Ελληνισμός, απόδημος, ομογενειακός, οικουμενικός, όπως και αν τον περιγράψουμε και αποδώσουμε, όταν εκφράζεται πολιτισμικά, πολιτικά και θεσμικά, εκφράζεται σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τις κυρίως κοινωνίες των χωρών στις οποίες ζει και αναγνωρίζει ως πατρίδες.

Οι ελάχιστοι/ες που, ενδεχομένως, δείξουν κάποιο ενδιαφέρον, θα συναντήσουν ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες στο να γίνουν Έλληνες πολίτες, πόσο μάλλον στο να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της Ελλάδας…

Οπότε…

Η συζήτηση για την επιστολική ψήφο και για το πόσο ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, αφορά μόνον την πρόσφατη μετανάστευση της δεκαετίας της πολυεπίπεδης κρίσης, δηλαδή της δεκαετίας του 2010. Αφορά δηλαδή Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες με ουσιαστική και πολύ κοντινή σχέση με την νεοελληνική κοινωνία και την ελληνική πολιτεία. Αφορά άτομα που είναι ήδη εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους και που στην πλειοψηφία τους, όπως δείχνουν και οι σχετικές έρευνες γνώμης, δε σκοπεύουν να επιστρέψουν ξανά για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, με ο,τιδήποτε αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πολιτική σχέση τους με την Ελλάδα και για τη συμμετοχή τους σε ελληνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για πολίτες με τα χαρακτηριστικά που προαναφέρθηκαν, οφείλουν να κρίνονται με βάση τα πραγματικά δεδομένα, καθώς και με πολιτικά κριτήρια που αφορούν και την υπόλοιπη διεθνή πρακτική, όχι με βάση ανυπόστατες φοβίες, αδικαιολόγητη άγνοια, ή αγκυλώσεις της σκέψης μας.

Πηγή:neoskosmos.com