Ο (εφιαλτικός) χορός των αντεγκλήσεων στην πολύπαθη Ομοσπονδία ΝΥ καλά κρατεί…

Στιγμιότυπο από την αμφιλεγόμενη καταστατική Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος

Νέα Υόρκη.- Ως μια διαδικασία που αντιβαίνει στο καταστατικό χαρακτηρίζει η πλειοψηφία της Επιτροπής Διαφάνειας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τη διαδικασία που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν ο Γεώργιος Κίτσιος (Πρόεδρος), ο Τάσος Καραγκούνης (Γραμματέας) και ο Γεώργιος Μεϊντάσης (Βοηθός Γραμματέας) αμφισβητείται η ορθότητα της χρήσης επιστολικής ψήφου, ενώ εκφράζει ερωτηματικά για το γεγονός ότι η Επιτροπή Διαφάνειας, παρότι ορίστηκε σε ανοικτή διαδικασία τον περασμένο Ιούνιο, δεν προσκλήθηκε επισήμως από τη Διοικούσα Επιτροπή των πρώην προέδρων.

«Καλέστηκαν κάποιοι σύλλογοι από τον κύριο Καλαμαρά, τον κύριο Διαμαντίδη και τον κύριο Μεϊμάρογλου. Από μια επιτροπή πρώην προέδρων που έχει λήξει από το 2021, βάσει του δέκατου έκτου άρθρου, παράγραφος επτά. H πλειοψηφία της επιτροπής μας θεωρεί ότι αυτή η καταστατική επιτροπή δεν έχει κάποια εξουσία στο να το κάνει αυτό το κάλεσμα, και κυρίως να πάρει τέτοια σοβαρή απόφαση και να αλλάξει το καταστατικό. Εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν πήραμε κάποια πρόσκληση. Θα έπρεπε να γίνει αυτό το κάλεσμα για να παραδώσουμε την έκθεσή μας για την εγκυρότητα των Σωματείων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή Διαφάνειας κάνει λόγο για «50 κλειστούς φακέλους», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν αναγνωρίζει τις διαδικασίες», αιτιολογώντας την αποχώρηση της πλειοψηφίας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, που ενέκρινε -υπό τις αμφιλεγόμενες αυτές συνθήκες- την τροποποίηση του καταστατικού.

«Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής μας δεν τα αναγνωρίζει αυτά χωρίς τα οποία δεν υπάρχει απαρτία μιας και εμείς στην κατοχή μας έχουμε 22 επικυρωμένους συλλόγους, επί συνόλου 94 και πλέον συλλόγων.

Το καταστατικό απαγορεύει την επιστολική ψήφο, πόσο μάλλον αν δεν έχει ελεγχθεί από την Επιτροπή μας. Τέλος, η ισχυρή πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποχώρησε χωρίς να ψηφίσει την οποιαδήποτε αλλαγή καταστατικού μιας και δεν τηρήθηκαν οι βασικές δημοκρατικές διαδικασίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποχώρησε η πλευρά Γεωργόπουλου

Στην αντίπερα όχθη, το διοικητικό κέντρο των πρώην προέδρων υποστήριξε πως στην ψηφοφορία συμμετείχαν 27 παρόντες αντιπρόσωποι, όπως επίσης και 25 ψηφοδέλτια – επιστολικές ψήφοι, για τις οποίες είχε διασφαλιστεί η σχετική συναίνεση και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές.

«Μετά από διεξοδική συζήτηση ακολούθησε ψηφοφορία. Λίγο πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν οι αντιπρόσωποι που ανήκουν στην ομάδα του Γιώργου Γεωργόπουλου. Να θυμηθούμε ότι η αμφιλεγόμενη διοίκηση με επικεφαλής τον κύριο Γεωργόπουλο προήλθε από τις αμφισβητούμενες εκλογές της 19ης Σεπτεμβρίου 2021 και ότι η θητεία τους, που ήταν ήδη άκυρη, έχει λυθεί. Αμέσως μετά, διεξήχθη ψηφοφορία με τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Ψήφισαν 27 παρόντες αντιπρόσωποι, ενώ καταμετρήθηκαν και 25 ψηφοδέλτια – επιστολικές ψήφοι που είχαν γίνει δεκτές κοινή συναινέσει κατά τη συνεδρίαση της 29ης Ιουνίου 2023. Στην ίδια συνεδρίαση είχε συμφωνηθεί ότι όλοι οι σύλλογοι θεωρούνται ταμειακώς εντάξει εφόσον καταβάλλουν τη συνδρομή τους μέχρι το διήμερο συνέδριο πριν τις εκλογές. Από τους ψηφίσαντες με φυσική παρουσία, 26 ψήφισαν υπέρ και ένας κατά», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Μάλιστα, από το περιβάλλον των πρώην προέδρων εκφράζεται η αισιοδοξία ότι άνοιξε ο δρόμος για εκλογές τον Ιανουάριο.

ekrikas.com